To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Ogólne - [Cari 1.9DI-D] juz jest ! :)

arekp - 22-07-2007, 13:07

turek61 napisał/a:
arekp napisał/a:
True. Tylko jest problem, bo zeby kupic ten z 'bialym paskiem' trzeba kupic caly panel - a w nich najczesciej uszkodzony jest wlasnie ten konkretny. Ja najpierw szukalem, szukalem ... az sie przyzwyczailem do uszkodzonego i uzywam go bez wymiany ;-) Wiec zrobcie to zanim sie przyzwyczaicie ;)

Nie prawda.Źle szukałeś Arek albo nie zbyt dokladnie czytasz forum.Ja u siebie wymieniłem.

Gdy ja szukalem Ty nie miales jeszcze Carismy ;-) Teraz juz mi to nie robi wiekszej roznicy - poki okno da sie otworzyc :P

Daaawno temu dalem sobie z tym spokoj, draznilo mnie to moze z pol roku od zakupu samochodu. Rafi jest na etapie wyglaskiwania wszystkiego co jest uszkodzone i dlatego zasugerowalem zeby zrobili to od razu ;-)

Marcin-Krak - 22-07-2007, 14:31

To Ty jeszcze jej nie miałeś :?: :roll: :badgrin:

Niech sie dobrze sprawuje, wlaściciele zresztą też :D

Rafal_Szczecin - 22-07-2007, 16:08

turek61 napisał/a:
No i z tym mam problem, o którym pisałem już w jakimś poście na forum.Nie mogę znaleźć przyczyny szumu-buczenia(nie wiem jak to nazwać) przy prędkości powyżej 120km/h Nie jest to wina opon bo już na zimówkach to było i na nie zwalałem winę ale po zmianie na letnie to samo.Nawet letnie przekładałem i nic.Na łozysko to raczej tez nie wygląda bo byłoby je słychać przy mniejszej prędkości.Po prostu nie wiem gdzie szukać przyczyny

jezeli bedziesz na najblizszym zlocie ( moze w ta niedziele co bedzie ? idealnie za tydzien ? to wsiadziemy i Cie przewioze, i pokaze, ze przy 120 to nie slychac niczego,procz cichutko grajacego sobie radyjka, a ze silnik chodzi informuje nas tylko wskazowka od obrotomierza ktora jest troche ponizej 1tys obr/min )

[ Dodano: 22-07-2007, 16:09 ]
Marcin-Krak napisał/a:
To Ty jeszcze jej nie miałeś

Marcin, mozna powiedziec ze byla,i ze jej nie bylo, bo ze ja kupujemy to bylo wiadomo po pierwszych ogledzinach ,ale troche czasu minelo zanim pozalatwialo sie wszystkie sprawy zwiazane z rejestracja samochodu, no i dopiero od wczoraj Cari stoi sobie grzeczniutko pod blokiem :)

turek61 - 22-07-2007, 17:59

arekp napisał/a:
Gdy ja szukalem Ty nie miales jeszcze Carismy ;-)

without the comment :idea:

arekp napisał/a:
Rafi jest na etapie wyglaskiwania wszystkiego co jest uszkodzone

Ja cały czas jestem na tym etapie. Jak coś w samochodzie nie działa to mi to nie daje spokoju.Jeżeli już jest to ma być sprawne i tyle.

arekp - 22-07-2007, 18:58

turek61 napisał/a:
arekp napisał/a:
Gdy ja szukalem Ty nie miales jeszcze Carismy ;-)

without the comment :idea:

Tylko sie nie obraz ;-) Chodzilo mi o to, ze gdy ja szukalem nie bylo tematu o ktorym mowisz na forum. Teraz juz na to zlewam ... nie mam czasu na detale a pilnuje aby auto bylo sprawne technicznie.

mlun - 23-07-2007, 00:18

Przy 120 masz ponieżej 1tyś? Wiem że to diesel ale aż tak nisko? Wiesz z tym wygłuszeniem to ci się tak będzie wydawać na początku,z biegeim czasu będziesz uważał że tak cicho wcale już nie jest bo się przyzwyczaisz.
Rafal_Szczecin - 23-07-2007, 00:22

bardziej chodzilo mi o to ,ze gdy auto stoi :) to w ogole nie slychac silnika i informuje nas o tym tylko obrotomierz :) calkiem mozliwe, ze na poczatku wszystko wydaje sie pieknie i w ogole bo auto jest nowe, i jeszcze jest ten czas, " gdy Cie wszystko w samochodzie podnieca,a to to ,a to tamto itp "
mlun - 23-07-2007, 11:30

Aaaaaaa ja głupi niezrozumiałem:P Też pamiętam ten okres podniety,co za uczucie:P
Pieniek - 23-07-2007, 19:11

Cytat:
nie wiem jak jest z prawdomownoscia komputera, ale podczas jazdy wskazywal nam ze srednie zuzycie paliwa to 10 litrow

To aż niemożliwe. Przy średniej ok. 150km/h na klimie nie powinna spalić powyżej 7 litrów. Komputer w DID-ach u większości forumowiczów zawyża spalanie o ok. 0,5 litra. Wyjątkiem jest cari sławaka st u którego spalenie jest nieco większe niż wskazania kompa. Może masz taki wynik bo jeszcze nie kasowałeś średniego spalania a ktoś wcześniej nabił taką chorą średnią na postoju albo na przejażdżkach próbnych.

Rafal_Szczecin - 23-07-2007, 21:12

kasuje sie poprzez przytrzymanie tego bialego ? jezeli tak to kasowalem .
jezdzac po miescie pokazuje ok 9,5
a jak jest z prawdomownoscia, ile mozna jeszcze przejechac kilometow ? mozna ufac komputerkowi czy tak nie zabardzo ?

arekp - 23-07-2007, 21:58

Rafal_Szczecin napisał/a:
a jak jest z prawdomownoscia, ile mozna jeszcze przejechac kilometow ? mozna ufac komputerkowi czy tak nie zabardzo ?

Jedyny sprawdzony sposob weryfikacji:

1) zalac pod korek
2) jezdzic
3) zalac pod korek
4) zweryfikowac wskazania kompa z iloscia uzupelnionego paliwa

Rafal_Szczecin - 23-07-2007, 22:05

takie rzeczy to wiem i ja, natomiast chcialem sie dowiedziec od uzytkownikow jak to jest, co by szybciej wiedziec.
mozna takze z tego wyliczyc srednia spalania :D

Pieniek - 23-07-2007, 22:21

Lepiej orientuj sie po wskaźniku paliwa. Na pełnym baku powinieneś przejechać ok. 750-800 km do zapalenia się rezerwy. Rezerwa zapala się gdy wskazówka opadnie poniżej zera a wtedy jest jeszcze w baku ok. 8-9 litrów paliwa. Ja na wskazania zasięgu z kompa nie patrzę wcale bo są oderwane od rzeczywistości, natomiast średnie spalanie z komputera za każdym tankowaniem jest zawyżone w stosunku do rzeczywistego o ok. 0,3-0,5 litra i te wskazania po poprawce uważam za miarodajne a raczej powtarzalne.
Rafal_Szczecin - 23-07-2007, 22:24

hmm no nic zobaczymy , dziekuje Pieniek za pomoc :) w tej chwili jest przejechane troche ponad 400 km i jest troszke mniej niz 1/4 baku,zobaczymy po nastepnym tankowaniu.
mlun - 24-07-2007, 00:00

Zauważ tylko że wskazówk najwolniej opada na samym początku i na samym końcu:P W środku jakoś zaskakująco szybko leci:P