Carisma - Ogólne - [Cari 1.9DI-D] juz jest ! :)
arekp - 22-07-2007, 13:07
turek61 napisał/a: | arekp napisał/a: | True. Tylko jest problem, bo zeby kupic ten z 'bialym paskiem' trzeba kupic caly panel - a w nich najczesciej uszkodzony jest wlasnie ten konkretny. Ja najpierw szukalem, szukalem ... az sie przyzwyczailem do uszkodzonego i uzywam go bez wymiany Wiec zrobcie to zanim sie przyzwyczaicie
|
Nie prawda.Źle szukałeś Arek albo nie zbyt dokladnie czytasz forum.Ja u siebie wymieniłem. |
Gdy ja szukalem Ty nie miales jeszcze Carismy Teraz juz mi to nie robi wiekszej roznicy - poki okno da sie otworzyc
Daaawno temu dalem sobie z tym spokoj, draznilo mnie to moze z pol roku od zakupu samochodu. Rafi jest na etapie wyglaskiwania wszystkiego co jest uszkodzone i dlatego zasugerowalem zeby zrobili to od razu
Marcin-Krak - 22-07-2007, 14:31
To Ty jeszcze jej nie miałeś
Niech sie dobrze sprawuje, wlaściciele zresztą też
Rafal_Szczecin - 22-07-2007, 16:08
turek61 napisał/a: | No i z tym mam problem, o którym pisałem już w jakimś poście na forum.Nie mogę znaleźć przyczyny szumu-buczenia(nie wiem jak to nazwać) przy prędkości powyżej 120km/h Nie jest to wina opon bo już na zimówkach to było i na nie zwalałem winę ale po zmianie na letnie to samo.Nawet letnie przekładałem i nic.Na łozysko to raczej tez nie wygląda bo byłoby je słychać przy mniejszej prędkości.Po prostu nie wiem gdzie szukać przyczyny |
jezeli bedziesz na najblizszym zlocie ( moze w ta niedziele co bedzie ? idealnie za tydzien ? to wsiadziemy i Cie przewioze, i pokaze, ze przy 120 to nie slychac niczego,procz cichutko grajacego sobie radyjka, a ze silnik chodzi informuje nas tylko wskazowka od obrotomierza ktora jest troche ponizej 1tys obr/min )
[ Dodano: 22-07-2007, 16:09 ]
Marcin-Krak napisał/a: | To Ty jeszcze jej nie miałeś |
Marcin, mozna powiedziec ze byla,i ze jej nie bylo, bo ze ja kupujemy to bylo wiadomo po pierwszych ogledzinach ,ale troche czasu minelo zanim pozalatwialo sie wszystkie sprawy zwiazane z rejestracja samochodu, no i dopiero od wczoraj Cari stoi sobie grzeczniutko pod blokiem
turek61 - 22-07-2007, 17:59
arekp napisał/a: | Gdy ja szukalem Ty nie miales jeszcze Carismy |
without the comment
arekp napisał/a: | Rafi jest na etapie wyglaskiwania wszystkiego co jest uszkodzone |
Ja cały czas jestem na tym etapie. Jak coś w samochodzie nie działa to mi to nie daje spokoju.Jeżeli już jest to ma być sprawne i tyle.
arekp - 22-07-2007, 18:58
turek61 napisał/a: | arekp napisał/a: | Gdy ja szukalem Ty nie miales jeszcze Carismy |
without the comment |
Tylko sie nie obraz Chodzilo mi o to, ze gdy ja szukalem nie bylo tematu o ktorym mowisz na forum. Teraz juz na to zlewam ... nie mam czasu na detale a pilnuje aby auto bylo sprawne technicznie.
mlun - 23-07-2007, 00:18
Przy 120 masz ponieżej 1tyś? Wiem że to diesel ale aż tak nisko? Wiesz z tym wygłuszeniem to ci się tak będzie wydawać na początku,z biegeim czasu będziesz uważał że tak cicho wcale już nie jest bo się przyzwyczaisz.
Rafal_Szczecin - 23-07-2007, 00:22
bardziej chodzilo mi o to ,ze gdy auto stoi to w ogole nie slychac silnika i informuje nas o tym tylko obrotomierz calkiem mozliwe, ze na poczatku wszystko wydaje sie pieknie i w ogole bo auto jest nowe, i jeszcze jest ten czas, " gdy Cie wszystko w samochodzie podnieca,a to to ,a to tamto itp "
mlun - 23-07-2007, 11:30
Aaaaaaa ja głupi niezrozumiałem:P Też pamiętam ten okres podniety,co za uczucie:P
Pieniek - 23-07-2007, 19:11
Cytat: | nie wiem jak jest z prawdomownoscia komputera, ale podczas jazdy wskazywal nam ze srednie zuzycie paliwa to 10 litrow |
To aż niemożliwe. Przy średniej ok. 150km/h na klimie nie powinna spalić powyżej 7 litrów. Komputer w DID-ach u większości forumowiczów zawyża spalanie o ok. 0,5 litra. Wyjątkiem jest cari sławaka st u którego spalenie jest nieco większe niż wskazania kompa. Może masz taki wynik bo jeszcze nie kasowałeś średniego spalania a ktoś wcześniej nabił taką chorą średnią na postoju albo na przejażdżkach próbnych.
Rafal_Szczecin - 23-07-2007, 21:12
kasuje sie poprzez przytrzymanie tego bialego ? jezeli tak to kasowalem .
jezdzac po miescie pokazuje ok 9,5
a jak jest z prawdomownoscia, ile mozna jeszcze przejechac kilometow ? mozna ufac komputerkowi czy tak nie zabardzo ?
arekp - 23-07-2007, 21:58
Rafal_Szczecin napisał/a: | a jak jest z prawdomownoscia, ile mozna jeszcze przejechac kilometow ? mozna ufac komputerkowi czy tak nie zabardzo ? |
Jedyny sprawdzony sposob weryfikacji:
1) zalac pod korek
2) jezdzic
3) zalac pod korek
4) zweryfikowac wskazania kompa z iloscia uzupelnionego paliwa
Rafal_Szczecin - 23-07-2007, 22:05
takie rzeczy to wiem i ja, natomiast chcialem sie dowiedziec od uzytkownikow jak to jest, co by szybciej wiedziec.
mozna takze z tego wyliczyc srednia spalania
Pieniek - 23-07-2007, 22:21
Lepiej orientuj sie po wskaźniku paliwa. Na pełnym baku powinieneś przejechać ok. 750-800 km do zapalenia się rezerwy. Rezerwa zapala się gdy wskazówka opadnie poniżej zera a wtedy jest jeszcze w baku ok. 8-9 litrów paliwa. Ja na wskazania zasięgu z kompa nie patrzę wcale bo są oderwane od rzeczywistości, natomiast średnie spalanie z komputera za każdym tankowaniem jest zawyżone w stosunku do rzeczywistego o ok. 0,3-0,5 litra i te wskazania po poprawce uważam za miarodajne a raczej powtarzalne.
Rafal_Szczecin - 23-07-2007, 22:24
hmm no nic zobaczymy , dziekuje Pieniek za pomoc w tej chwili jest przejechane troche ponad 400 km i jest troszke mniej niz 1/4 baku,zobaczymy po nastepnym tankowaniu.
mlun - 24-07-2007, 00:00
Zauważ tylko że wskazówk najwolniej opada na samym początku i na samym końcu:P W środku jakoś zaskakująco szybko leci:P
|
|
|