To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Car Audio - Najlepsze Car CD/MP3 w stosunku jakosc/cena

luk_szc - 13-01-2006, 12:33

No to masz Nakamichi i to w całkiem ludzkiej cenie - bez zbędnych bajerków co ma być to jest (subiektywnie bardzo mi się podoba ) a co do dźwięku to niestety trzeba sobie samemu odsłuchać i to bez dwóch zdań . Każdy człek ma tak samo swoje preferencje słuchowe jak i swoją dziurkę :)
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=81251244

Hubeeert - 13-01-2006, 13:33

Sony kupiłem za 299 zł w Media Markt. Chyaba czyta Mp3? Gra fajnie.
young - 13-01-2006, 13:48

Hubeeert napisał/a:
Sony kupiłem za 299 zł w Media Markt. Chyaba czyta Mp3? Gra fajnie.

:D

Hubeeert - 13-01-2006, 13:53

oops sprawdziłem nie czyta mp3. Dla mnie radio ma grać a ilość bajerów burrbrownów i innych gówien w nim jest dla mojego ucha niezauważalna. Mając do dyspozycji 20000 na wydanie na Audio w samochodzie (o wartości realnie 5-7tys) lub na inne cele zdecydowanie kupię następne radio za 300zł i resztę wydam na te inne cele.

Na ale co do opinii patrz podpis.

Firebee - 13-01-2006, 17:29

no rzeczywiscie, nie podalem czego chce sluchac.. a wiec techno raczej nie, albo sporadycznie..
raczej od powaznej po rocka poprzez absolutnie wszystko ambitne, gdzie mozna znalezc orkiestre itp itd..
czyli slyszalne musza byc wszystkie przedzialy dzwieku a nie tylko bas..
Pozdro i przegladam te alpinki od kochajja.
Firuś

kochajj - 13-01-2006, 17:58

czyli tylko i wyłącznie alpina :) ...
9812RB od 9815 różni sie (prócz ceny) tym ze 9812 ma 4 kanałowy korektor opóźnień, a 9815 6 kanałowy... teraz musisz sie zastanowić jak będziesz chciał zbudować swoje audio tzn. jak rozbudować... chodzi o ilość głośników

w/w radia posiadają po 2 wysokonapięciowe
wyjścia przedwzmacniacza+ 1 wyjście na sub.
jeśli zamierzasz zamontować jakiś piecyk to V wyjścia przedwzmacniacza jest dość istotne... im wyższe tym czystszy dźwięk(mniejsze szumy)
pioneer 80P ma ponoć 6,6V ;)

najgorsze czeka cię jednak w doborze głośników... najlepiej jak masz możliwość przesłuchać jak na danych głośnikach będzie grało w twoim autku... nie zawsze cena idzie w parze z jakością, czyli ni koniecznie głośniki za 2000zł muszą zagrać lepiej w twoim autku od tych za 700zł... głośniki które są godne polecenia znajdziesz tutaj:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=81212320
bardzo dużo ludzi chwali sobie właśnie te głośniczki :)

Firebee - 13-01-2006, 23:30

jako ze sredni czas posiadania przeze mnie auta to 0,5 roku do max roku, wiec nie chcialbym wychodzic w jakies robienie dziur i instalowanie wymyslnych glosnikow.. Czyli standard, ktory moglbym przeniesc przy zmianie auta - przod 4 glosniki (na desce rozdzielczej i "w nogach"), tyl - 2 glosniki na polce. wszystko tak bym mogl sobie przenosic..
Pozdro
Firek

Anonymous - 15-01-2006, 01:13

Co do głośników to polecam hertza, sa dobre i niezbyt drogie.
Anonymous - 16-01-2006, 12:01

tez polecam hertza........naprawde dobre glosniki za rozsadne pieniadze... mam zestaw 2 szesnastek + 2 tweetery na zwrotnicach na przod i gra swietnie..... co prawda to jeszcze zalezy od auta i sposobu montazu.....w poprzedniej furze mialem je wsadzone w panele MDF przykrecone do blachy i graly duzo lepiej niz w moim colciku ale mimo wszytsko sa godne uwagi. A jesli chodzi o MP3 to po co wydawac ponad tysia skoro za niewiele ponad 700 pln mozna kupic kenwooda 4031.... dobre mp3 za mala kase..... wedlug miesiecznika GT najlepsze mp3 na mala kase.... Uzywam go i generelnie nie mam zadnych problemow... gra wystarczajaco dobrze i czyta wszytsko nawet na dosc porysowanych plytach...
Jedyny minus to maly bufor przy odtwarzaniu CD.....ale kto slucha CD maja MP3???

No i napewno polcam Clariona,naprawde dobry dzwiek....problem tylko ze bazuje na starszych CD....nowych nie mialem okazji jeszcze stestowac....

Firebee - 16-01-2006, 23:09

wlasnie.. w media markecie zauwazylem zblizone cenowo - alpine (modelu kurde nie pamietam) i clariona DXZ558RMP. Alpina jest ladniejsza, Clarion ma nieco wieksza moc (45W Alpina-50W Clarion) - ceny w media markecie to 849-899 zł
pozdro
Firek

Anonymous - 16-01-2006, 23:16

Firebee napisał/a:
Clarion ma nieco wieksza moc (45W Alpina-50W Clarion)

Firku, nie patrz na samą moc, bo jest to wielkość baaardzo niemiarodajna:
1. Producenci często naginają dane na papierze (najczęściej zawyżają :twisted: ).
2. Jeśli nawet wzmocnienie dwóch radioodbiorników będzie identyczne, ważne jest, jaki dźwięk uzyskamy przy takiej samej mocy. Jedno radio zagra ładnie do niemalże full volume, a drugie przy 3/4 nie da się słuchać i będzie charczało. Mam tu na myśli - rzecz jasna - odsłuch bez korekcji i na tych samych głośnikach. Tak więc bez odsłuchu się, moim zdaniem, nie obejdzie. :roll:

ROMEL - 17-01-2006, 07:21

Kochaj...
że sie tak spytam... gdzie wynalazłes opinie ża Clarion to awaryjne radia..
. z autopsji moge powiedziec, że Clarion ma baaardzo dobry dźwiek jak na radio które gra bez wzmacniacza, ma procesor dźwieku itd... do tego cena całkiem, całkiem
Czyta płytki nagrywane nie ważne jakimi prędkościami, z rysami daje sobie rady bez najmniejszych kłopotów, sam tuner radiowy pieknie ściąga stacje....
Jeśli chodzi o g-shocka - daje sobie rady po Wrocławiu bez najmniejszych potknięć...

Mowa o Clarion z seri DB-148, 149 itd...mam go juz od niespełna roku...

NIe mam żadnych zastrzeżeń...!!! :mrgreen:

kochajj - 17-01-2006, 08:55

pisałem o clarionach nowej generacji... czesto bywam w zaprzyjaznionym zakładzie car audio we wrocławiu i po załozeniu kilku modeli z 2005r zrezygnowali... niektóre radia były po 3 razy w serwisie...

[ Dodano: Wto Sty 17, 2006 08:58 ]
aha.. mowa o modelach DXZ.... czyli o modelach z przedziału cenowego jakim dysponuje firek

[ Dodano: Wto Sty 17, 2006 09:03 ]
godne polecenia za małe pieniadze: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=80898491 ma wszystkie parametry 9855 (sklepowa cena około 3000zł, allegro 2000zł)... roznica w tym ze nie ma dotykowego panela

raddex - 17-01-2006, 20:56

wiecie co, ja mam Grundiga, ale sam nie wiem co za model, stary jak swiat napewno, ma wyjscie na 4 glosniki i jest na kasete, MP3 to napewno nie odbiera, ale dobrze dzwięczy sobie na 4 glosnikach firmowych 5W :) :):):):)
piwkotom - 17-01-2006, 21:27

raddex napisał/a:
wiecie co, ja mam Grundiga, ale sam nie wiem co za model, stary jak swiat napewno, ma wyjscie na 4 glosniki i jest na kasete, MP3 to napewno nie odbiera, ale dobrze dzwięczy sobie na 4 glosnikach firmowych 5W :) :):):):)

buhahah, tys prowda, ale zdaje sie ze nie o to Firkowi chodzilo :lol:
ja mam jakigos dziwnego Pioniera z MP3 za 300 zl dwa lata temu kupilem, bangla wszystko co trzeba, glosniki tylko wymienilem na szersze pasmo i mi styka :D