To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander I Ogólne - FELGI

Gene - 28-08-2007, 08:03

Przepraszam a czy te zasady nie obowiazuja rowniez przy stalowych felgach. Fakt jak przywalisz mocniej to juz alufelgi nie da sie wyprostowac ale i stalowa mozna tak skasowac, ze nic z niej nie zostanie. Gdyby felgi z lekkich stopow byly tak podatne na warunki atmosferyczne to wiekszosc aut terenowych stala by na stalowych. Nie pisze o felgach do zwyklych aut ale o felgach specjalnie produkowanych do suv'ow cz wozow terenowych. Czy w Pininie, czy w Sporcie mam na zime alu i jestem przekonany co do niezawodnosci tych kol. To przeswiadczenie o wyzszosci stalowych obreczy wynika z pewnego przyzwyczajenia do zasady stal na zime alu na lato. Panowie nie zmuszam Was do zakladania na 18" aluminiowe zimowych opon lecz tylko sugeruje, ze nie koniecznie trzeba szpecic ladne auta stalowymi koszmarkami na zime.
Anonymous - 28-08-2007, 08:03

Cytat:
Nalezy dokladnie pytac sprzedawcy o dobor opny do felgi lub zanabyc takowy zestaw w ASO.

gene...tak z ciekawości zapytałem o oryginalne alufelgi 16" do nowego outlandera w ASO.
Nie wiem, czy śmiać się czy płakać - 2000 zł za sztukę!!!!. Kto to kupi????

Co do felg aluminiowych - od wielu lat używam również w zimie. Jak do tej pory nigdy nie działo się z nimi nic złego. Żadnych odprysków, śladów po soli etc... no oczywiście co jakiś czas wypada je umyć.

Ja w każdym razie na najbliższą zime również kupuję aluminiowe. Tym razem z letnich 18" przesiadam się na 16". Nie wiem jakiej firmy jeszcze. Do tego opony Bridgestone DMZ3 (ewentualnie Nokian WR SUV).

Gene - 28-08-2007, 08:06

taaa za 2000 sztuke to juz przesada tyle to mozna zawolac za naprawde super felgi o duzo wiekszym rozmiarze.
rc4 - 28-08-2007, 17:21

jestem pewien, że MMC za felgi 18'' krzyczy 3000zł, a za 19'' pewnie z 4000zł za sztukę. Chciałbym poznać takiego je...:rolleyes: który wyłoży tyle kasy za te felgi.
Ciekawe kto odpowiada za taką politykę cenową akcesorii do outka?

Anonymous - 28-08-2007, 20:43

wrzućcie jakies fotki Waszych Olków na tych wiekszych felgach. Jestam ciekawy ajk wyglądaja... :lol: :lol: :lol: pozdrawiam
tomek.rzepek - 28-08-2007, 23:10

co do zimówek, to w przyszłym roku te alusy co mam teraz 16" pójdą na zime, a co do wytzrymałości to wszytsko zależy jak dbasz. Co do gum. Standardowe w Outku to 215/65/16, wiadomo że w zimie przydały by się węzsze (wiekszy nacisk to wieksza przyczepnosc na sniegu) ale wiadomo również że wiekszy nacisk to szybsze zuzycie gum, jak i pogorszone prowadzenie na jezdni suchej. Oraz kiepski wyglad dlatego mysle że 215 na zime są ok, a w lecie 225: :twisted: i tak też bede miał lato: 225/55/17 i zima 215/65/16 w przyszłym toku dopiero:(
Anonymous - 29-08-2007, 08:31

A przypadkiem w rozmiarze 16" to nie są 215/70/R16?
tomek.rzepek - 29-08-2007, 20:46

Mam Mitsubishi Outlander 2.0 4wd 136km i mam oryginalne opony Yokohama Geolandar 215/65/16 :-)

[ Dodano: 29-08-2007, 20:47 ]
Panowie widze że w tym temacie cos sie dzieje... Kto jest z Wwa? Moze jakis spocik wieczorkiem któregoś dnia?

Gene - 30-08-2007, 07:25

a propos czerwonej galeczki (spociku)... http://www.mitsubishi-gra...opic.php?t=8717
no chyba, ze kolega tylko z posiadaczami "olkow" sie chce spotykac.

Anonymous - 30-08-2007, 18:40

Do nowego outlandera na zime polecam 16'' w rozmiarze jak z intensa czyli 215/70/16, wiekszosc producentow opon posiada takowe zimowki. Co do felg to wybor jest tak duzy ze kazdy znajdzie cos do siebie. 16x6 cala to popularny rozmiar.
Co sie tyczy cen alufelg oryginalnych to polecam pojscie do salonu jakiejkolwiek innej marki i popytac o oryginalne felgi, ceny dosc podobne :)

tomek.rzepek - 30-08-2007, 21:27

panowie jakieś fotki ciekawych Waszym zdaniem felg wklejajcie, które beda pasowac do Outka... Bo im więcej człowiek się rozgląda to tym większego szału dostaje... najpier myslałem o czarnych DOTZach z rantem takich: http://moto.allegro.pl/it...iemieckie_.html
ale moze chromowane jakieś? albo coś ala turbinki? narazie nie zajmujmy się ET ani sróbami chodzi które bedą ładnie współgrały z linią auta i jednoczesnie nie beda takie pospolite? Może coś ala http://grono.net/gallery/photo/4072326/
wypisujcie swoje zdanie? i dawajcie pryzkąłdowe foty...

[ Dodano: 30-08-2007, 21:28 ]
a co do spociku, to chcecie siedziec w knajpie? To nudy troche... ja bym wolał spotkac sie gdzies w wwa, przejechac się wieczorem ulicami naszego miasta:-)

Gene - 31-08-2007, 08:22

tomek.rzepek napisał/a:
a co do spociku, to chcecie siedziec w knajpie? To nudy troche... ja bym wolał spotkac sie gdzies w wwa, przejechac się wieczorem ulicami naszego miasta:-)

Nikt Ci nie broni, mozesz sie dogadac i jezdzic. Ale jesli sie chcesz spotkac to wydaje mi sie, ze knajpka jest odpowiednim miejscem. A i przejazdy testowe sie przytrafiaja.
tomek.rzepek napisał/a:
narazie nie zajmujmy się ET ani sróbami chodzi które bedą ładnie współgrały z linią auta i jednoczesnie nie beda takie pospolite?

Po co bawic sie w przymiarki jak i tak nie beda na aucie robic. Mysle, ze to zajecie dla znudzonych upiekszaczy swoich aut. Lepiej podawac sprawdzone informacje i prezentowac kola pasujace do "olkow" pod wzgledem estetycznym i technicznym pamietajac o atestach.

tomek.rzepek - 31-08-2007, 22:50

obczaje ten spocik...
Ale felg jest tak dużo, że jeżeli nie konkretny model to bardzo podobny znajdzie się do Olka pasujący jeżeli chodzi o śruby i ET, ale jakie będą pasowały pod względem wyglądu do grafitowego metalica? Te czarne DOTZa mi sie zajeb... podobają, ale chyba z podpasowaniem nie bardzo:/

Anonymous - 01-09-2007, 14:11

www.rota-wheels.pl
tomek.rzepek - 02-09-2007, 23:15

ładne są...