To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Potrzebna krew - Wawa

Student - 10-09-2007, 08:17

Ja pewnie w tym tygodniu nie dam rady ale w następnym będę oddawał. jeżeli jest ktoś kto potrzebuje to poproszę o dane, oddam na konkretną osobę a jak się uda to biorę żonę więc będą dwie osoby.
Anonymous - 17-09-2007, 16:35

dzięki wszystkim za chęci, wsparcie
operacja się udała, mama już nawet chodzić zaczęła sama więc wszytsko idzie dobrze :)
jeśli ktoś chciałby nadal oddać krew to sprawa jest jak najbardziej aktualna - niestety problem jest taki, że w chwili obecnej nawet jak ktoś zaznaczy dla kogo i gdzie jest leczony chce oddać krew to między województwami nie jest ona przekazywana :(

ale myślę, że ogólnie idea oddawania krwi i świadomość, że ratujemy komuś życie powina być rozpowszechniana - nie ważne czy to akurat ktoś z naszych bliskich potrzebuje... czy kolegów... znajomych...
oddając krew - zrobiłem to własnie po raz pierwszy, porozmawiałem trochę z pielęgniarkami i powiem wam, że nie dopiero teraz uświadomiłem sobie jak dużym obecnie problemem jest brak krwi - coraz mniej osób oddaje :(

akbi - 17-09-2007, 16:47

mikae napisał/a:
niestety problem jest taki, że w chwili obecnej nawet jak ktoś zaznaczy dla kogo i gdzie jest leczony chce oddać krew to między województwami nie jest ona przekazywana :(

Czy jesteś tego pewien???
Ja z Gdańska oddawałem krew dla mamy Bartka (mazowieckie) i dla WRCFana (Małopolskie) i z tego co wiem to nie było żadnych problemów z przekazaniem krwi.

mikae, napisz proszę, skąd taka informacja, bo to dość ważna wiadomość.

Anonymous - 17-09-2007, 17:23

akbi - wiadomość z centrum krwiodawstwa przy szpitalu w Aninie - nie ma ogólnopolskiego banku krwi - jest regionalizacja i regionalne centra dzialają na własną rękę, nie przekazują sobie krwi ponieważ jest to nie opłacalne:
jeśli np. oddaleś krew w gdańsku - to gdańskie centrum nie pojedzie z nią do wawy bo nie jest to w ich interesie, z kolei z wawy nie opłaca się nikomu wysyłać karetki specjalnie do gdańska aby tę krew przywieźć no i koło się zamyka

Bartek - 17-09-2007, 17:38

Nikt fizycznie krwi nie transportuje - to rzeczywiście się nie opłaca, gdy mogą pobrać z regionalnego banku najbliższego potrzebującemu. W przypadku mojej mamy, jak i WRCFana nie chodziło o konkretną krew do konkretnego zabiegu..... jedynie o fakt oddania ze względu na duże zapotrzebowanie a nikłe szanse na wyzdrowienie.........taka choroba :(
JCH - 17-09-2007, 19:53

WRCFan wygląda na to, że wygrał swój los w loterii o życie.
Bartek - 17-09-2007, 20:59

Orany ale gafa..... :oops: :oops: :oops: wyedytowałem
akbi - 18-09-2007, 08:34

mikae, dokładnie jest tak jak pisze Bartek,
Krwi nikt nie wozi po Polsce - liczy się tylko ilość oddana/pobrana, bez względu na region. Dlatego też przesyłamy potrzebującym odpowiednie zaświadczenia po oddaniu krwi.