Off Topic - Pręgierz ortograficzny - zamykamy?
Anonymous - 16-09-2007, 18:09
Oczywiście - ale jak sam napisałeś - łatwiej załatwić kwit od lekarza i mieć wytłumaczenie przed samym sobą
Hubeeert - 16-09-2007, 18:35
Tyle tylko, że ja widzę tu pytanie - czy to nasza sprawa, żeby wychowywać takich na, których ich starzy postawili kreche?
Adaho_krak - 16-09-2007, 18:38
dm17 napisał/a: | Oczywiście - ale jak sam napisałeś - łatwiej załatwić kwit od lekarza i mieć wytłumaczenie przed samym sobą |
Tak, panowie macie racje, tylko czy któryś z was się zastanowił dlaczego tak jest ?? Czasy są takie że trzeba dużo więcej pracować niż kiedyś. I ja osobiście wolałbym aby moje dziecko miało co jeść, niż żeby znało zasady ort. Dziękujcie swoim rodzicom że tak was wychowali. Niektórzy tak dobrze jak wy nie trafili. To ostani post w tym temacie, który napisałem. Za duże ciśnienie, a za mała świadomość prawdziwego życia z waszej strony. Na forum jest demokracja, a mi osobiście demokracja kojaży się z tolerancją. Niech ankieta rozstrzygnie.
Hubeeert - 16-09-2007, 18:41
Adaho_krak napisał/a: | mi osobiście demokracja kojaży się z tolerancją. |
Nie mylić jednego z drugim.
Wczoraj usłyszałem bardzo interesującą definicję demokracji.
Otóż jeżeli większość stwierdzi, że gówno jest dobre to zostają dwa wyjścia - jeść to gówno lub poszukać innej demokracji
Zdanie wypowiedział Lekarz od dwóch lat pracujący w UK
JCH - 16-09-2007, 18:47
Adaho_krak napisał/a: | I ja osobiście wolałbym aby moje dziecko miało co jeść, niż żeby znało zasady ort. | Często gęsto jedno z drugim idzie w parze, że nie powiem, iż ilość żarcia w lodówce jest wprost proporcjonalna do posiadanej wiedzy (w tym znajomości jęz. polskiego). Ja tam wolałbym być lepiej wykształconym niż jestem obecnie
PS. W ankiecie nie głosuję ale obyśmy nie doszli do absurdalnych sytuacji, gdy przed napisaniem jakiegoś tematu będziemy robili dwutygodniową ankietę. A może przed ankietą ankietę czy można zamieścić ankietę - tę właściwą.
Nie dajmy się zwariować!
arekp - 16-09-2007, 19:47
Adaho_krak napisał/a: | Tak, panowie macie racje, tylko czy któryś z was się zastanowił dlaczego tak jest ?? Czasy są takie że trzeba dużo więcej pracować niż kiedyś. I ja osobiście wolałbym aby moje dziecko miało co jeść, niż żeby znało zasady ort. Dziękujcie swoim rodzicom że tak was wychowali. Niektórzy tak dobrze jak wy nie trafili. |
Przez cale dziecinstwo chodzilem ze sznurowka z kluczami na szyji bo rodzice musieli zapier* na zmiany na rynku zebym mial co jesc. W domu nigdy sie kasa nie przelewala, jednak u mnie tez wisial pasek ... nawet dwa, szeroki skorzany po ojca wojsku, i cienki ale skladajacy sie z 'oczek' mamy. Jak ktorys z nas nie chcial sie uczyc albo szkole zaniedbal to pas szedl w ruch i jakos nie musze sie zaslaniac dysleksja.
Wiec nie gadaj mi o ciezkich czasach i nie zaslaniaj sie praca. Ja wolalbym zeby moje dziecko mialo lepsze zycie w przyszlosci i znalo ortografie, a nie zaslanialo sie wyimaginowanym schorzeniem. Zastanow sie czy Twoje dziecko bedzie mialo lepsza przyszlosc, gdy nie zazna glodu ale i zasad ortografii nie pozna.
Daleki jestem od twierdzenia, ze dysleksja nie jest choroba. Ale to nie rak, to sie da leczyc tylko trzeba chciec.
Hubeeert - 16-09-2007, 22:17
Sorry Panowie - mi serce krwawi jak to czytam ale nawet te opowieści nie wzbudzają we mnie przekonania, że upoważniają kogokolwiek do określania innej osoby jako smierdzący leń czy w inny równie miły sposób.
arekp wydaje mi się niestety, że idea user friendly jest Ci obca. Użytkownika traktujesz przedmiotowo i niestety nie masz ani tolerancji wobec cudzych błędów jak i ułomności. Każdy jest tylko człowiekiem a forum jest dla wszystkich. Również dla tych, którzy język polski i jego naukę traktowali jako niepotrzebny balast w szkole.
Podejrzewam, że gdyby wątek ten od początku nie miał służyć wytykaniu i wysmiewaniu cudzych błędów w pisaniu to nazywałby się inaczej.
Jako administrator tego forum i osoba odpowiedzialna przed użytkownikami za jego kształt oraz zasady na nim panujące nie dopuszczę do tego, żeby opinie jak te powyzej miały się po raz kolejny pojawiać na forum. Z prostego powodu - są to prywatne opinie jednych owszem ale są również obraźliwe dla innych.
A to już jest sprzeczne z zasadami tego forum.
A każdy kto ma ochotę coś dodać niech najpierw przeczyta to:
FORUM JEST PRZYJAZNE DLA KAŻDEGO UŻYTKOWNIKA
Pozdrawiam
akbi - 16-09-2007, 22:19
NIE
Jak ktoś jest aż tak bardzo przewrażliwiony na swoim punkcie, że nie przyjmuje krytyki swoich błędów to w ogóle nie powinien zadawać się z inny mi ludźmi.
To dotyczy nie tylko pręgierza, ale i np całego "Zielonego Forum"
... nikt nie jest doskonały ...
Hubeeert - 16-09-2007, 22:23
akbi napisał/a: | ktoś jest aż tak bardzo przewrażliwiony na swoim punkcie, że nie przyjmuje krytyki swoich błędów to w ogóle nie powinien zadawać się z inny mi ludźmi. |
akbi, jak chodzi Ci o mnie - ja to zlewam ciepłym moczem. Jak o Tomasz82 - on do mnie nie pisał na ten temat. Mi chodzi o coś więcej niż jakaś pyskówka.
Popatrz na to szerzej a nie tylko przez pare postów.
arekp - 16-09-2007, 22:45
Hubeeert napisał/a: | arekp wydaje mi się niestety, że idea user friendly jest Ci obca. Użytkownika traktujesz przedmiotowo i niestety nie masz ani tolerancji wobec cudzych błędów jak i ułomności. |
Nawet nie wiesz w jak ogromnym bledzie jestes ... ale nie bede Cie z niego wyprowadzal. Poslugujac sie Twoja stopka, traktuje to jako Twoja dziure w pupie i nie bede z nia dyskutowal.
Swoje zdanie na ten temat wyrazilem - jak zwykle zgodnie z moim JA, ze szczeroscia i otwartoscia w wypowiadaniu swoich opinii. I to jest moja dziura w pupie i jest mi z tym dobrze.
Glos w ankiecie oddalem. Wiecej w tym temacie dyskutowac nie bede.
akbi - 16-09-2007, 22:50
Hubeeert napisał/a: | akbi, jak chodzi Ci o mnie - ja to zlewam ciepłym moczem. |
hehe .. tak wiem ... nie chodziło mi o Ciebie.
Hubeeert napisał/a: | Popatrz na to szerzej a nie tylko przez pare postów. |
właśnie patrzałem, przeczytałem chyba wszystkie posty w tym temacie.
saphire - 16-09-2007, 22:52
No i zobaczymy na koniec co wyjdzie w ankiecie.
Hubeeert - 16-09-2007, 23:27
arekp napisał/a: | Nawet nie wiesz w jak ogromnym bledzie jestes ... ale nie bede Cie z niego wyprowadzal. Poslugujac sie Twoja stopka, traktuje to jako Twoja dziure w pupie i nie bede z nia dyskutowal. | fajnie - ja się mylę a Ty nie raczysz mi powiedzieć gdzie. No cóż - Twój problem w takim razie nie mój. A co do arekp napisał/a: | Swoje zdanie na ten temat wyrazilem - jak zwykle zgodnie z moim JA, ze szczeroscia i otwartoscia w wypowiadaniu swoich opinii. I to jest moja dziura w pupie i jest mi z tym dobrze. | O to właśnie chodzi Arek. Szczerość mylisz z nieliczeniem się ze zdaniem i często uczuciami innych. Bo TY TAK MASZ. I jest Ci z tym dobrze.
akbi napisał/a: | właśnie patrzałem, przeczytałem chyba wszystkie posty w tym temacie. | no i?
Aga - 17-09-2007, 10:21
oczywiście, że NIE zamykamy!
nie będę się powtarzać, bo argumenty wypowiedziane przez Akbiego oraz częściowo przez Arka są mi bliskie
dodatkowo powiem, że mnie "Pręgierz" pomógł bardzo
zwracam teraz baczniejszą uwagę na pisownię i nie wyobrażam sobie w celu tłumaczenia niechlujstwa używania argumentów "bo tak lubię", "bo tak mi wygodnie", "tak pisałem i tak będę pisał" itd itp
cns80 - 17-09-2007, 11:24
Hubeeert napisał/a: | Tyle tylko, że ja widzę tu pytanie - czy to nasza sprawa, żeby wychowywać takich na, których ich starzy postawili kreche? |
To nie nasza sprawa żeby ich wychowywać, ale nasza sprawa żeby dostosowali się do reguł.
To forum jest tworzone w języku polskim z całymi tego konsekwencjami.
Jak zmienimy literki na cyrylicę, a język na grecki to ja przestanę pisać, bo go nie znam
A oprócz tego że są tacy, którzy są naprawdę chorzy i są tacy, którym się nie chce, to jeszcze są tacy, którym to przeszkadza.
I niby dlaczego mamy schodzić z drogi tym, którym się nie chce ???
|
|
|