[92-96]Colt CA0 - [CA4A 1.6] przedmuchy na wlewie oleju po wymianie uszczelki
p0gr0m - 09-10-2007, 00:11
no i jeszcze zapytam gdzie w cao jest ta odma od powietrza ? ? czy chodzi o zawor pvc ? powiem jeszcze tak ze spod korka oleju wali powietrzem jak z tuby basowej i nawet taki podobny dzwiek wydaje ale z bagnetu leci powietrze ledwo co, jest palcem wyczuwalne ale slabo. gdzies tez wyczytalem ze zeby sprawdzic latwym sposobem czy nie jest cos zapchane, nalozenie gumowego weza na bagnet(oczywisie po uprzednim wyjeciu bagnetu) i dmuchniecie tego weza, jesli damy rade dmuchnac, przynajmniej w tej czesci jest ok(jak myslicie moze to byc prawda ?). teraz dodam jeszcze ze jesli o te przedmuchy chodzi to mam metlik bo na roznych forach samochodowych kazdy pisze co innego , jedni ze przedmuchy sa ok, drudzy , ze silnik do remontu itp. , mnie teraz najbardziej zastanawia ta kontrolka od smarowania no i co zrobic :/
ps. sprawdzalem przedmuch u kolegi w swifcie 1.0 no i tam polozylem na wlew oleju kartke papieru a ona nawet nie drgnela , czyli u niego przedmuchu nie ma , a u mnie nie bede mowil o kartce bo ta to by pewnie jak by miala miejsce poleciala na 3 pietra do gory :] ale polozylem korek oleju nie zakrecajac go (a przeciez on troche wazy) no i korek sie unosil na jakies 1 cm . no ale mowie mam juz metlik i roznie ludzi e pisza. help
Hugo - 09-10-2007, 00:11
Między pompą a blokiem. Filtr jest od przodu auta wkręcony w blok i również od przodu silnika w bloku jest kanał, którym olej "leci" pod ciśnieniem z dołu do góry. Z drugiej strony silnika (z tyłu) spływa do miski olejowej.
p0gr0m - 09-10-2007, 18:19
ello , no wiec panowie co robic ?
Bartek - 09-10-2007, 18:39
Co do "przedmuchu"..... połóż kartkę papieru na wlewie oleju....... i sprawdź, czy przypadkiem nie masz ssania przez korek (absolutnie normalny objaw zdrowego silnika Mitsu - pisałem o tym wielokrotnie)
Anonymous - 09-10-2007, 18:46
Bartku jemu się odkręcony korek wlewu oleju unosił więc raczej mu dmucha nie ssie.
Bartek - 09-10-2007, 19:08
Fakt, nie doczytałem..... Głowica w górę - pewnie jest uszkodzona uszczelka....
p0gr0m - 11-10-2007, 23:29
no wiec panowie kupilem mobil super m za 109 zl, kupilem filtr oleju 15 zl, wkrecilem zalalem , 2 minuty pochodzil i jebudu , wywalilo znowu olej filtrem
remix - 12-10-2007, 15:06
no ale dlaczego walisz głową w mur.
zbadaj kompresję, ew. daj innemu mechanikowi założyć uszczelkę.
szkoda gadać jeśli wywalasz pieniądze na olej i filtr jak to i tak nic nie pomoże.
tak pozbierasz gorsz do grosza i się okaże, że drugi silnik można za to kupić.
p0gr0m - 12-10-2007, 17:00
ńo obawiam sie ze juz drugi silnik bym kupil bo, w sumie juz mnie to kosztowalo wszystko jakies 750-800 zl , i oddalem teraz samochod do warsztatu na ogledziny i uszczelke i jesli to bedzie tylko na tym zakonczone ze rozloza przeczyszcza glowice , wymienia znowu nowa uszczelke to zaplace za to 650 zl z olejem(a jesli jeszcze cos innego wyjdzie ze ten olej wybucha filtrem itp. to bedzie i wiecej niewiadomo ile), czyli wyjdzie juz 1400 zl
camel22tlen - 25-01-2010, 01:17
to napisz jaka byla przyczyna "dmuchania" gdyz ja w swoim colcie mam to samo, z tym, ze mi oleju nie wywala,
|
|
|