To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Komputery, RTV, AGD, Komorki - Czy ktoś zaproponuje jakiegoś fajnego notebooka?

arekp - 13-10-2007, 01:55

Derpin napisał/a:
matryce w większości to już crystal czyli błyszcząca szybka, ciężko sie to myje (potrzebny specialny środek inaczej zostają smugi), ale zalety to przede wszystkim dużo większy kontrast, bardziej żywe kolory i jakoś tak bardziej mi sie podoba, a odbicie swojej twarzy wcale nie widać na włączonym sprzęcie.

Najwieksze gowno jakie mozna kupic sobie wraz z notebookiem to matryca z szybka kontrastowa. Mozna zapomniec o pracy 'na zewnatrz' jesli jest choc troche slonca.

saphire - 13-10-2007, 13:02

Wewnątrz też można o pracy zapomnieć jeśli tylko jakikolwiek blask od okna czy oświetlenia dociera do tego lusterka :badgrin:

Takie matryce to się wrogom poleca :badgrin: :badgrin: :badgrin:

kristof - 13-10-2007, 16:53

dorzucę swoich parę groszy
Więc tak serie procka C2D -> 2xxx 5xxx i 7xxx różnią się pierwsze poborem mocy im wyżej tym większe i taktowaniem CPU oraz z tego co pamiętam różnią sie cachem czyli ilością pamięci L2 (mam nadzieję że dobrze piszę)
osobiście polecam c2d T5600 ja go mam i jest super
co do Toshiby to z pewnością jest to laptop godny polecenia tzn sam na nim pracuję od kwietnia br i jestem bardzo zadowolony, i jeszcze nic w nim nie zdechło mimo tego że miał twarde lądowanie na chodniku :/ (poszła klamra od torby i sru na glebe)
Fakt faktem lustrzanka jest trochę do de na dworze..chociaż tam też pracowałem i wystarczy znaleźć dogodną pozycję i wsio działa. Natomiast w domu pracuje się bardz dobrze przy sztucznym świetle, sam z zasady mam zasłonięte okno
co jeszcze chcesz mieć winde więc na bank mogę polecić Toshibę -> jeśli byś instalował na niej linuxa to już jest sporo roboty -> sam jestem w trakcie konfiguracji Debiana.
Pisałeś że touchPad w tośce jest do duszy..wedle mnie jest bardzo dobry tzn jak dla mnie pracuje się na nim genialnie.
Co jeszcze hmm to mogę powiedzieć że nie masz co pchać się w procki 7xxx one są cholernie mocne a co za tym idzie są dużo droższe od 5xxx i raczej przydają się dla osób naprawdę konkretnie obciążających procka o tych z serii 2xxx nic nie wiem 5xxx na tym pójdzie wsio
A co do firm to tak jak większość
Polecam Asusa -> za 3,5kzł znajdziesz już bardzo dobrego bez OS
Toshiba -> fajny wygląd dobry osprzęt za dobrą cenę -> minusem może być dziwny bios (phenix jest do de) i w złym miejscu są wyjścia od karty muzycznej trza się przyzwyczaić do pracy z kablem szwędającym się gdzieś w okolicach touchpada.
HP -> coś pomiędzy asusem a toshibą dobre ale nie zachwyca mi się nie podoba ich wygląd mimo pavilonów
tylko że za nie liczą sobie sporo jak dla mnie minusem HP jest ilość USB daje od 2-3 co dla mnie jest trochę za mało
A co do dobrych lapków z dobrą karto graf to pewnie będziesz musiał zrezygnować z Asusa -> coś czuje że coś takiego znajdziesz w bliskich granicach 4k zł, a w sumie najlepszym rozwiązaniem jest przejście paru sklepów z laptopami i wybranie najlepszej oferty :)

Anonymous - 13-10-2007, 21:47

To moze ja ;)
Kazdy bedzie zachwalal to z czego jest zadowolony ;)
Jednak nie znajdziesz konkretnej odpowiedzi... tylu ile jest tu userow kazdy moze miec inne zdanie.

Ja ci polece skladaka z kilku wzgledow
1) gwarancja intela... dobrze dopracowana
2) mozliwosc rozebrania laptopa i wymiany czegos przed koncem gwarancji
3) czesci zamienne - tansze niz w "firmowkach"

sa sytuacje gdzie skladak przegra... napewno
- promocyjne ceny - musiala by byc to lokalna oferta
- w segmencie bardzo tanich laptopow w klasie - gdzie idzie sie na masowosc, przegra cenowo
- standardowy wyglad

Co wybierzesz? Sam zdecydujesz :twisted:

Nie zawiodlem sie na Lenovo, chcociaz N100/N200/V200 to taka plastikowa podgrupa R/Z/T - stad tez mniejsza cena - podzespoly i logo ;-)
Nie polecam Ci ASUSa z powodu serwisu w Polsce, gdzie klienci maja problemy oraz ACERa, ze wzgledu na pekajace plastiki i gwarancje.

Nie kupuj laptopa z chipsetem VIA, SIS oraz ATI, ale chyba tego juz nie ma. Samo ATI nie bylo zle, ale wydajniejszy jest intel 945/965 na te platformy.

Nawiazujac do watku z prockami...

Coz tu jest pewne zagmatwanie...
Ogolnie im wyzszy numerek tym lepiej, ale ;-) ... patrz na ilosc cache, czyli L2. Sa serie prockow produkowanych pod markety/przetargi z 1MB cache L2 i z 2MB L2. Tak samo z 2 i 4MB cache.
Nie kazda 7xxx jest droga. Cala seria Santa Rosa - czyli prockow najnowszej generacji to seria T7xxx. Ten tanszy z prockiem t7100/1.8GHz/FSB800/2MB kosztuje tyle samo co t5500/1.66GHz/FSB667/2MB. Doplata do t7250/2GHz/FSB800/2MB to 50zl, a do t7300/2GHz/FSB800/4MB to 100zl. Czyli i tak t7300 jest tanszy od T5600/1.8GHz/FSB667/2MB.

Teraz to dopiero zakrecilem :P

Milego szukania :D

Pozdrawiam

Krzyzak - 18-10-2007, 19:50

no to teraz mam juz pewne podsumowanie:
- cenowo aby miec zewn. karte grafiki i zmiescic sie w 4000, to pozostaja tylko kadlubki lub California Access
- procesory intela maja mniej wiecej takie parametry:
--- T2xxx to 32 bitowy 2 procesorowy
--- T5xxx to 64 bitowy 2 procesorowy 2MB wewn. cache
--- T7xxx to 64 bit 4 MB cache
- grafiki:
--- 8600 lub 8800 sa best, ale poza moim zasiegiem cenowym
--- 8400 jest tanszy i obsluguje DX10
--- 7600 jest szybszy niz 8400 ale tylko DX9

czy ktos cos jeszcze zaproponuje? bo wyglada, ze bedzie to California Access...

Anonymous - 19-10-2007, 23:52

Mnie to wychodzi tak:
VBI Compal FL90 Santa Rosa 15.4'' WXGA Glare, 965PM,GeForce 8600GT-256,DVD-RW,WC
Intel Mobile Core 2 Duo T7500, 2.2 GHz, 800 FSB, 4MB cache, BOX
Corsair 1GB 667MHZ DDR2 non-ECC CL5 SODIMM x 2
Dysk Seagate Momentus 5400.3 2,5'' 120GB, 5400RPM, SATA/150, 8MB cache
Intel Wireless WiFi Network Connection

Cena 3799.

Bez systemu i turbomemory.

Moze jednak da sie zmiescic :>

Krzyzak - 22-10-2007, 18:35

piencu, a gdzie go kupic?
zreszta napisalem, ze wychodza albo kadlubki (czyli VBI) - znaczy skladaki, albo CA
wyglada niezle - jeszcze dodatkowy 1 GB RAM (razem 2) i juz w ogole bede zachwycony

Anonymous - 22-10-2007, 21:15

Krzyzak napisał/a:
jeszcze dodatkowy 1 GB RAM (razem 2) i juz w ogole bede zachwycony

piencu napisał/a:
Corsair 1GB 667MHZ DDR2 non-ECC CL5 SODIMM x 2

:mrgreen:

Krzyzak - 22-10-2007, 21:15

moja kulpa - nie zauwazylem
gdzie to kupic?

Anonymous - 22-10-2007, 21:22

Idz do zaufanego sklepu w poblizu (albo ciutke dalej) i popros o taka konfiguracje. Mysle, ze w podobnej cenie go dostaniesz, moze taniej bo dolar poszedl w dol.

Nie oplacalo by Ci sie go kupowac wysylkowo, bo stracisz glowny atut skladaka VBI... szybki serwis.

Anonymous - 22-10-2007, 22:48

Wysyłkowo mozna porównać ceny na stronie www.skapiec.pl
Dysproporcje cenowe w wielu modelach znacznie więc z pewnością można kupić coś godnego uwagi:)

Anonymous - 22-10-2007, 23:06

Krzyzak napisał/a:
moja kulpa - nie zauwazylem
gdzie to kupic?

Polecam tutaj http://www.primakomp.pl/index.php/cPath/18_89

Anonymous - 23-10-2007, 00:47

Widzisz.. kupic przez neta to nie problem, bo tego laptopa tez ja bym mogl sprzedac.
Jednak napisalem, by poszukac w zaprzyjaznionych sklepach w okolicy. Znajomym z innych miast zawsze doradzam ta forme zakupow, no.. chyba, ze bardzo chca kupowac u mnie :twisted:

Niektore awarie VBI sa do usuniecia od reki (spalone zasilacze, zalane klawiatury oraz wytarte klawisze)... tego system wysylkowy Ci nie da... bo paczka zawsze cos musi isc + oplaty przewozowe.
Do tego dochodza inne duperele dla srednio zaawansowanych i moze sie okazac, ze te 100zl co musisz zaplacic wiecej w sklepie po drugiej stronie ulicy, okazuja sie niewielka inwestycja.

Jak bys byl z okolic lodzi, to zaprosilbym Ciebie do mnie do sklepu... jednak masz do mnie daleko... wiec poszukaj na swoim podworku.

Pozdrawiam

PS. Jak dostaniesz jakas oferte lokalna to odezwij sie, postaram sie cos doradzic ;)

Krzyzak - 29-10-2007, 17:01

no i zaczynam sie rozgladac za sprzetem na powaznie :)
w weekend przy okazji zajrzalem do kilku sklepow i znalazlem fajnego HP z klawiatura numeryczna i ekranem 17":
http://www.notebooki.pl/notebook/pokaz/14227/
prosze sie wypowiedziec na jego temat :)

ponadto jest tez fajny Asus:
http://www.notebooki.pl/notebook/pokaz/14171/
lub ten:
http://www.notebooki.pl/notebook/pokaz/11868/

i jeszcze ten LG wchodzi w gre:
http://www.notebooki.pl/notebook/pokaz/13821/

oczywiscie nie rezygnuje z kadlubkow, ale jakos w okolicy zadnej firmy nie znalazlem

Arku - Ciebie rowniez prosze o jakies propozycje na @

Anonymous - 29-10-2007, 18:01

Krzyzak napisał/a:
w weekend przy okazji zajrzalem do kilku sklepow i znalazlem fajnego HP z klawiatura numeryczna i ekranem 17":

przywiozlem takiego z hameryki, wszystko pieknie ladnie gdyby nie ta lekierowana obudowa na ktorej widac kazdy odcisk palca, a przy nieuwaznym obchodzeniu sie mozna go podrapac jak komorke.
sam sprzet bardzo fajny, nastawiony na media, choc standardowa bateria slaba.