To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - FAQ - [Carisma] Silnik tylnego spryskiwacza w Carismie

Anonymous - 23-12-2009, 15:06

Mialem od wczoraj przygode z pompką (czy też silniczkiem) spryskiwacza przedniej szyby w Carismie po lifcie, więc się podziele :wink: . Otoz silniczki z nowej i starej cari sa calkiem inne, do nowej nie pasuja te z Lanosa czy tez Tico poniewaz pobor plynu nastepuje z dolu, a nie z boku pompki jak to jest przy tych z Daewoo.
Dzisiaj wlozylem pompkę firmy Hans Preis Topran (nr. 103 158 755), która produkowana jest do niektórych Opli (Corsa, Vectra, Astra) i Volkswagenów:

Pasuje elegacko, nic nie cieknie, jedynie dwa ząbki przy pompce przydałoby się delikatnie podpiłowaćżeby wtyczka do końca weszła ale i bez tego siedzi sztywno :wink:

Anonymous - 04-01-2010, 13:46

Podzielę się i ja .
W cari przed liftem wiadomo siadają silniki od spryskiwacza tylnej szyby.
Bez żadnych przeróbek (puug&play:) pasuje silniczek od poloneza :)
jest nizszy i nie wpina się w to gniazdo w zbiorniczku ale elektryka pasuje i wszystkie końcówki też! cena w moim sklepie 18zł :) Polak Potrafi :)

BTTOS - 21-08-2014, 10:33

U mnie w ogóle nie działa spryskiwacz tylnej szyby. Czyżby to był padnięty silniczek? Wiecie może jak sprawdzić tą usterkę?
Moomin - 21-08-2014, 11:29

Zapewne tak, to częsta sprawa. Najłatwiej wciskaj guzik spryskiwania, a ktoś niech nad nadkolem posłucha czy pompka bzyczy czy cisza kompletna. Jak to drugie, to wiadomo, że pompka nie działa.
BTTOS - 22-08-2014, 15:59

Okazało się tak jak tutaj wymyśliliście że pompka nie działa i silniczek tylnego spryskiwacza trzeba wymienić. Byłem w sklepie i poinformowano mnie że są takie pompki ale trzeba przerabiać wtyczkę? Prawda to jest? Są może jakieś pompki od innego auta, które tutaj pasują? Pytałem w dwóch sklepach i w dwóch powiedziano mi, że taką pompkę trzeba przerobić żeby pasowała.
Moomin - 22-08-2014, 17:06

I mają rację z tego co pamiętam. Może lepiej poszukaj używanej oryginalnej, nie trzeba będzie przerabiać. Ja tak zrobiłem u siebie i wszystko grało dopóki auto posiadałem.