[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Rozrusznik
mouseman - 08-10-2009, 11:20
Dziekuje za wskazówki
Wczoraj podjeliśmy następujące działania:
Spradziłem napięcie akumulatora było 11,50 V,
po sprawdzeniu podłączony został prostownik z rozruchem, auto odpaliło.
Zostąło zmierzone napięcie ładowania i oto wyniki:
14v bez włączonych odbiorników
13,5 z włączonymi światłami oraz dmuchawą.
13v ze światłami, klimą,
12,8-12,7 ze wszystkimi światłami klimą
Czy to normalne??
Owczar - 08-10-2009, 11:24
To ostatnie według mnie troszkę za niskie.
Sprawdź co be dzieje jak włączysz dmuchawę na maks, podgrzewanie szyb, klimę i długie światła. Może się okazać, że spadnie poniżej 12...
JaGrab3 - 08-10-2009, 11:36
Wg mnie napięcie ładowania za niskie, przy obciążeniu. Ale trzeba by zmierzyc na "sprawnym" samochodzie, lub sprawdzic w manualu
Ursus - 08-10-2009, 18:02
A te napięcie na akumulatorze to nie za niskie czasem przy okazji...?
JaGrab3 - 08-10-2009, 21:33
Pewnie ze za niskie, akumulator jest przy okazji rozładowany, tylko czemu... powodem moze byc słabe ładowanie....
robertdg - 13-10-2009, 18:24
Owczar napisał/a: | To ostatnie według mnie troszkę za niskie.
Sprawdź co be dzieje jak włączysz dmuchawę na maks, podgrzewanie szyb, klimę i długie światła. Może się okazać, że spadnie poniżej 12... |
Zrób tak jak napisał Owczar ale dodaj jeszcze gazu tak na 3000RPM przy wlaczonych wszystkich odbiorach i wtedy podaj wartosci pomiarów, wogole to sprawdz sobie czy przypadkiem nie masz lewego poboru pradu, kiedy auto jest zamkniete i wszystko jest wyłaczone, pamietaj aby czujnik otwarcia maski oszukac ze jest zamknieta, czyli poprostu wcisnac (jezeli posiadasz), nie zapomnij ze kazda mrygajaca dioda, czy cos w tym stylu bedzie powodowac lekki pobor pradu, i zawsze cos ci sie wyswietli na amperomierzu, normalnie jak sie nie myle dopuszczalne granice 0.03mA
Anonymous - 21-01-2010, 21:07 Temat postu: [EA2x] Zestaw naprawczy rozrusznika Witam
Wraz z nastaniem mrozow misiek coraz ciezej kreci przy zapalaniu. Wina za to jest rozrusznik - czasami zazgrzyta, czy regenerowal ktos juz rozrusznik w swoim autku. Jesli tak to gdzie dostane komplet naprawczy , chodzi mi o bendix i pewnie lozyska beda do wymiany ?
robertdg - 21-01-2010, 21:17
axg, zdemontuj rozrusznik i oddaj do dobrego elektromechanika, niech wymieni Ci wszystko co konieczne, bendix(ok 60zł), tulejki(ok 20zł lub mniej), szczotki(ok 30zł), no i niech przeczyści komutator oraz sprawdzi wirnik
Anonymous - 21-01-2010, 21:23
No wlasnie dobrego, a gdzie takiego znalezc ? Dlatego chce kupic czesci sam bo przynajmniej bede wiedzial co mi wlozy i oddam komus do zrobienia. A druga sprawa to chcial bym miec to zrobione od reki, a elektromechanik pewnie nie bedzie mial czesci.
robertdg - 21-01-2010, 21:35
axg, niestety co do Twojej okolicy to Ci nie moge pomóc gdzie takiego dobrego poszukać, ja u siebie mam takiego co zawoże srozrusznik i w około 2 - 3 h jest gotowy, w tym paragon z opisem czesci i gwarancja, w zakup części także się nie bawie bo to taki zaklad ktory ma wszystkie części niemalże na miejscu, a jeżeli nie ma na miejscu to jak rano zawioze rozrusznik czy alternator, to na wieczór bedzie gotowy mozesz spytać w dziale regionalnym, może tam Ci ktos poleci kogoś wartego uwagi
Owczar - 22-01-2010, 10:44
Jeśli ktoś może mieć części to pewnie Japaneze. Spróbuj do niego zadzwonić.
SirSinner - 22-01-2010, 13:19
Jesli chcesz w Warszawie to na Al. Krakowskiej jest oddział (żę tak powiem) firmy z Krakowa. Chłopaki robią tylko rozruszniki i alternatory.
Tu masz adres i telefon:
http://adalco.pl/elektroauto/kontakt.html
Ja też się pomału przymierzam że by ich odwiedzić bo po strcie też czasem mi lubi zazgrzytać.
Anonymous - 22-01-2010, 13:40
U siebie sprawdzilem ladowanie, moze sie przyda komus.
Aku dawal 12,88V, z wlaczonym zaplonem 12,38V. Temperatura -9C.
Ladowanie:
- bez obciazenia 14,75V
- wlaczone: krotkie, halogeny, dmuchawa cieplo max, odmrazanie szyb 14V
- wlaczone to samo tylko dmuchawa na 2 stopien 14,50V
- wlaczone dlugie, halogeny, rozmrazanie, dmuchawa max, lampki kierowcy/pasazera 13V
Gdzies widzialem tabelke ladowania alterantora dla galanta. O ile pamietam to im nizsza temperatura tym wiekszym napieciem on laduje.
krzysztof.kj5 - 31-01-2014, 20:46
Panowie potrzebuje kupić rozrusznik, najlepiej nowy. Jednak to okazuje sie trudniejsze niż myślałem stąd pytanie do was. Mój ma numery MD 335584 obdzwoniłem kilka sklepów w tym inter cars, oczywiście nie ma ale facet mi tłumaczył że muszę wymienić rozrusznika z takim samym numerem jak mój. Więc pytam czy miał rację czy po prostu kupić od EA2A i będzie pasował?
milo - 31-01-2014, 22:24
Z nowy problem tu masz podobny temat i używke za 100 zł http://forum.mitsumaniaki...d8bcb93#1273084
|
|
|