[XX-92]Lancer C6x i starsze - na 3 gary - 4G15 12V
romek555 - 05-01-2009, 17:36
tak to wygląda, ja też sobie jechałem i tak nagle, bez ostrzeżenia
sprawdź sprężanie w cylindrach, to podstawa
Bartek - 05-01-2009, 18:00
200 km po wymianie i pełna pyta????? - to tylko prośba o przepalenie uszczelki, zwłaszcza, jak była to uszczelka z Tesco w promocji.....
Delikantie pokulać się choć 500 km, sprawdzić/dociągnąć głowicę i wtedy ogień..... no i uszczelka chociaż dowolna japońska.... (KP Japan kosztuje <100 zł, a to bardzo dobre uszczelki)
spec-ldz - 05-01-2009, 18:13
planowanie nawet po tak krotkim okresie bedzie znow konieczne? jesli to bedzie faktycznie uszczelka?? Az nie chce mi sie wierzyc ze tak nagle i w dodatku w ten sposob jutro postaram sie zmierzyc kompresje.
Anonymous - 05-01-2009, 21:42
powinno się planować co ściągniecie głowicy z powodu iż głowica krzywi się najczęściej przy Dokręcaniu i odkręcaniu
Hugo - 05-01-2009, 22:33
spec-ldz napisał/a: | planowanie nawet po tak krotkim okresie bedzie znow konieczne? | Nie jeśli nie doszło do przegrzania silnika.
spec-ldz - 06-01-2009, 00:01
no nie zdarzyło dojść bo przejechalem doslownie 200-300km... mam nadzieje ze jutro uda sie zmierzyc kompresje i powiem co i jak
Bartek - 06-01-2009, 08:42
Pomierz kompresję, bo inaczej to wróżenie z fusów.....
Planowanie potrzebne jest tylko, jeżeli głowica jest krzywa - pamiętaj, że planować nie można w nieskończoność .... sprawdź płaszczyznę po oczyszczeniu i nie zapomnij sprawdzić płaszczyzny bloku.....
Przy odkręcaniu odwrotnym schematem do dokręcania i stopniowo nic nie powinno głowicy się stać
romek555 - 06-01-2009, 09:50
spec-ldz słuchaj Bartka, on wie co pisze, zwróć uwagę na sprawdzenie płaszczyzny bloku, to ważne, aby prosta głowica (po planowaniu lub nie) z nową uszczelką przylegała do prostego bloku, bo inaczej to na nic wymiana uszczelki i planowanie głowicy, no i jeszcze obroty, jak już wcześniej pisałem max 3-3,5rpm, a na upartego, to możesz pokulać się do 2,5rpm przez pierwsze kilometry co będzie z pożytkiem dla Ciebie i Twojego Miśka
Anonymous - 06-01-2009, 23:07
Najprawdopodobniej uszczelka....co ją mogło zniszczyć....nieumiejętne jej założenie najprawdopodobniej, pojedź na pomiar ciśnienia do jakiegoś warsztatu i wszystko będzie jasne...
spec-ldz - 07-01-2009, 12:20
uszczelke miałem firmy NIPPARTS czy cos takiego(kupuje czesci z reguly w jednym i tym samym sklepie - 4cars i tam chyba wiekszosc maja tej firmy) wiec chyba niemozliwe by wytrzymala jedynie 300km? nieprawidłowo tzn? wieczorem prawdopodobnie napisze wyniki pomiarow.
Anonymous - 07-01-2009, 12:25
spec-ldz, np. ze złą kolejnością dokręcałeś śruby lub ze złymi momentami lub po prostu nie dostosowałeś się do intrukcjii montażu przy większości uszczelek dobrej jest dołożona karteczką jak zamontować (kolejność dokręcania, momenty, ewentualny czas grzania studzenia i ponownego dokręcenia lub odpuszczenia i dokręcenia)
Dziś będę w firmie to zajrzę do książki i na instrukcję to Ci tu napiszę wieczorkiem
EDIT:
dociągnąć śruby w następujących krokach:
Śruba A (imbus 6-cio kątny)
1) 33Nm
2) 53Nm
3) 73Nm
Śruby B (torx[gwiazdka])
Maksymalna długość śrub = 103,2mm jeśli są dłuższe trzeba wymienić, bo śruby się wyciągają.
1) 49Nm
2) Poluzować
3) 20Nm dokręcić
4) 90 stopni dokręcić
5) 90 stopni dokręcić
i gotowe dane z AUTODATA
ciśnienie sprężania powinieneś mieć 9,6 bara
spec-ldz - 09-01-2009, 14:31
dzięki wielkie. Byłem u mechanika w miare znajomego... Na tym niepalącym cylindrze nanometr nawet nie drgnął.. Powiedział ze to nie może być wina uszczelki. Przeprowadził też probe olejowa tj nalal oleju do cylindra i kompresja tez zerowa(aby uszczelnic ew rozwalone pierscienie) wiec napewno coś z góra. Pozostaje podwinąc rękawy i zdjąć głowice.
Maretzky85 - 09-01-2009, 17:19
Wygląda na to, że masz cały czas zawory otwarte na tym cylindrze, nie przeskoczył Ci czasem pasek rozrządu ?
EDIT:
Albo masz dziurę w tłoku, nie przybywa Ci oleju ?
spec-ldz - 09-01-2009, 18:33
zdjałem głowice. Okazało sie że słowa "na 200% zawory" ktore powiedzial doswiadczony mechanik mozna wsadzic miedzy bajki. Uszczelka całe szczescie, wrocilem wlasnie z nowa ze sklepu, zagrzeje sie w domku i ide poskładać:) dziekuje wszystkim za rady i zainteresowanie problemem, widać czasem niektorzy z samego opisu lepiej sie znaja niż oglądając autko! Dzieki! jak skoncze to napisze rezultat prac
[ Dodano: 09-01-2009, 21:33 ]
złożone, odpalone i praży!! Wielkie dzięki raz jeszcze
Anonymous - 09-01-2009, 22:23
spec-ldz, to dobrze, że tak się skończyło
szerokości i radości z jazdy
|
|
|