Galant - Ogólne - Robie experyment ze zmiana oleju
JaGrab3 - 22-11-2007, 09:33
autoR, niedoczytalem ze masz turbine, oczywiscie tam sie wczesniej wymienia. Osobiście staram sie wymieniać co 10 tys , i tak to wychodzi średnio 2,3 razy w roku, dlatego nie wyobrażam sobie wymieniać olej w samochodzie 6x w roku! przy normalnej eksploatacji, oczywiście bez jeżdżenia po torze...
Anonymous - 22-11-2007, 09:39 Temat postu: Re: Robie experyment ze zmiana oleju
hihi to teraz i ja sie posmialem. czlowieku ile ty masz lat? czy za tym kawalkiem poskrecanego asfaltu juz swita nie widzisz? to nie racing team, piszmy o rzeczywistosci. nie ma co sie rozczulac.
no co mam powiedziec, zderzenie dwoch swiatow. zgodze sie z jednym: po jakiejs tam jezdzie na torze mozliwe, ze faktycznie olej trzeba wymienic. o jakim torze my mowimy, ja nie uczeszczam, nie zamierzam i nie mam czasu na takie glupoty, podobnie jak 99.(9)% reszty swiata. jak masz cos do dodania to pisz, ale w temacie, po co deptac pomysly innych?
umowmy sie, jak ktos ma te swoje nascie lat czy tam 20-kilka i musi jezdzic, ze tak powiem jak kompletny debil, to olej musi sobie zmienic w takim aucie (EA5) po najwyzej 5-10tys. producent przewidzial ze sa rozne style jazdy i rozne silniki rozne warunki pracy... dlatego podana jest wartosc dla "worst case scenario", zawsze. to jak z windami. jesli wsiadzie 5 grubasow do windy 5 osobowej to nie znaczy ze winda sie oberwie, w tej windzie moze jechac najmniej 10 normalnych osob i nic sie nie stanie, aczkolwiek producent tego nie zaleca.
zima, tak robie rocznie jakies 20-15kkm tak ze skonczy sie tez w zimie.
6a13 jest silnikiem niewysilonym, moze o malej pojemnosci oleju. podawane przez MMC 15kkm przy zwyklym oleju odnosi sie do calej rozciaglosci, naturalnie lepszy olej, czysty silnik gwarantuje lepsze rezultaty. decyzje juz podjalem, mam zapasowy silnik, tak ze dla mnie to czysta zabawa. jesli okaze sie ze nie mialem racji, dobrze, przynajmniej czegos sie naucze. bede pierwszym ktory mial jaja zeby cos takiego zrobic ot tak. a co do sprawdzania to wezme sobie szklanke i co 5 tys km (bede smakowo sprawdzal stan oleju) odciagne probki i moze nawet oddam do zbadania ta ostatnia.
btw. pisales o dystrybucji nie przedstawicielstwie. zoo z wiadmych wzgledow nadaje sie conajwyzej na przedstawiciela wylacznie handlowego- czytamy dystrybucja. natomiast ktos kto kupuje od dystrybutora handlowego aby sprzedac dalej jest niezaleznym sprzedawca. prosze nie budowac sobie falszywego autorytetu na forum podpinajac sie pod cos wiekszego od siebie. jak idziesz do sklepu a pepsi dalo nalepki na drzwi i 4 parasole to co juz heniek (wlasciciel sklepu) jest przedstawicielem pepsi?
EC5W nie bedzie jednak poddawany experymentowi, poczeka sobie bo sie tylko namieszalo w temacie, a nie o to chodzilo. zamiast tego zaloze w grudniu sekwencje LPG do EA no i bedzie wiecej kilometrow w krotszym czasie.
Krzys - 22-11-2007, 11:35 Temat postu: Re: Robie experyment ze zmiana oleju
PLPynton napisał/a: |
EC5W nie bedzie jednak poddawany experymentowi, poczeka sobie bo sie tylko namieszalo w temacie, a nie o to chodzilo. zamiast tego zaloze w grudniu sekwencje LPG do EA no i bedzie wiecej kilometrow w krotszym czasie. |
Nie no testuj testuj EC5W,może Ci sprzedam silnik jak niewyjdzie
a pozatym co sie namieszało??każdy wyraża swoją opinie...
Anonymous - 22-11-2007, 12:29
nie lepiej na 6a13 normalnym, na gazie moze byc ciekawszy efekt nawet, spodziewam sie przedluzenia zywotnosci oleju w stosunku do samej jazdy na benzynie. ma ktos jakies patenty co mierzyc przed, po i w czasie testu poza powiedzmy pradem rozruchu (ktory zmienia sie w stosunku do temperatury i jakosci oleju)?
TT nie popularny i za duzo bedzie opini przeciw, jak juz bylo widac, opinii uzasadnionych w pewnym tego slowa znaczeniu.
leszczo - 22-11-2007, 13:01 Temat postu: Re: Robie experyment ze zmiana oleju
PLPynton napisał/a: |
hihi to teraz i ja sie posmialem. czlowieku ile ty masz lat? czy za tym kawalkiem poskrecanego asfaltu juz swita nie widzisz? to nie racing team, piszmy o rzeczywistosci. nie ma co sie rozczulac.
no co mam powiedziec, zderzenie dwoch swiatow. zgodze sie z jednym: po jakiejs tam jezdzie na torze mozliwe, ze faktycznie olej trzeba wymienic. o jakim torze my mowimy, ja nie uczeszczam, nie zamierzam i nie mam czasu na takie glupoty, podobnie jak 99.(9)% reszty swiata. jak masz cos do dodania to pisz, ale w temacie, po co deptac pomysly innych?
umowmy sie, jak ktos ma te swoje nascie lat czy tam 20-kilka i musi jezdzic, ze tak powiem jak kompletny *cenzura*, to olej musi sobie zmienic w takim aucie (EA5) po najwyzej 5-10tys. producent przewidzial ze sa rozne style jazdy i rozne silniki rozne warunki pracy... dlatego podana jest wartosc dla "worst case scenario", zawsze. to jak z windami. jesli wsiadzie 5 grubasow do windy 5 osobowej to nie znaczy ze winda sie oberwie, w tej windzie moze jechac najmniej 10 normalnych osob i nic sie nie stanie, aczkolwiek producent tego nie zaleca.
zima, tak robie rocznie jakies 20-15kkm tak ze skonczy sie tez w zimie.
6a13 jest silnikiem niewysilonym, moze o malej pojemnosci oleju. podawane przez MMC 15kkm przy zwyklym oleju odnosi sie do calej rozciaglosci, naturalnie lepszy olej, czysty silnik gwarantuje lepsze rezultaty. decyzje juz podjalem, mam zapasowy silnik, tak ze dla mnie to czysta zabawa. jesli okaze sie ze nie mialem racji, dobrze, przynajmniej czegos sie naucze. bede pierwszym ktory mial jaja zeby cos takiego zrobic ot tak. a co do sprawdzania to wezme sobie szklanke i co 5 tys km (bede smakowo sprawdzal stan oleju) odciagne probki i moze nawet oddam do zbadania ta ostatnia.
btw. pisales o dystrybucji nie przedstawicielstwie. zoo z wiadmych wzgledow nadaje sie conajwyzej na przedstawiciela wylacznie handlowego- czytamy dystrybucja. natomiast ktos kto kupuje od dystrybutora handlowego aby sprzedac dalej jest niezaleznym sprzedawca. prosze nie budowac sobie falszywego autorytetu na forum podpinajac sie pod cos wiekszego od siebie. jak idziesz do sklepu a pepsi dalo nalepki na drzwi i 4 parasole to co juz heniek (wlasciciel sklepu) jest przedstawicielem pepsi?
EC5W nie bedzie jednak poddawany experymentowi, poczeka sobie bo sie tylko namieszalo w temacie, a nie o to chodzilo. zamiast tego zaloze w grudniu sekwencje LPG do EA no i bedzie wiecej kilometrow w krotszym czasie. |
echhh chyba nie zrozumiales co napisalem byles moze zdenerwowany wiec jeszcze raz
HAHHAHAHA no ok posmialismy sie troszke a teraz troszeczke prawdy by sie nam nalezalo
ze niby wymiana po 20 moze 30 tys km? o kurde to nie opel czy renault w dodatku na gwarancji do 100tys km!! a potem to masz problem hahhaa
bedziesz sprawdzal lepkosc oleju po stukajacych szklankach?? ze niby test w zimie lepszy od tego w lecie?? czlowieku nie wiem na jakiej byles imprezie i co brales ale wlasciwosci oleju w *cenzura* tzn GESTOSC poznaje sie po cisnienu oleju przy danej teperaturze!! tak jak napisali koledzy dobre palowanie na toze i olej do wymiany bo spada jego gestosc/lepkosc przy tej samej temp. lepiej jest zmieniac czesciej jak kombinowac i robic szlam w srodku silnika bo olej ktory traci wlasciwosci szybciej sie spala i pozostawia nalot/szlam wewnatrz silnika.idac dalej tm tropem to nie wazne jaki silnik i jaki olej i gdy pluczemy silnik preparatami do tego przeznaczonymi to jest rowno 50/50 ze rozszczelnimy uszczelniacze/polaczenia silnika! oleje maja miedzy producentami swoje odczyny i nawet mieszajac dwa rozne oleje mozemy doprowadzic do rozszczelnienia silnika.itd itp...bla bla bla co do Liqui Moly a zapewne inaczej sie to pisze to powiem tak mam autoryzacje/szkolenia na sprzedaz/wymiane wyzej wymienionych produktow i jak masz pytania to pisz chetnie odpowiem
PS:i co z tego ze nabyles srodek do czyszczenia ukladu wtryskowego jak bez urzadzenia do zamkniecia obiegu ukladu paliwowego to wedlug producenta to sobie mozesz.........
PS2:duzo za duzo przepalciles za produkty!! bylo sie zglosic to bys dostal za DARMO! DO TESTOW! niestety nie udalo nam sie nikogo namowic na kompleksowe odsyfianie samochodu nawet firma nie dawala gwarancji ze nic sie nie popsuje/rozszczelni! tlumacza to tym ze nie wiadomo co kljent lal wczesniej do samochodu??!!
ps3:pewnie cie dziwi to ze jako certyfikowany przedstawiciel http://www.liqui-moly.pl/ pisze krytyke w ich kierunku a to dlatego ze na kazdy produkt ktory od nich otrzymalem do TESTOW dostawali dokladny opis co bylo za i przeciw! i jak do tej pory nie odebrali mi ceryfikatu!! BA nawet...... odpowiedz w PS nr 4
PS4 http://www.liqui-moly.pl/ reklamowalo sie na samochodzie ktory ja z kolega AUTOR mielismy przyjemnosc przerabiac i na dzien dzisiejszy DUMNIE o tym mowimy ze jest to najszybsza HONDA N/A W POLSCE!! wiec moze dla tego ze jest to jakis tam koncern olejowy to liczy sie z takimi LESZCZAMI jak my
PS5:chcesz jezdzic dlugo i tanio na oleju to masz 3 wyjscia 1 badz 2 OPEL albo RENAULT do wyboru maks 30 tys km do wymiany byle by ci sie nie skonczyla gwarancja na samochod! albo stary poldek na gazie i zamiast oleju silnikowego lej selektol bo czego nie wypluje to przepali a eraz pomysl jeszcze raz czy chcesz byc tym pierwszym ktory sie osmieszy i posuje sobie silnik w mitsu? czy porostu bedziesz wymienial olej wtedy kiedy jest na to czasz. PA
moze teraz zrozumiesz ze ps/y to dodatek/wyjasnienie a to co bylo jako pierwsze czyli:
HAHHAHAHA no ok posmialismy sie troszke a teraz troszeczke prawdy by sie nam nalezalo
ze niby wymiana po 20 moze 30 tys km? o kurde to nie opel czy renault w dodatku na gwarancji do 100tys km!! a potem to masz problem hahhaa
bedziesz sprawdzal lepkosc oleju po stukajacych szklankach?? ze niby test w zimie lepszy od tego w lecie?? czlowieku nie wiem na jakiej byles imprezie i co brales ale wlasciwosci oleju w *cenzura* tzn GESTOSC poznaje sie po cisnienu oleju przy danej teperaturze!! tak jak napisali koledzy dobre palowanie na toze i olej do wymiany bo spada jego gestosc/lepkosc przy tej samej temp. lepiej jest zmieniac czesciej jak kombinowac i robic szlam w srodku silnika bo olej ktory traci wlasciwosci szybciej sie spala i pozostawia nalot/szlam wewnatrz silnika.idac dalej tm tropem to nie wazne jaki silnik i jaki olej i gdy pluczemy silnik preparatami do tego przeznaczonymi to jest rowno 50/50 ze rozszczelnimy uszczelniacze/polaczenia silnika! oleje maja miedzy producentami swoje odczyny i nawet mieszajac dwa rozne oleje mozemy doprowadzic do rozszczelnienia silnika.itd itp...bla bla bla co do Liqui Moly a zapewne inaczej sie to pisze to powiem tak mam to dotyczylo konkretnie uzytkowania samochodu na codzien poza jednym zdaniem ze po ostrym palowaniu na toze olej traci swoje wlasciwosci
autoryzacje/szkolenia na sprzedaz/wymiane wyzej wymienionych produktow
to tez zle zrozumiales:autoryzacje/szkolenia na sprzedaz/wymiane wyzej wymienionych produktow sprzedaz/wymiana/czyszczenie/doradzanie/odradzanie no tak ale wiem pepsi sklepy paliwo za drogie............
Anonymous - 22-11-2007, 14:19
PLPynton napisał/a: | umowmy sie, jak ktos ma te swoje nascie lat czy tam 20-kilka i musi jezdzic, ze tak powiem jak kompletny *cenzura*, |
tu stary nie masz racji to ze Ty nie lubisz takiej jazdy to nie znaczy ze ktos jest "cenzura" i nie tylko na torach spotkasz 20 latkow sa o wiele starsi to tak poza tematem bo nie lubie jak ktos wyzywa takich ludzi co maja jakas pasje,to tak ja by Ciebie nazwali "cenzura"bo nie jezdzisz po torach i nie lubisz tego sportu jak dla mnie to bez sensu , szalenstwo na torach to nie to co po zwyklej drodze i to wlasnie Ci co szaleja po drodze autkami tatusi to sa "cenzura"
Anonymous - 22-11-2007, 18:14
spokojnie i prosze na temat. poza tym moze dolewasz oliwy do ognia hmm?
nikogo nie obrazam, w zdaniu ktore Ty cytujesz istnieje symbol EA5 czyli galant ktory na tor sie nie nadaje prawda? widocznie musialo mi chodzic o debili na drogach.
nie nalezy wyciagac pochopnych wnioskow, cytuje sie cale zdania lub akapity, wazne tez zeby calosc dokladnie przeczytac bo po co potem przepraszac. temat nie dotyczy jazd po jakichs torach samochodami, sankami czy czymkolwiek, prosze sie nie obrazac.
Krzys - 22-11-2007, 18:19
zombi napisał/a: | PLPynton napisał/a: | umowmy sie, jak ktos ma te swoje nascie lat czy tam 20-kilka i musi jezdzic, ze tak powiem jak kompletny *cenzura*, |
tu stary nie masz racji to ze Ty nie lubisz takiej jazdy to nie znaczy ze ktos jest "cenzura" i nie tylko na torach spotkasz 20 latkow sa o wiele starsi to tak poza tematem bo nie lubie jak ktos wyzywa takich ludzi co maja jakas pasje,to tak ja by Ciebie nazwali "cenzura"bo nie jezdzisz po torach i nie lubisz tego sportu jak dla mnie to bez sensu , szalenstwo na torach to nie to co po zwyklej drodze i to wlasnie Ci co szaleja po drodze autkami tatusi to sa "cenzura" |
Popieram
niewiesz ile kto ma lat i jak jeździ,a są tu ludzie którzy mają jakies doświadczenie i wypowiadają sie...
myślę,że taniej będzie zalewać częsciej dobry olej,niż wymieniać silnik...(kiedy Ci się to zwróci??)
a pozatym to z Twojego opisu wynika że masz bardzo szybkie bryki(EC5W) i jeszcze planujesz zakup następnego...
to niekumam... po bułki do sklepu jeździsz tymi samochodami,czy w niedziele do Kościoła??
Krzyzak - 22-11-2007, 21:03
Krzys napisał/a: | i jeszcze planujesz zakup następnego... |
a moze to ma wyjsc auto idealne? - czyli nadwozie sedan EA5A z napedem i silnikiem VR4 EC5W - czyli z dwoch wyjdzie jedno
EA5A + EC5W = EC5A?
Anonymous - 22-11-2007, 21:38
Krzyzak no co ty? ja? co to to nie. to sa samochody na chassis GF-EC5W, zadne tam sklejane. nawet wiazki sa zamawiane z JP.
Anonymous - 22-11-2007, 22:34
Ale polemika... A kolega Leszczo to powinien nie zajmować takiego stanowiska Będziesz miał mniej klientów we warstacie. Toż lepiej niech czyszczą te motory i wymieniają olej co 20-30 tys.km. niech się to psuje, rozszczelnia... Robocizna, uszczelki, remoncik???Zupełnie Pana nie rozumiem, se gola Pan strzelasz.
Wracając do tematu: Jeździsz MITSU kolego i nie powinieneś z nim eksperymentować. Jak chcesz bawić się i testować możemy zrobić akcję, zebrać pieniądze i kupić auto do testów odpowiednie lecz niech to nie będzie Mitsu, pleaseeeeee.....
Anonymous - 22-11-2007, 22:51
PLPynton napisał/a: | spokojnie i prosze na temat. poza tym moze dolewasz oliwy do ognia hmm?
nikogo nie obrazam, w zdaniu ktore Ty cytujesz istnieje symbol EA5 czyli galant ktory na tor sie nie nadaje prawda? widocznie musialo mi chodzic o *cenzura* na drogach.
nie nalezy wyciagac pochopnych wnioskow, cytuje sie cale zdania lub akapity, wazne tez zeby calosc dokladnie przeczytac bo po co potem przepraszac. temat nie dotyczy jazd po jakichs torach samochodami, sankami czy czymkolwiek, prosze sie nie obrazac. |
zamykajac ten temat to moim zdaiem kazde auto nadaje sie na tor fakt jedno bardziej drugie mniej ale jak ktos chce sprawdzic swoje umiejetnosci i swoja bryke no i poczuc to "coś" to nie ma znaczenia jakim autem jezdzi takie moje zdanie
a co do Twojego experymentu to juz wczesniej sie wypowiedzialem dla mnie to bzdura i tyle a Ty zrobisz jak chcesz wiec czekam z niecierpliwoscia na jakies wiescie co i jak z silnikiem??
Anonymous - 22-11-2007, 22:56
autoR napisał/a: | Ale polemika... A kolega Leszczo to powinien nie zajmować takiego stanowiska Będziesz miał mniej klientów we warstacie. Toż lepiej niech czyszczą te motory i wymieniają olej co 20-30 tys.km. niech się to psuje, rozszczelnia... Robocizna, uszczelki, remoncik???Zupełnie Pana nie rozumiem, se gola Pan strzelasz.
Wracając do tematu: Jeździsz MITSU kolego i nie powinieneś z nim eksperymentować. Jak chcesz bawić się i testować możemy zrobić akcję, zebrać pieniądze i kupić auto do testów odpowiednie lecz niech to nie będzie Mitsu, pleaseeeeee..... |
no tak ale musi byc mitsu zeby bylo wiadomo spoko wytrzyma! bede informowal.
Anonymous - 24-11-2007, 13:49
trzymam kciuki za eksperyment, bo poznałem gościa, który wlał jakiś uszlachetniacz czy coś podobnego zwiększającego sprawność silnika do swojego Galanta E34 1,8TD i... od tej pory szuka innego silnika. Fakt, to dużo starszy silnik niż Twój PLPynton, więc może będzie OK. A rezultatów pewnie wszyscy są ciekawi
Marcino - 24-11-2007, 17:11
Hmm.... zobaczcie co tuja piszą o dodatkach typu "ceramizer", już niedługo nie bedze trzeba chyba oleju wogule miec.. hihih
http://www.ceramizer.pl/content/view/122/76/
|
|
|