Carisma - Ogólne - Nakrętki do kół
pelo99 - 14-03-2010, 20:14
kolego jest łatwa sprawa, już nie raz się to różnym osobom przytrafiało . Jeśli jest to stalówka - to jest sprawdzony sposób, ale po nakrętce, wygląda to tak że trzeba na spawać nakrętkę lub śrubę na śrubę zabezpieczającą i odkręcamy. Sprawa z alu na dwa sposoby, jeden już znasz. Drugi - "wykombinować" okrągły kawałek twardego drzewa, przyłożyć do nakrętki zabezpieczającej, i dobrej wagi młotkiem uderzyć w ów kawałek drzewa. Jeśli nie była niemiłosiernie mocno przykręcona nakrętka po takim zabiegu powinieneś odkręcić ją palcami.
Tyle z mojej strony, powinno się udać
plaster120 - 14-03-2010, 20:17
Ulamaly sie wszystkie bolce.
[ Dodano: 14-03-2010, 20:32 ]
W alusach takze dostep jest dosc odraniczony - nakretka siedzi w zaglebieniu felgi
[ Dodano: 14-03-2010, 20:38 ]
pelo99 - z tym drewnem nie za bardzo zrozumialem a do spawania trzeba wziasc pod uwage ze musze odkrecic az 4 nakretki:d
pelo99 - 16-03-2010, 19:05
Cytat: | W alusach takze dostep jest dosc odraniczony - nakretka siedzi w zaglebieniu felgi
|
no tak ale zawsze dobry gość potrafi coś na spawać ... inaczej nie dało by rady żadnego kola odkręcić w takich przypadkach jak Ty masz ...
Cytat: | pelo99 - z tym drewnem nie za bardzo zrozumialem |
robisz klocek z drewna na wymiar, aby wszedł do tej dziury co masz nakrętkę, przykładasz ten klocek do śruby i uderzasz młotkiem w drzewo, przez co uderzasz w śrubę zabezpieczająca - pojął ?? w alusie zawsze zrobi się mikro wgniecenie w pierścieniu śruby przez co nakrętka powinna dać się odkręcić w palcach ...
pozdro !!
pawelsonx - 16-03-2010, 20:42
jak jest dostęp do śruby od lożyska
zdjąc koło razem zpiaastą potem zeszlifowac łeb szpilki i wybić na druga mańke
robertdg - 16-03-2010, 20:50
pawelsonx, nie tak prędko, pokazałes przednią piaste, aby ja sciągnąc trzeba wybić łozysko, z kołem ciężka sprawa, jednakże mozliwa, przy tym łożysko także do wymiany, do tego tutaj pokazujesz goła piaste, a weż pod uwage ze przy przykreconym kole dojdzie do tego jeszcze tarcza, no i jest docisk, który jest przykrecony do zwrotnicy, takze raczej bardzo ciezko wykonalny ten Twój pomysł, zalecam wizyte u dobrego ślusarza.
pawelsonx - 16-03-2010, 20:57
kurcze tarcza to pikuś bo ona jest między piastą a felą problem jest z zaciskiem jak jest wykonany czy trzeba go zdejmować razem z klockami czy da się osobno i czy jest tam miejsce na taką zabawę (nie pamiętam jak jest u mnie)
a może zostawić go razem z tarczą
robertdg - 16-03-2010, 21:13
pawelsonx napisał/a: | a może zostawić go razem z tarczą | przy felgach 16 jest szansa ze go odsuniesz na tyle aby prowadnice nie wadziły o zwrotnice
lotam - 17-03-2010, 08:53
Jeśli mówimy o wybijaniu szpilek to chyba łatwiej rozwiercić je od strony śrub jak przy zerwanym łbie i tak i tak do wymiany więc po co kombinować od tyłu? Chyba, że nie zrozumiałem.
Saqu - 17-03-2010, 15:58
pelo99 napisał/a: | okrągły kawałek twardego drzewa, przyłożyć do nakrętki zabezpieczającej, i dobrej wagi młotkiem uderzyć w ów kawałek drzewa. |
Hehe napewno będzie ciekawy efekt jak ów młotkiem nie trafi w drewienko i nie zdąrzy go zatrzymać..
plaster120 - 18-03-2010, 13:21
Chyba najłatwiejszym rozwiązaniem bedzie przyspawanie do klucza. w nastepny weekend bede probowal. Dam znac.
[ Dodano: 26-03-2010, 11:10 ]
Wiec problem zostal rozwiazany. Na dospawanie nakretek do klucza nie bylo miejsca gdyz zaglebienia od felg aluminiowych mialem zbyt waskie. Jedyne rozwiazanie jakie przynioslo skutek to przerobienie starej nakretki z ulamanymi bolcami. Wyciete zostaly rowki ktore pozwolily na wyjecie ulamanych bolcow potem z wiertel 4,5 uciete zostaly nowe bolce i wbite w zaglebienia. Efektem byl klucz ktory idealnie pasowal i bez problemow odkrecil te nakretki. Wywalilem od razu ten wynalazek zeby nie miec na przyszlosc tego typu problemu:)
|
|
|