To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Światła cofania- FAQ

czekoladka_1981 - 23-11-2009, 16:46

Pod spodem masz wkrecony w skrzyni biegów czujnik wstecznego , może przewód spadł lub przeczyść styki?
Psikus - 23-11-2009, 17:01

koniar, zobacz czy nie są uszkodzone przewody które wchodzą do tylnej klapy,jeśli ok - sprawdź również czy na wtyczkach od żarówek wstecznego i pmgielnego masz dobrą masę
koniar - 23-11-2009, 17:28

masa na żarówkach jest bo sprawdzałem miernikiem, tam jest jakiś przekaźnik, i wydaje mi sie że z nim jest coś nie tak... a przewód wstecznego zaraz pójdę sprawdzić:)
Psikus - 23-11-2009, 22:39

koniar napisał/a:
masa na żarówkach jest bo sprawdzałem miernikiem
takie rzeczy sprawdza się żarówką i to dużą.
koniar napisał/a:
tam jest jakiś przekaźnik
tam,czyli gdzie, i co ma wspólnego z dwoma różnymi światłami?
robertdg - 23-11-2009, 22:49

koniar, skorzystaj z rady
Psikus napisał/a:
zobacz czy nie są uszkodzone przewody które wchodzą do tylnej klapy
bo tutaj nasuwa sie najwlasciwsza racja, ostatecznie, za dzialanie wstecznego odpowiada czujnik na skrzyni, ktory mozesz latwo sprawdzic, znajduje sie on na górze skrzyni pomiedzy komora filtra powietrza a akumulatorem, przy wbitym biegu wstecznym miernik powinien pokazac na czujniku zwarcie
koniar - 24-11-2009, 16:05

Psikus napisał/a:
tam,czyli gdzie, i co ma wspólnego z dwoma różnymi światłami?

moge przesłać jego zdjęcie bo go wyjąłem, wspólnego (wydaje mi się ) że ma troche ponieważ nie świeą ani wsteczny ani przeciwmgielne, znajduje sięon mniej wiecej na srodku klapy (widać po zdjęciu "tapicerki" a o czujniku poinformuje jutro jak sprawdze go z mechanikiem. dzięki za podpowiedzi

pozdrawiam!

Psikus - 24-11-2009, 19:18

Prędzej bym się spodziewał, że to przekaźnik od wycieraczki niż o świateł które wspólną mają tylko masę. no ale -to Twój czas i Ty decydujesz,co z nim robisz. Związek tego przekaźnika i świateł które ci nie działają nie jest logiczny.

[ Dodano: 24-11-2009, 19:22 ]
Sprawdziłem w manualu - str 51-15 przekaznik w tylnej klapie jest owszem, ale od tylnej wycieraczki - na obrazku nr 12

koniar - 28-11-2009, 19:44

co do przekaźnika przyznaję racje.
wczoraj rozebrałem cala klape i nie znalazlem przyczyny...

ale pozniej zabrałem sie za przełącznik przeciwmgielnych, jak go wyjąłem to świeciło tylko jedno tylne światło jak włożyłem to już i przednie przeciwmgielne przestały działać ;/
widze że nie zbędna bedzie wizyta u elektryka....

Maciek - 29-11-2009, 12:47

A u mnie ten czujnik wstecznego prawdopodobnie zawiesza się. Jak go wykręcę i ponaciskam światełka działają 1-2 dni potem zanikają. Chyba trzeba kupić nowy :-(
robertdg - 29-11-2009, 13:02

Maciek napisał/a:
Jak go wykręcę i ponaciskam światełka działają 1-2 dni potem zanikają. Chyba trzeba kupić nowy
jak sam stwierdzasz, ja dodam swoje pare zdan, nie masz sie nad czym zastanawiac, koszt ok 30zł wybawi Cie z problemu i nie bedziesz sie martwil jak przyjdzie Ci gdzies cofac w ciemnym miejscu.
Psikus - 29-11-2009, 19:09

koniar, polecił bym Ci, zebys ten przelacznik od przeciwmgielnych rozkrecił, ale nie wiem czy dasz radę poskładać. rozwiązanie drugie to zalozyc inny. trzecie jechac do elektryka a czwarte sprawdzic jeszcze dzialanie wlacznika swiateł wstecznych zeby wykluczyc awarię na wiązce elektrycznej. udanej zabawy.
koniar - 29-11-2009, 21:16

z wstecznym niechciało mi już walczyć bo nie ,mam małych japońskich rączek żeby sie dostać do kostki na skrzyni, włącznik rozkręciłem ale nie widziałem żeby ścieżka była gdzieś uszkodzona, rozwiązenie drugie będzie trudniejsze bo nie znam nikogo w mojej okolicy kto by miał miśka. rozwiązanie trzecie wydaje mi się najbardziej rozsądne :)
Psikus - 30-11-2009, 18:58

koniar napisał/a:
nie widziałem żeby ścieżka była gdzieś uszkodzona
nie o sciezkę chodziło tylko o styki. trzeba było przewody na krótko zewrzeć i zobaczyć czy świeci :)
koniar - 16-12-2009, 11:52

dzwoniłem do kilku elektryków i każdy mówił "japończyka nie tykam" :/

ale znajomy elektryk troche mi pomógł posprawdzał co mógł, i diagnoza jest taka, na stronę kierowcy do tyłu dochodzi prą, na lewą nie dochodzi, przeprowadził mi tylko prąd na tylną lampę żebym miał światła tylne ale co jest nie tak to nie wiem bo przeprowadził z jednej żarówki do drugiej, pojawiło się podświetlenie tablicy oraz co dziwne zaczął się podwietlać climatronic....
nie wiem już o co chodzi... stąd moja gorąca prośba, potrzebny mi jest schemat elektryki do EA5W, z góry dziękuje za pomoc! i pozdrawiam

robertdg - 16-12-2009, 12:13

koniar, Pobierz schematy elektryczne