Carisma - Ogólne - Pytanie o Carismę
Anonymous - 29-12-2007, 10:19
Rafal_Szczecin napisał/a: | Gattsu napisał/a: | Akurat 3 dni temu gadałem z gościem co mu w 2.5 TDI Audi w Poznaniu zrobili taki "tuning", że mu po miesiącu jazdy silnik sie rozleciał i za 1500 zetów włożonych w chipa musi teraz wydać na prawników, rzeczoznawców itp. sporo więcej, że o naprawie nie wspomne... |
hmm gadales, czy ogladales tvn turbo ? gosc zrobil bube, bo wyslal sam komputer do jakiejs nibi firmy, a oni mu po kilku dniach odeslali , i po miesiacu auto bum ,ale firma zwrocila pieniadze za naprawe auta - 6 klockow .
sorry, ale jak dla mnie to naogladales sie nowego odcinka pt turbo kamera , na tvn turbo, gdzie wlasnie byla sprawa o tej audicy ,a chojnacki wypowiadal sie w sprawie wlasnie tuningu ,gdzie opowiadal glupoty o chip tuningu takie jak, ze jezeli chcemy sobie wgrac nowa mape to musimy byc gotowi na wymiane przegubow, skrzyn itp . |
Ty chyba masz jakiś problem ze sobą... Próbujesz różnych chwytów, by tylko podtrzymać swoje zdanie, a w ogóle nie masz na ten temat POJECIA !!!!!!!!!!!!!!!!!!! Żałosne, żałosne...
Nie zabieraj czasu innym i nie psuj wątku takimi komentarzami... Znasz osobiście Pana Jacka Chojnackiego żeby takie pierdoły o nim opowiadać !!!??? Nie sądzę... To co on robi to mistrzostwo świata, a ty dwoma zdaniami kwitujesz jego dorobek... Kompletny brak poszanowania i jakiegokolwiek taktu z twojej strony... Żałosne, żałosne...
Ja swoje podtrzymuje: chipowanie nie daje na dłuższą metę pozytywnego efektu i jest agro-tuningiem...
Howgh !
Pieniek - 29-12-2007, 11:41
Pan Chojnacki to bardzo zasłużona postać w świecie sportu samochodowego. Osobiście nie słyszałem jego wypowiedzi w tym temacie i trudno mi je skomentować jednak wiem, że on zajmował się przede wszystkim przygotowaniem samochodów i ich silników ( benzynowych) do sportu wyczynowego, wyścigów i rajdów. A chiptuning diesli to zupełnie inna dziedzina.
Kolego Gattsu widzę, że wolisz słuchać opinii jednego kolesia któremu jakiś domorosły fachman spaprał robotę - to Twoja sprawa ale nie mów, że chiptuning jest zły bo zły i nie zniechęcaj w ten sposób innych.
Kolego Freja ja podobnie jak Sławek st i Grześku należę do bardzo zadowolonych użytkowników zchipowanych DID-ów. Swoją Cari zrobiłem rok temu u sprawdzonego tunera na prawie 150 KM i 292 Nm. Spalanie spadło o ok. 0,5 litra a dynamika przede wszystkim przy wyprzedzaniu rewelacyjna. Sprzęgło dzielnie sie trzyma, turbina też. Po prostu jak dobrze zrobisz samochód a potem eksploatujesz go z zachowaniem pewnych zasad to naprawde nic się nie dzieje. Kilku moich kolegów jeżdżących Audi i Vw z TDI-kami chipowało swoje samochody za moją namową w tym samym warsztacie i wszyscy bez wyjątku są zadowoleni.
Pozdrawiam.
Juiceman - 29-12-2007, 12:43
Gattsu napisał/a: | chipowanie nie daje na dłuższą metę pozytywnego efektu i jest agro-tuningiem...
Howgh ! |
Na język się ciśnie tylko jedno zaścianek społeczny... i nie zawracajmy kijem Wisły.
Autorytet, który dyktował reszcie ludzi coś to był Hitler w 1939-'45. Pan Jacek owszem jest autorytetem ale nie takim, żeby w dzisiejszych czasach słuchać tylko jego zdania....
.p.s.
Pan Jacek sam poleca/zachęca chipowanie - tzn. cytując "Tuning elektroniczny wykonany w silnikach doładowanych daje doskonałe efekty i jedynym problemem nie jest wielkość zwyżki mocy a ustalenie rozsądnego kompromisu między zwiększoną mocą a trwałością takiego silnika. Przyjmuje się że zwyżka mocy w granicy do 25% nie ma negatywnego wpływu na trwałość jednostki napędowej".
Gattsu nie denerwuj się, każdy ma prawo mieć swoje zdanie, a nie zamykać się do jednej lecz bardzo cenionej osoby....
Rafal_Szczecin - 29-12-2007, 12:47
Gattsu napisał/a: | Próbujesz różnych chwytów, by tylko podtrzymać swoje zdanie, a w ogóle nie masz na ten temat POJECIA !!!!!!!!!!!!!!!!!!! Żałosne, żałosne... |
a ty co robisz ? dokladnie to samo ,probujesz podtrzymac swoje zdanie NIE DAJAC ZADNCYCH argumentow ! ja przynajmniej napisalem kto ma wgranego chipa i ze jest z niego zadowolony, podalem przyklad, do tego wpisal sie tez Pieniek i Slawek .
i tak jak mowi Pieniek, Chojnacki przygotowuje auta benzynowe, i robi wyscigowke na dakar, a nie zajmuje sie dieslami wiec nie wiem po co w ogole wystapil w tym programie, tak samo Gattsu napisał/a: | Nie zabieraj czasu innym i nie psuj wątku takimi komentarzam |
forum jest po to by sie na nim wypowiadac i tego zabronic mi nie mozesz Gattsu napisał/a: | Ja swoje podtrzymuje: chipowanie nie daje na dłuższą metę pozytywnego efektu i jest agro-tuningiem... |
widzisz i znow piszesz swoje pierdoly , ktore uslyszales pewno gdzies na wsi bo ktos chcial z chipowac traktor, nie popierasz tego zadnymi argumentami, tylko ty tak uwazasz , bo tak i ty masz napewno racje . jedz nie wiem do Mastera i poprytaj o takie rzeczy, bo on sie zajmuje chipowaniem , to wtedy dowiesz sie prawdy.
Anonymous - 29-12-2007, 15:30
Powiem tak: Ja wyraziłem swoje zdanie i oczywiście je podtrzymuję i uważam, że sam chip jest niedobry, bez dostosowania innych podzespołów auta do uzyskanego podniesienia zarówno KM jak i Nm. Ktoś ma lub chce sobie zrobić taki "zabieg" jego wyłączna sprawa i jego auta oraz kieszeni...
Tuning mechaniczny to temat morze i nie da się w kilku zdaniach kogoś przekonać: za lub przeciw... Nie jestem ekspertem więc posiłkuję sie wiedzą ekspertów, a Pan Chojnacki nim jest... I nie twierdzę, że jest on jeden - jedyny: akurat jego miałem okazję poznać osobiście i mam do niego szacunek za to co robi i z jakim skutkiem... Tymbardziej, że jest to człowiek, który nie powie ci -jak do niego przyjedziesz i powiesz: proszę mi zmienić mapy - dobra robimy... Tak jak większość firm bynajmniej w Polsce. Napierw konkretnie sprawdza auto, czy się w ogóle kwalifikuje do jakiejkolwiek nieseryjnej przeróbki, uświadamia co będzie robione, na czym to polega, czego sie należy spodziewać, jak postępować później, co należałoby wymienić i co trzeba wymienić, jakie mogą być skutki uboczne itp... Nic nie dzieje sie bez przyczyny - jak coś dłubniesz w jednym miejscu to sie musi odezwać dla równowagi w innym...
Natomiast nie będę się wdawał w słowną bijatykę z Rafał_Szczecin bo po ostatnim zdaniu swojej wypowiedzi przypieczętowałeś swój poziom inteligencji i wiedzy o drugim człowieku: czyli Z E R O... Zastanów się nad sobą, bo jesteś w tym momencie śmieszny...
Robson86 - 29-12-2007, 15:35
Gattsu, Rafal_Szczecin, Chlopaki, dajcie spokoj Nie ma sensu sie klucic, kazdy z Was ma swoja racje i koniec. Nie ma sensu na sile kogos przekonywac do swojego zdania
Ze swojej strony Szczesliwego Nowego Roku Wam wszystkim zycze
Pozdroo
Rafal_Szczecin - 29-12-2007, 18:06
Gattsu napisał/a: | Natomiast nie będę się wdawał w słowną bijatykę z Rafał_Szczecin bo po ostatnim zdaniu swojej wypowiedzi przypieczętowałeś swój poziom inteligencji i wiedzy o drugim człowieku: czyli Z E R O... Zastanów się nad sobą, bo jesteś w tym momencie śmieszny... |
nie mam nic do dodania, ja rowniez nie bede sie z toba wdawal w klotnie, bo poprostu nie chce cie bardziej osmieszyc, wystarczy ze sam to zrobiles .
to ostatni post z mojej strony skierowany do ciebie, jak chcesz to zapraszam na pw
Tomashi - 21-01-2008, 12:55
...tak z ciekawości: ile ta Carisma DI-D 150KM (z chipem) ma do setki
gulgulq - 21-01-2008, 14:15
ja tylko dodaam tylko: kazdy ma prawo do swojego zdania, pod warunkiem szacunku i nie obierania tegop rawa innym,
to tak pod kątem mojej kiedysiejszej dyskusji z Gattsu na temat zalet i wad LPG :):
http://www.mitsubishi-gra...y+gazu&start=15
wrocmy do chipowania DID bo moze i u mnie kiedys cos pomysle :)
pozdrawiam
Anonymous - 22-01-2008, 20:16
gulgulq napisał/a: | ja tylko dodaam tylko: kazdy ma prawo do swojego zdania, pod warunkiem szacunku i nie obierania tegop rawa innym,
to tak pod kątem mojej kiedysiejszej dyskusji z Gattsu na temat zalet i wad LPG :):
http://www.mitsubishi-gra...y+gazu&start=15
wrocmy do chipowania DID bo moze i u mnie kiedys cos pomysle :)
pozdrawiam |
Całkiem fajna dyskusja była....
Dla mnie gaz w aucie to syf i tyle...
A i z resztą chip to tak samo...
gulgulq - 23-01-2008, 06:47
No dla Ciebie
dla mnie już nie, wiec ja szanuje Twoje zdanie, ty uszanuj moje i innych,
wszystkim bedzie się lepiej zyło jak w reklamie PoPis
....
....
Anonymous - 26-01-2008, 12:27
No to dzięki chłopaki że mnie troszkę podszkoliliście bo to w sumie dużo głupot napisałem,ale warto było bo moja wiedza znacznie sie powiększyła na ten temat...
A co do tego chipu do DID trzeba sie troszkę zastanowić...
Pozdrawiam!
[ Dodano: 26-01-2008, 12:34 ]
Kolego Freja ja podobnie jak Sławek st i Grześku należę do bardzo zadowolonych użytkowników zchipowanych DID-ów. Swoją Cari zrobiłem rok temu u sprawdzonego tunera na prawie 150 KM i 292 Nm. Spalanie spadło o ok. 0,5 litra a dynamika przede wszystkim przy wyprzedzaniu rewelacyjna. Sprzęgło dzielnie sie trzyma, turbina też. Po prostu jak dobrze zrobisz samochód a potem eksploatujesz go z zachowaniem pewnych zasad to naprawde nic się nie dzieje. Kilku moich kolegów jeżdżących Audi i Vw z TDI-kami chipowało swoje samochody za moją namową w tym samym warsztacie i wszyscy bez wyjątku są zadowoleni.
Pozdrawiam.[/quote]
Dzięki Przyjacielu! Sa tutaj ludzie którzy piszą coś od serca
[ Dodano: 26-01-2008, 12:43 ]
No i jak jeden z kolegów chciałbym dowiedzieć się jeszcze,także z ciekawości ile ten DID z chipem ma do setki?
Pieniek - 26-01-2008, 19:33
Sprintu do setki to nawet nie próbowałem mierzyć bo i po co. Ostre starty na 1 i 2 biegu wcześniej czy później załatwią sprzęgło czy dwumasę zwłaszcza przy podkręconych silnikach. Orientacyjnie szacuję wyszło by nieco ponad 9 s. Ale dla mnie najważniejsze są wyniki elestyczności a te jako że silnik zaczyna teraz ciągnąć już od ok. 1700 rpm znacznie sie poprawiły:
60-100km/h na IV biegu - było ok. 7,8 s jest 5,7 s ( średnia z kilku ręcznych pomiarów)
80-120km/h na V biegu - było ok. 10,7s jest 8,6 s.
i od siebie moge dodać ,że te dwie sekundy to duuuża różnica.
Pozdrawiam.
ustas - 27-02-2008, 00:23
Mam znajomych z chipem i nie skarza sie.Sam chetnie to zrobie,jesli budzet pozwoli.I moje pytanie:Did 102km do jakiej mocy maksymalnie,ale rozsadnie mozna podkrecic ten silnik?Bez dlubania w mechanice.Do tej pory tylko wersja 115km byla opisana,o czym zreszta z ciekawoscia czytalem.Moze ktos z wersja 102km zrobil to samo?
Pieniek - 27-02-2008, 20:16
Myślę, że rosądnie i bez ryzyka można osiągnąć ok. 120-125 KM, ale solidny tuner nigdy nie powie Ci, że uzyska np. 130 KM tylko najpierw na podstawie Twojego oryginalnego softa zrobi modyfikacje potem je załaduje, dalej hamownia i ewentualne poprawki tak żeby wszystko grało, nie dymiło itp.. A moc po modyfikacji to do ostatniego pomiaru niewiadoma na którą ma wpływ wiele czynników, głównie stan silnika, turbiny, wtrysków itp.
Pozdrawiam
|
|
|