To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - FAQ - [Carisma] Ile głośników

Anonymous - 02-01-2008, 17:28

badmdfk napisał/a:
no jeszcze zależy od tego jakie masz te głośniczki JBL bo gto
- http://www.allegro.pl/ite...lka_gratis.html
i
badmdfk napisał/a:
jak masz 4x45 to powinno śmigać
no ale nie śmiga, acha i grajka wydaje mi sie troche lepszego też podłączałem - lipa
badmdfk - 02-01-2008, 18:15

2-drożne to powinny śmigać. A nie podłączyłeś czasem w kostce z radia pod przód tych głośniczków?? No i jeszcze zależy od tego czego oczekujesz po tych głośniczkach bo ich moc nie jest zbyt duża. Ja miałem kiedyś w Ibizie podobne tylko że sony ale moc i wielkość taka sama i nie byłem z nich zadowolony. Prawda jest taka, że to trochę małe głośniczki i nie uzyskasz z nich super basu a jeszcze pozostaje fakt, że carisma ma duży bagażnik no i ten basik się rozchodzi. Proponuję zainwestować trochę w wooferek i będziesz zadowolony ja tak zrobiłem i teraz mam darmowy masaż jak podkręce czego nigdy bym nie uzyskał z normalnymi głośniczkami. Na nich bass mam na -2
Anonymous - 02-01-2008, 19:42

badmdfk napisał/a:
No i jeszcze zależy od tego czego oczekujesz po tych głośniczkach bo ich moc nie jest zbyt duża

oczekuje przede wszystkim dobrej jakości dźwięku, z dużej mocy w aucie (jak i w domu) dawno wyrosłem, a jeśli chodzi o masaż to wole inny :mrgreen:
No nic, jutro coś jeszcze pogrzebie i zobaczymy czy coś da sie zrobić.

badmdfk - 02-01-2008, 21:01

Nie myśl tylko, że jestem jakimś dresem z zimnym łokciem bo po prostu lubię posłuchać dobrej muzy a w domu jednak nie osiągniesz takiego efektu jak w aucie a poza tym kobieta moja nie lubi głośnej muzy więc co innego mi pozostało jak słuchanie w autku:). Aha no i myślę, że z tymi głośnikami wiele nie wykombinujesz, no ale życzę powodzenia.
Anonymous - 03-01-2008, 16:01

badmdfk napisał/a:
Nie myśl tylko, że jestem jakimś dresem z zimnym łokciem

absolutnie tak nie myślę, może źle dobrałem słowa - przepraszam jeśli nie zrozumieliśmy się. Apropo's kobiet to mam podobny problem w domu :wink:
Jeśli chodzi o głośniki to chyba po prostu odpuszczę kombinacje i pomyśl.e może o czymś na przód. W kazdym razie dzięki za zainteresowanie i cheć pomocy. Pozdro Irek

Anonymous - 04-01-2008, 13:47

Tak sie składa Panowie, że w carismie (przynajmniej tej przed liftem...) optymalnym rozwiązaniem co do umieszczenia tweeterów są słupki... Ewentualnie podszybie, ale nie trójkąty lusterek (że już o podsufitce kurde nie wspomne, bo to smiech...). I wcale nie prawdą jest , że szyba w carismie jest źle pochylona i psuje dźwięk...

phot: Współczuje jazdę z tweeterami skierowanymi na uszy... Powinny być ukierunkowane na lusterko wsteczne...

Zdziwiłbyś się badmdfk co potrafią niektóre szesnastki woofery... :lol: :lol: :lol:

Kaszel: zamontuj sobie jakiś normalny system dwudrożny-odseparowany na zwrotnicy na przód auta i satysfakcja gwarantowana: wooferki w drzwi (trzeba troszkę powycinać) tweetery na podszybie i gitara... Tymbardziej, że nie piszesz, czy masz jakiś zewnętrzny wzmacniacz... I nie oczekuj od tych JBL-i, że Ci cabrio zrobią - koleś, który Ci je sprzedał mówiąc delikatnie: zrobił Cię w bambuko... Nie wiem, czy nie trzeba będzie je podłączyć szeregowo... może wtedy cosik Ci zagrają, ale ogólnie są do beczki...

Anonymous - 04-01-2008, 16:31

Gattsu napisał/a:
koleś, który Ci je sprzedał mówiąc delikatnie: zrobił Cię w bambuko...

no to dostałem kubeł wody. Ma sie rozumieć, że 230 zyla wywaliłem w błoto :evil: .
No cóż, spróbuje czegoś innego ( wycinka w drzwiach nie stanowi problemu tylko nie wiem jak sie do tego zabrać coby nie spaprać).
Gattsu: dzięki Ci za uświadomienie mnie. Pozdro.

Anonymous - 04-01-2008, 16:52

Witam, właśnie przeglądałem dział CA, może ten link Ci pomoże:

Bebechy Carismy 99'

Pozdrawiam.

Anonymous - 04-01-2008, 17:09

po pierwsze, zacznijmy od podstaw GTO to szajs, cos jakby wawlenie kasy w błoto

kolejna sprawa podłączenie głośników 2 ohm do standardowego radia (które zazwyczaj przystosowano do pracy z 4-8ohm) to ryzyko,
przy przesadzeniu z pokrętłem przepływa przez wbudowaną końcówkę mocy 2- razy większy prąd niż przewidziano i jest DUŻE ryzyko spalenia radia,
mniej prawdopodobne ale nadal, przy zbyt dużym THD cięcie szczytów sygnału moze zaowocować przegrzaniem głośników
2-ohmowe przetworniki są przystosowane do pracy ze wzmacniaczami a nie zwykłymi radiami,
a jak ktoś mówi inaczej to albo sie nie zna, albo wciska Ci kit bo chce sprzedać
(najczęsciej jedno i drugie na raz)

Anonymous - 04-01-2008, 18:16

Te głośniczki spróbuj sprzedać może, albo może na tej giełdzie kolo, kóry Ci je sprzedał odkupi - jak nie były jeszcze montowane...
badmdfk - 04-01-2008, 19:18

Zgodzę sie z Tobą Gattsu, ale to są typowe 2-drożne głośniczki, na osobnych tweeterkach i wooferach ze zwrotnicą to jest całkiem inna bajka. Tylko, że trochę więcej kosztują:)
Anonymous - 04-01-2008, 21:41

Gattsu napisał/a:
Te głośniczki spróbuj sprzedać może, albo może na tej giełdzie koło, kóry Ci je sprzedał odkupi - jak nie były jeszcze montowane...

no właśnie, że już je zamontowałem, ale spróbuje je wystawić na aukcje jako używane to może komuś takie podejdą.
leser napisał/a:
2-ohmowe przetworniki są przystosowane do pracy ze wzmacniaczami a nie zwykłymi radiami

czy znaczy to, że można spróbować dołączyć jakiś wzmacniacz i mogłoby pomóc? Jeśli tak to może jeszcze to pogra?

Anonymous - 04-01-2008, 22:14

Kaszel Kolego... Dam Ci dobrą radę: sprzedaj w ciul te JBl, a zamontuj komkretnie jak pisałem: odseparowany dwu-drożny system na przód... A jak ze wzmacniaczem? Bedzie, czy pod samym radiem?
Anonymous - 04-01-2008, 22:27

kaszel napisał/a:
Gattsu napisał/a:
Te głośniczki spróbuj sprzedać może, albo może na tej giełdzie koło, kóry Ci je sprzedał odkupi - jak nie były jeszcze montowane...

no właśnie, że już je zamontowałem, ale spróbuje je wystawić na aukcje jako używane to może komuś takie podejdą.
leser napisał/a:
2-ohmowe przetworniki są przystosowane do pracy ze wzmacniaczami a nie zwykłymi radiami

czy znaczy to, że można spróbować dołączyć jakiś wzmacniacz i mogłoby pomóc? Jeśli tak to może jeszcze to pogra?

lepiej sprzedaj...
ehh już miałem bez uzasadnienia ale się znów rozpiszę,
pod wzmakiem na pewno zagraja lepiej, co nie znaczy dobrze
bedziesz brnął w koszty wzmaka i okablowania a efekt nadal będzie mizerny,
jeżeli radio (nie czytałem w temacie jakie) nie ma wyjść RCA to już w ogóle mozna zapomnieć
o namiastce jakości, bo trzeba podłączać przez wejscia wysokoprądowe
co jest nonsensem, jak by na to nie patrzeć o ile chcesz audio zrób to po ludzku:

mając jakieś sensowne źródło (czytaj odtwarzacz)
wygłuszasz drzwi,
wrzucasz zestaw odseparowny 16,5cm
jeżeli ma być pod samo radio np helix Blue (około 250zł), ale za dużo bassu sie po nim nie spodziewaj, jeżeli w przyszłosci będzie wzmak to np PowerBass ES-6C, w swojej klasie cenowej przyzwoite, za około 370zł,
później dorzucasz wzmak np 4 kanałowy, 2 kanały podpinasz na system przedni,
a gdy w przyszłosci zamarzy Ci sie subwoofer dokupujesz go i podpinasz pod dwa pozostałe kanały w mostek

czasochłone i kasochłonne, dlatego robi to się etapami, ale radosć później jest duża
http://tuningforum.pl/vie...hp?f=8&t=102521
powyżej masz przykład jak ktoś to zrobił od razu z sensem,
ale zanim się zabrał za robotę zapytał nas wczesniej o kilka rad

to też przeczytaj i będzie już wszystko klarowne:
http://tuningforum.pl/vie...php?f=8&t=86077

Anonymous - 05-01-2008, 16:14

Dobra Panowie, przekonaliście mnie-zacznę powoli sobie dłubać przy tym co proponuje Gattsu. Myśle, że trzeba bedzie też pomyśleć o innym grajku (apropo's mam Blaupunkta Porto CD34, a nie jak wcześniej mówiłem B. San Remo).
A to wszystko zaczne realizować przy okazji dopływu jakiej kasy (teraz jeszcze czeka mnie wymiana przedniej szyby :( ).
leser: dzięki za linki. Pozdrawiam wszystkich