To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Komputery, RTV, AGD, Komorki - Monitor: panorama czy 4:3?

harpagan - 24-03-2008, 21:17

gregorbu napisał/a:
3. Samsung 206BW

Sam poczatkowo sie zastanawialem nad tym samsungiem. Ogladajac na nim obraz w sklepie nie mialem sie wlasciwie do czego przyczepic, chociaz katy w matrycach TN wg mnie zostawiaja troche do zyczenia

Potem wymyslilem ze chce 22, a jak juz wlasciwie bylem zdecydowany to stwierdzilem ze matryca TN mi nie odpowiada i wrocilem do 20 NEC'a ale to troche wyzsza poprzeczka cenowa.
W temacie samego monitora to nie wiele pomoglem ale zdecydowanie moge polecic sklep z tego linka. Kupilem tam juz 2 monitor i jest milo wesolo i przystepnie cenowo

BUBU - 24-03-2008, 21:30

Hmn powiem tak , szukałem swego czasu dobrego monitora za rozsądną cenę , co wybrałem , a mianowicie monitor 19 cali LG Flatrona L1953TR , w grudniu 2007 zapłaciłem za niego 890 PLN , i muszę powiedzieć że naprawdę jestem z wyboru zadowolony (porównanie ceny do jakości rewelacja)jak bym miał szukać to coś podobnego .

Pozdrav

Anonymous - 24-03-2008, 21:48

harpagan napisał/a:
W temacie samego monitora to nie wiele pomoglem ale zdecydowanie moge polecic sklep z tego linka.
Który sklep? Podawałem kilka. :roll:
Anonymous - 24-03-2008, 21:58

nom ten SM2043BW już lepiej :)

fajnie że znalazłeś coś z LG :) jak dla mnie suche parametry najlepsze nawet mimo tego śmiesznie wielkiego kontrastu ;) oczywiście traktuj to z ;) no i jakoś przekonanie do tej marki mam w domu i tivi 42" fullhd i obraz żyleta i jeden z ich pierwszych monitorów 17" i narazie zadowolony jestem bardzo :)

teraz zostało Ci jeszcze znaleźć te monitorki gdzieś u kogoś na półce żeby można było dotknąć obślinić i ew kupić :) ogólnie to większość z w tej chwili produkowanych monitorów ma podobną jakoś wyświetlanego obrazu zarówno pod względem kolorów jak i ostrości, oczywiście jeżeli mówimy o monitorach uznanych marek. raczej wszyscy producenci dają teraz także gwarancje typu door2door czyli to też nikogo już nie przekonuje, natomiast jeżeli nie jesteś grafikiem i nie potrafisz rozróżnić każdego z 32mln ;) kolorów to możesz wybierać monitor nawet tak żeby sie podobał z obudowy i miał w miare przyzwoite parametry na dzień dzisiejszy oraz tak jak wcześniej pisałem uznaną markę, oczywiście nie zapominając o podstawach czyli DVI, a co do różnic między np czasem reakcji monitora to szczerze mówiąc nie widze różnicy między 12ms a 2, ale ja nie jestem grafikiem ;) mimo że zdażyło mi sie dużo grać i odpalać różne dziwne rzeczy do wyświetlenia na monitorach zarówno o tym lepszym parametrze jak i odrobinę gorszym, trzeba pamiętać że matryce TN mają swoje ograniczone jeżeli chodzi o maksymalne wartości parametry i nie da sie ich przeskoczyć dlatego w tej chwili producenci biją sie na liczby czyli ja dam 2ms a Ty 5 to bede lepszy mimo tego że w niezależnym teście różnicy nie widać... siem rozpisałem mam nadzieje żę chociaż troche pomogłem :)

harpagan - 24-03-2008, 23:39

gregorbu napisał/a:
Który sklep? Podawałem kilka. :roll:

No z trojeczki
:)

Anonymous - 25-03-2008, 21:23

Kupiłem w końcu Samsunga 206. Jakoś bardziej skłaniałem się ku LG ale okazało się, że w sobotę ostatni egzemplarz został sprzedany.
Póki co przyzwyczajam sie do nowego nabytku. Jest... dziwnie. Obraz ładny. Po godzinie pracy sauważyłem jeden czerwonu subpiksel, mniej więcej na środku ekranu. :roll: Widoczny tylko na ciemnym tle. Jutro dzwonię do sklepu...
Dziękuję wszystkim za pomoc w podjęciu decyzji.

Edit:
Nie sądziłem, że ten monitor będzie aż taki ładny. Wzrornictwo pierwsza klasa, fotki nei oddają tego. Stajlisz, hehe.

[ Dodano: 26-09-2009, 09:48 ]
Tym razem przypada mi przywilej (?) wyboru monitora na prezent urodzinowy dla szwagra. Szwagier kształci się w kierunku grafiki komputerowej. Na co dzień grzebie w programach graficznych, głownie obróbka zdjęć. Docelowo chciałby się zająć projektowaniem grafiki do gier. Co moglibyście polecić w kwocie powiedzmy do 800-1.000 PLN?

ruslana81 - 01-10-2009, 21:11

gregorbu napisał/a:

Tym razem przypada mi przywilej (?) wyboru monitora na prezent urodzinowy dla szwagra. Szwagier kształci się w kierunku grafiki komputerowej. Na co dzień grzebie w programach graficznych, głownie obróbka zdjęć. Docelowo chciałby się zająć projektowaniem grafiki do gier. Co moglibyście polecić w kwocie powiedzmy do 800-1.000 PLN?

Uzupełniam post gregorbu: oby nie panoramiczny ten monitor i max. 19''. Mój brat zamruczał coś o LG - jak sądzicie, coś się nada, jakiś konkretny model? :wink:

docencik87 - 01-10-2009, 21:51

No to może coś takiego. Niestety w proporcjach 4:3 mały wybór jest ale może coś takiego:
http://www.komputronik.pl/pelny.php?id=31904
Monitory Eizo są jedne z najlepszych...

karolgt - 01-10-2009, 21:51

gregorbu napisał/a:

to lepiej niech sobie sam wybierze monitor :)

mówie poważnie. Grafika to zupełnie inna bajka przy wyborze monitora i napewno wolałby kilka wcześnie wypróbować.

Anonymous - 01-10-2009, 22:03

karolgt napisał/a:
to lepiej niech sobie sam wybierze monitor :)
mówie poważnie. Grafika to zupełnie inna bajka przy wyborze monitora i napewno wolałby kilka wcześnie wypróbować.
Sam mu to zaproponowałem, ale stwierdził, że nie jest na tyle zaawansowany, by mieć jakieś szczególne wymagania i jednocześnie narzucać, w jakie to wodotryski ten monitor ma być wyposażony. Jedynym jego zasadniczym wymogiem są proporcje 4:3, a jedyną dodatkową wskazówką - zaufanie do produktów LG.
Z jednej strony chcielibyśmy mu sprawić sprzęt z nieco wyższego pułapu jakościowego, z drugiej strony trudno kogoś uszczęśliwiać na siłę i żyć w przekonaniu, że nie wykorzysta możliwości posiadanego sprzętu.

karolgt - 01-10-2009, 22:12

jedyne co moge więc doradzić to zwrócenie uwagi na rodzaj matrycy.
I wybór jakiegoś monitora z MVA Premium.

Anonymous - 02-10-2009, 00:27

do grafiki raczej bym polecal tylko i wylacznie S-IPS zreszta wszystko zalezy od tego jakie pieniadze wchodza w gre
gregorbu, jak Cie interesuje cos uzywanego (z gwarancja) to zadzwon bo wlasnie ogarniam ciekawy temat :)

Anonymous - 03-10-2009, 12:25

W grę wchodziła wyłącznie "nówka". Dziś kupiłem NEC 195VXM za 655 PLN. Cena więcej niż zadowalająca. :D
akbi - 23-10-2009, 22:43

gregorbu napisał/a:
Cena więcej niż zadowalająca. :D

ja pół roku temu trochę taniej kupiłem iiyame 22" :P

Anonymous - 24-10-2009, 10:05

akbi napisał/a:
gregorbu napisał/a:
Cena więcej niż zadowalająca. :D

ja pół roku temu trochę taniej kupiłem iiyame 22" :P
Ale zapewne panoramę? No - chyba, że kupiłeś coś używanego.