To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Stłuczka pożyczonym autem....

TESTER - 16-01-2008, 15:09

Zadośćuczynienie dla posiadacza pojazdu za straty moralne zależy wyłącznie od tegoż posiadacza podobnie jak domagać się może także na drodze cywilno-prawnej zwrotu kwoty z tytułu utraconych zniżek za okres ich utraty. Natomiast utraconą kwotę procentową liczyć należy od podstawy wymiaru kwoty ubezpieczenia a nie od wysokości składki jaką się płaci. Pozdrawiam..!!
rafq - 17-01-2008, 00:02

sla napisał/a:
rafq napisał/a:
+ jakieś zadośćuczynienie dla właściciela za straty moralne

O czymś takim to jeszcze nie słyszałem. Pokrywają koszty z Twojego OC, tracisz jakiś % zniżek i to wszystko.

Jeśli komuś nie zależy na dobrych stosunkach z ludźmi od których się pożyczyło samochód można ten punkt pominąć ;) wiadomo ocb :)

Jeśli jest odwrotnie to nie przepisy, a samo sumienie domaga się tego punktu.

TESTER napisał/a:
Natomiast utraconą kwotę procentową liczyć należy od podstawy wymiaru kwoty ubezpieczenia a nie od wysokości składki jaką się płaci. Pozdrawiam..!!

Rudy napisał/a:

Moze sie myle, ale w przypadku kiedy mamy 60% znizki i placimy 400zl to obnizenie znizki do 50% to wzrost skladki o 100zl :)

P O D S U M O W U J Ą C
mając zniżkę 60 % płacimy tylko 40 % kwoty która wynosi 400 zł, czyli całość ubezpieczenia wynosi 1000 zł na rok, a 10 % od tej kwoty wynosiłoby właśnie stówkę....
chyba będę musiał się jeszcze raz przejechać do pzu :/:/ bo zamota się zrobiła

sla - 17-01-2008, 11:50

rafq napisał/a:

Jeśli komuś nie zależy na dobrych stosunkach z ludźmi od których się pożyczyło samochód można ten punkt pominąć

Myślałem, że piszemy tutaj o aspektach formalnych a nie moralnych tej sprawy, stąd moje zdziwienie.