Komputery, RTV, AGD, Komorki - Nokia N95 vs Sony Ericsson K850i
Juiceman - 28-01-2008, 14:02
W tym tyg. postaram sie przejsc do salonu i dowiedziec co i jak, no i jak ceny wygladaja; )
londolut - 17-02-2008, 16:08
Nie wiem czy temat dalej aktualny ale...
1. N95 przy zapełnieniu 1/3 pamięci użytkownika zawiesza sie, resetuje, ma problemy z softem, włączaniem się i jeszcze parę innych.
2. GPS w N95 działa tylko z dedykowanymi mapami Nokii. Czyli tomtom = zewnętrzny GPS.
3. K850i jest mocno przereklamowany (wiem co mówię, serwisuję ten syf ). Zdjęcia robi niby dobre ale dopiero przy porządnym ustawieniu go.
4. Plusem jest akcelerometr.
5. K850i ma zwykły OS a nie Symbian więc niema na niego konkretnych programów użytkowych.
6. P1i duży, dotykowy LCD, karta pamięci M2 (tania nie jest ale P1i obsłuży 8GB bez problemu - sprawdzone), Symbian, wystarczający aparat 3,2 Mpix (jeśli ktoś nie oczekuje od telefonu fotek jak z lustrzanki).
7. Wayfinder - są zestawy P1i z zewnętrznym GPS ( co do instalacji programu Wayfinder to są problemy z instalacją bo we własnym zakresie trzeba zrobić certyfikat )
8. Gabarytowo podobne są wszystkie 3 modele z czego K850i jest chyba najmniej przystojny
To tyle, ja dla siebie wybrał bym P1i.
Juiceman - 17-02-2008, 16:15
Ciekawe spostrzezenia trafne uwagi, moze warto bedzie poczekac do N95 8 giga ? : )
londolut - 17-02-2008, 16:23
Wykładasz 2000 i jest twoja, ciekawe po jakim czasie się na nią wściekniesz
Juiceman - 18-02-2008, 00:21
2000 to wole na nowy felunek do mitsu wydać
londolut - 18-02-2008, 06:11
I tak ma być... telefon ma dzwonić i smsować ewentualnie może mieć navi jak to komuś potrzebne żeby nie nosić 2 gratów naraz a za 2000 to fajne alu z oponkami
Anonymous - 20-02-2008, 23:10
jak chodzi o SE P1 - kupisz go za 1-1,3k, jest naprawdę dobry - miałem jakiś czas i brak zastrzeżeń. Co do wayfindera, jedno ostrzeżenie - mapki są superaktualne, bo... ściąga je na bieżąco z neta przez gprs, więc przejazd dłuższej trasy potrafi zaboleć. lepiej zainstalować inną nawigację. poza tym OS Symbian 9.1 UIQ3 jest nowy, więc nie ma na niego takiej ilości oprogramowania jak na Symbiany stosowane w Nokii... ale i tak uzbierało sie kilkaset mega softu Co do muzyki, ciekawostka: SE jako chyba jedyny wstawia do telefonów patent pozwalający na przesyłanie dźwięku stereo przez bluetooth do słuchawek. N95 i "rodzinki" w łapkach nie miałem, ale znajomy, który pracuje w komisie bawił się nimi i wg jego opinii, to nie wziąłbym żadnej z tych nokii, co więcej, w n95 8GB niewiele ponoć lepiej...ale to już plotki są a jeśli obawiasz sie o ekran dotykowy, to są specjalne folie ochronne żeby go nie uszkodzić zwróć uwage na jeszcze jedną sprawę: jak ekran tel. reaguje na ostre światło, np. słoneczne - w k800 o ile pamiętam tracił kolor, ale zachowywał ostrość, natomiast sporo jest takich ekranów, które przestają być po prostu czytelne... na testy zapraszam do wszelakich komisów
londolut - 21-02-2008, 21:28
Hosaka napisał/a: | mapki są superaktualne, bo... ściąga je na bieżąco z neta przez gprs | Z jaką częstotliwością je ściąga? Co 5min? Częściej, rzadziej?
Hosaka napisał/a: | lepiej zainstalować inną nawigację | Co proponujesz? Tomtom?
Hosaka napisał/a: | uzbierało sie kilkaset mega softu | Poluję na P1, jak co to się zgłoszę po SW
Hosaka napisał/a: | jeśli obawiasz sie o ekran dotykowy | Nigdzie tego nie napisałem
Hosaka napisał/a: | jak ekran tel. reaguje na ostre światło, np. słoneczne | W P1 też pogarsza się jaskrawość ale ostrość w normie, testowane organoleptycznie
HamanN - 22-02-2008, 09:27
Ja uzywam N95 i smialo moge polecic - z tym zawieszaniem sie nie mam problemow, GPS jest juz program (dobry) - nie oryginalne mapy Nokii w ktorych nie ma PL znakow. Foty stzela niezle (jak na tel) a bateria mi wytrzymuje 2-3 dni. Miedzy ksiazki mozna sadzic opinie tych korzy mowia, ZE PRZY NORMALNYM UZYTKOWANIU bateria trzyma pare godzin - BZDURA.
Jak siedzisz na Wi-Fi to owszem pozera baterie, albo jak podlaczysz do telewizora i bedziesz napieral w weza na "duzym ekranie"
N95 szczerze POLECAM.
Anonymous - 22-02-2008, 15:51
co do P1 i nawigacji - wayfinder całą mapę dzieli sobie na pakiety i kiedy "kończy się" aktualny wycinek, ściąga nowy kawałek. stąd częstotliwość zależy od "ruchliwości" użytkownika, albo "szczęścia" do działania na krawędzi 2 pakietów
nie pamiętam jak często wayfinder aktualizuje mapę, ale to można sprawdzić na jego stronie, na pewno jest to łatwiejsze technicznie od aktualizacji rozsyłanej np. właścicielom tom-toma. Co do tego ostatniego - słyszałem o nim dużo dobrego, sam nie zdążyłem póki co go wypróbować - rzadko ruszam się poza miasto, a u siebie nawigacji nie potrzebuję... jeśli mam polecać, to właśnie tom-tom byłby faworytem
Anonymous - 14-06-2008, 15:21
Moze odswieze troche temacik ,bo przygotowuje sie do wymiany telefonu. W gre wchodza tylko telefony SE wiec male pytanko.Obecnie mam k810i i przyznam szczerze ,ze jestem z niego naprawde zadowolony poniewaz do tej pory korzystalem tylko z telefonow Nokia. Na poczatku mialem zamiar zakupic k850i ale jak troszeczke poczytalem i porozmawialem z ludzmi w komisach i salonach ktorzy mieli okazje pobawic sie tym telefonem odradzali mi ten zakup. A wiec duzym faworytem jest P1i,nigdy nie mialem telefonu z symbianem,wiec troszeczke sie obawaiam,duzym plusem jest kalwiatura ktora ulatwi mi wpisywanie kontaktow oraz kozystanie z notatnika oraz kalendarza co stalo mi sie obecnie potrzebne,nie wiem jak natomiast jest z aparatem poniewaz niby tez 3.2 mpx ale czy jakosc ta sama,aparat w k810i jest wystarczajacy jak dla mnie i jestem z niego zadowolony.Napewno GPS sie przyda i ekran dotykowy . Prosze o opinie ludzi ktorzy mieli lub maja stycznosc z tym telefonikiem
pawela - 12-08-2008, 11:54
co do N95 i GPSa. Ojciec ma taką od kilku dni, zainstalowałem tam najnowszego Garmina TX Mobile PL i jestem mega zadowolony. Navi jest bardzo dokładna, 99,8% pokrycia dróg, całkowicie po polsku, łącznie z głosem, ma funkcję typowej nawigacji, ekran w N95 spokojnie wystarcza. Sam telefon czasem długo wyszukuje satelity, ale zazwyczaj nie dłużej niż 2-3 min. Wszystko na wewnętrznym GPSie
seba77 - 13-08-2008, 19:45
A ja zmieniam swoja N80 NA N82 ..
cactooz - 16-09-2008, 00:01
Juiceman napisał/a: | wielki minus dla n95 brak radia |
Poprawka, mam N95 i radio było (w starym sofcie ) i jest.
No i ma OS Co daje możliwość instalacji na niej wszystkiego, od komunikatora do Aplikacji pobierających torrenty z sieci (przez wi-fi oczywiście
|
|
|