To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[02-06]Lancer CS0 - Jaki olej do lancera kombi 1.6

tomekrvf - 14-04-2008, 23:49

Lancelot napisał/a:
Czyli co można sobie kupić bańkę i iść do ASO?
Chyba nie na gwarancji

Oczywiście że możesz przynieść swój ulubiony olej oby tylko spełniał wymagania producenta samochodu (nie mylić z wymaganiami serwisu)
Np dla benzyn Mitsu olej musi spełniac klasę jakościową SG lub wyżej czyli chyba każdy olej na rynku spełnia takie wymagania (oprócz selektolu i Lux 10 :lol: )

Anonymous - 03-05-2008, 16:04
Temat postu: Re: Olej
Lancelot napisał/a:
Podobny temat jest w innym dziale.
Według mnie najważniejsze żeby olej był z dobrego źródła, najlepiej rozlewany i pakowany u producenta.
W serwisie w Częstochowie i Gorzowie wlewali mi Castrola ale szykują się zmiany. Widocznie ktoś zapłacił więcej :)
W Szczecinie natomiast rok temu przeszli na Mobila i wg serwisanta od tego czasu nie ma problemów i nikt nie narzeka.
Dodam że podczas jazdy 170-180 przez dłuższy czas okazało się że troche Castrola ubyło.
Był to powiedzmy 13 tysiąc na tym oleju.
Następna wymiana to pewnie będzie coś innego, może Mobil :)

P.S. Co do instrukcji to podobnie było z Fordem który używał Motorcrafta.
Tylko gdzie taki olej dostać i co to jest to tylko serwis wiedzial :)

Castrol Edge.

[ Dodano: 03-05-2008, 16:05 ]
tomekrvf napisał/a:
akbi napisał/a:
No wiesz ... mysle, ze na tym forum jest wiecej zwolennikow Castrola niz Mobil1.
Masz jakies argumenty na poparcie swoich ostrych slow?

Tak jak napisałem wyżej, silniki które miały mase nagaru w silniku jeździły na Castolu. Moją opinię opieram na praktyce warsztatowej więc widziałem troche w życiu samochodów różnych marek.
Swego czasu Toyota i VW miały problemy z Castrolem właśnie ze względu na zasyfianie silnika.
Castrol jest w Polsce popularny bo wydaje masę kasy na marketing i funduje różnego rodzaju nagrody za sprzedaż oleju. Zamiast Castrola wolałbym wlać Lotos.

Bajki dla naiwnych piszesz.

zarzys - 18-12-2008, 20:53

czy moge zalać 5w40 mam dostep do mobila za freee ale tylko ten
tomekrvf - 18-12-2008, 22:44

grab napisał/a:
Bajki dla naiwnych piszesz.

Na jakiej podstawie tak twierdzisz?

Artii - 19-12-2008, 09:27

zarzys napisał/a:
czy moge zalać 5w40 mam dostep do mobila za freee ale tylko ten

A na jakim jeździsz do tej pory?

Jeśli też masz 5W40 syntetyk to możesz śmiało lać.

Ja też leje 5W40 tyle że shell helix ultra

zarzys - 19-12-2008, 17:37

jestem nowym włascicielem miśka i nie mam pojęcia co było wczesniej lane , a info nie ma. ale dzieki. chyba zaryzykuje , zwłaszcza ze mam darmowy .