[02-06]Lancer CS0 - Jaki olej do lancera kombi 1.6
tomekrvf - 14-04-2008, 23:49
Lancelot napisał/a: | Czyli co można sobie kupić bańkę i iść do ASO?
Chyba nie na gwarancji |
Oczywiście że możesz przynieść swój ulubiony olej oby tylko spełniał wymagania producenta samochodu (nie mylić z wymaganiami serwisu)
Np dla benzyn Mitsu olej musi spełniac klasę jakościową SG lub wyżej czyli chyba każdy olej na rynku spełnia takie wymagania (oprócz selektolu i Lux 10 )
Anonymous - 03-05-2008, 16:04 Temat postu: Re: Olej
Lancelot napisał/a: | Podobny temat jest w innym dziale.
Według mnie najważniejsze żeby olej był z dobrego źródła, najlepiej rozlewany i pakowany u producenta.
W serwisie w Częstochowie i Gorzowie wlewali mi Castrola ale szykują się zmiany. Widocznie ktoś zapłacił więcej
W Szczecinie natomiast rok temu przeszli na Mobila i wg serwisanta od tego czasu nie ma problemów i nikt nie narzeka.
Dodam że podczas jazdy 170-180 przez dłuższy czas okazało się że troche Castrola ubyło.
Był to powiedzmy 13 tysiąc na tym oleju.
Następna wymiana to pewnie będzie coś innego, może Mobil
P.S. Co do instrukcji to podobnie było z Fordem który używał Motorcrafta.
Tylko gdzie taki olej dostać i co to jest to tylko serwis wiedzial |
Castrol Edge.
[ Dodano: 03-05-2008, 16:05 ]
tomekrvf napisał/a: | akbi napisał/a: | No wiesz ... mysle, ze na tym forum jest wiecej zwolennikow Castrola niz Mobil1.
Masz jakies argumenty na poparcie swoich ostrych slow? |
Tak jak napisałem wyżej, silniki które miały mase nagaru w silniku jeździły na Castolu. Moją opinię opieram na praktyce warsztatowej więc widziałem troche w życiu samochodów różnych marek.
Swego czasu Toyota i VW miały problemy z Castrolem właśnie ze względu na zasyfianie silnika.
Castrol jest w Polsce popularny bo wydaje masę kasy na marketing i funduje różnego rodzaju nagrody za sprzedaż oleju. Zamiast Castrola wolałbym wlać Lotos. |
Bajki dla naiwnych piszesz.
zarzys - 18-12-2008, 20:53
czy moge zalać 5w40 mam dostep do mobila za freee ale tylko ten
tomekrvf - 18-12-2008, 22:44
grab napisał/a: | Bajki dla naiwnych piszesz. |
Na jakiej podstawie tak twierdzisz?
Artii - 19-12-2008, 09:27
zarzys napisał/a: | czy moge zalać 5w40 mam dostep do mobila za freee ale tylko ten |
A na jakim jeździsz do tej pory?
Jeśli też masz 5W40 syntetyk to możesz śmiało lać.
Ja też leje 5W40 tyle że shell helix ultra
zarzys - 19-12-2008, 17:37
jestem nowym włascicielem miśka i nie mam pojęcia co było wczesniej lane , a info nie ma. ale dzieki. chyba zaryzykuje , zwłaszcza ze mam darmowy .
|
|
|