To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Tuning - Folie do przyciemniana szyb.

Cezar - 18-04-2006, 02:15

no ale foli antywlamaniowej nie widac wiec policja nie bedzie padac przepuszczalnosci :wink:
wiec takie folie chyba mozna nakladac :P

co do oklejania przednich bocznych to zadna szanujaca sie firma nie da atestu na folie

stanik - 18-04-2006, 09:54

Witam
Dokladnie tak jak niektorzy pisza. Praktycznie wszystkie szyby zakładane obecnie do aut (i już od dość długiego czasu) fabrycznie są przyciemnione na tyle (chociaż patrząc się na nie wydaje się, że praktycznie w ogóle), że dołożenie na nie czegokolwiek powoduje, że już przepuszczalność swiatła nie spełnia normy. W tym także takiej folii, chocby najjasniejszej. I z tego co widze w swoim miescie, każdy kto przyciemnił sobie wszystkie szyby boczne + tylna po pewnym czasie folii na drzwiach kierowcy i pasazera nie bylo. Wiec chyba jednak policja to kontroluje i kwestia tylko kiedy sie trafi na ta ekipe która do tego sie przyczepi.
Zgodnie z przepisami folia o dowolnej przepuszczalnosci swiatla (czyli nawet o 0% przepuszczalności) można sobie zakleić tylną szybę + szyby boczne z tylu. Te można sobie nawet farbą czarną pociągnąć. Przepisy mówią tylko o szybie przedniej i przednich bocznych, tych praktycznie niczym nie można "uszlachtnic" bo bardzo łatwo nimi wyskoczyć poza normę przepuszczalności światła.

Pozdrawiam

Serek - 18-04-2006, 23:23

Co do wypowiedzi kolegi stanika ;) Obecnie wiekszość szyb to fotochromy - jak w okularach. Reagują na światło. Co do szyb w miśku, u mnie przed oklejeniem bocznych na aparacie wyszło na granicy dopuszczalności (??) - wygląda na to, że co auto to inne szyby lub wina aparatu. Obecnie mam oklejone wszystkie oprócz przedniej, jednak boczne przednie folią jasną, boczne tylne + tył ciemna to folia 50%. Z zewnątrz trudno ocenić czy to folia czy autentyczna barwa szyby, stąd jak na razie bez problemów.
Maciek - 19-04-2006, 08:33

Czy ktoś wie gdzie w Sz-nie można zmierzyć? Mam niby znajomego :) w stacji diagnostycznej może z nim pogadam. Pewnie co fabryka Miśków to inne szyby, u mnie wszystkie poza przednią są ori może da sie jakoś okleić b jasną folią.
Anonymous - 19-04-2006, 10:04

Cezar napisał/a:
no ale foli antywlamaniowej nie widac wiec policja nie bedzie padac przepuszczalnosci :wink:
wiec takie folie chyba mozna nakladac :P

prawo mowi o tym ze szyby musza sie kruszyc na drobny mak wiec zakladanie takiej folii jest niezgodne z prawem, druga sprawa nie daj boze wypadku i zakleszczenia sie w pojezdzi no i pozaru - smazymy sie jak w piekarniku.
zlodziej jak zechce to i tak wepchnie taka szybe do srodka wiec takie folie sa raczej malo skuteczne.

STRUSIU - 19-04-2006, 10:11

arturro a możesz mi powiedzieć co z przednimi szybami ?
Czy one według przepisów też mają się kruszyć w drobny mak ?

Jeżeli tak to co z producentami którzy zakłądają przednie szyby z folią (w środku)?. Jak wiadomo one nie rozpadają się na miliony drobnych kawałków jak sekuritki.

Anonymous - 19-04-2006, 14:58

mowimy/piszemy o bocznych, przednia nie moze sie kruszyc w drobny mak i nie ma producentow ktorzy by takie montowali (oprocz samochodow z innej epoki).
druga sprawa to co z samochodami pancernymi? tutaj nie wiem czy prawo jakos sie do tego odnosi.

stanik - 19-04-2006, 15:57

volvo oferuje chyba do wszystkich modeli laminowane szyby (jako opcja). Ale tam maja za cel wyciszenie (podobno znaczaca roznica) + wlasnie problem z wybiciem w celach kradziezy.
Pozdrawiam

Cezar - 19-04-2006, 17:43

w BMW i Mercach tez jest taka opcja do szyb
Karwoś - 19-04-2006, 18:07

Ja oglałem test dostania się do wnętrza samochodu przez wybicie szyby bocznej oklejonej folią antywłamaniową - szyba się zbiła , ale żeby dostać się do wnętrza trzeba jeszcze było siekierą przebić folię - włożyć piłkę do szkła i wyciąć otwór - i co w takiej sprawie mówi prawo (oczywiście oklejenie taką folią powoduje że przepuszczalność jest mniejsza niż 70% - ale tego akurat policjant nie zauważy)
Anonymous - 19-04-2006, 23:31

A mnie ciagle kusi przyciemnienie przedniej i bocznych...

Dzis robilem dwa auta i w obu szyby byly dosc mocno przyciemnione. Rozmawialem z wlascicielami a oni ze maja atest, przeglady przechodza i nikt sie nie czepia. Jak wspomnialem o 70% to mi odpowiedzieli ze wiedza i nic wiecej. Juz nic nie wiem... :?

Cezar - 20-04-2006, 01:06

No to kiedys sie zdziwia jak trafia na sluzbistow :lol:
Juz raz widzialem jak koles pazurkami zrywal z przednich bocznych folie :P

young - 20-04-2006, 16:15

Wydaje mi się, że te durne przeisy o przepuszczalności światła szyb w autach to czysta teoria. W USA auta wychodzą z fabryki z przepuszczalnością niższą niż 70% (przednie boki) i nie są to folie, tylko zaciemniane w piecach. I ciekawe co powie na to policjant z Polandu, kiedy sobie takie autko sprowadzisz ? Będzie kazał rozbić szyby i wstawić nowe ? Dodam, że znam taki przykład w naszym kraju, gdzie auto jeździ już kilka lat i przechodzi wszystkie przeglądy, ponieważ szyby są fabryczne (bez folii)

To wszystko to bzdury, tak jak zabranianie montowania kierunkowskazów, które świecą na czerwono.

A jeśli chodzi o montowanie folii antywłamaniowych na szyby samochodowe to... nie będę się wypowiadał. Jak będą chcieli, to ukradną.

Anonymous - 20-04-2006, 16:49

young napisał/a:
Wydaje mi się, że te durne przeisy o przepuszczalności światła szyb w autach to czysta teoria. W USA auta wychodzą z fabryki z przepuszczalnością niższą niż 70% (przednie boki) i nie są to folie, tylko zaciemniane w piecach. I ciekawe co powie na to policjant z Polandu, kiedy sobie takie autko sprowadzisz ? Będzie kazał rozbić szyby i wstawić nowe ? Dodam, że znam taki przykład w naszym kraju, gdzie auto jeździ już kilka lat i przechodzi wszystkie przeglądy, ponieważ szyby są fabryczne (bez folii)

To wszystko to bzdury, tak jak zabranianie montowania kierunkowskazów, które świecą na czerwono.

A jeśli chodzi o montowanie folii antywłamaniowych na szyby samochodowe to... nie będę się wypowiadał. Jak będą chcieli, to ukradną.

Zaciemnienie w piecach to zupełnie inna bajka. Bo przepuszczalność ZTCW ma się nijak do wizualnego zaciemnienia. Po prostu w przyciemnianych piecowo szybach ze środka widać tak, jakby szyba nie była w ogóle przyciemniona. Jeżdżą samochody, które nawet przednią szybę mają przyciemnioną, a nadal spełniającą parametry

igi - 20-04-2006, 19:40

Cezar napisał/a:
Juz raz widzialem jak koles pazurkami zrywal z przednich bocznych folie

Było kiedyś coś takiego w Drogówce na TV4. Koleś sobie przyciemił i przepuszczalnośc była w okolicach 50 %. Chcieli mu zabrac dowód ale zdecydował się na zrywanie na żywca :)