Carisma - FAQ - [Carisma] FAQ bezpieczniki, przekaźniki
maxwell61 - 21-04-2009, 22:53
Dejwid a co jest bardziej prawdopodobne że po zwarciu poszedł przekaznik od centralnego czy coś w ECU? bo nie hula w żaden sposób centralny a bezpieczniki ok
demeone - 21-04-2009, 22:56
Chooper
Hmmm w instrukcji jest napisane ze to Door Lock ECU a nie Door Lock relay. o konsoli srodkowej nic tam nie jest napisane a przynajmniej aby cos sie tam znajdowalo.
a w bagazniku to tylko jak masz fabryczny system antywłamaniowy
po za tym nawet na schemacie nie wyglada jak zwykly przekaznik (tranzystory)
saphire - 27-04-2009, 19:14
dameone - a wiesz po co tam są cewki i tranzystory? po to by mniejszym prądem sterującym tranzystorem wysterować większy prąd z tranzystora na cewkę przekaźnika - to właśnie ten schemat który sam wkleiłeś - układ LOCK+CEWKA+TRANZYSTOR to przekaźniki.
demeone - 27-04-2009, 19:57
Tak ale nie jest to taki zwykły przekaznik wiec mozna smialo nazwac to ECU. A juz napewno nie ma zadnego ECU w konsoli srodkowej albo w bagazniku. W tym ostatnim to tylko jesli masz fabryczny moduł antywłamaniowy. Przynajmniej tako rzecze manual
Ehh powtórzyłem sie sorki zmeczenie po pracy
a po drugi skoro uwazacie ze to jest takie "zwykły" przekaznik to pewnie mozna go dostac w kazdym sklepie elektronicznym i jezeli chcesz go wymienic to pewnie nie musisz go kupowac/szukac po ASO czy szrotach. tak?
saphire - 28-04-2009, 08:26
Załóżmy że to taki "zintegrowany" moduł.
ktm.450 - 04-05-2009, 20:59
jest mozliwosc ominiecia przekaznika jak tak to jak
demeone - 04-05-2009, 21:11
ktm.450
Ominięcia w jakim celu. Tzn chcesz otwierać i zamykać drzwi jakimś innym/własnym układem?
Napewno musisz wtedy sterowac sygnałem o amplitudzie 12 volt.
Ten "zintegrowany moduł" ma za zadanie aby sterowac na przemian przepływ prądu. Tzn w momencie zamykania przez wyjscie 2 z modułu mamy + a wyjscie 4 to masa. Przy otwieraniu otrzymujemy odwrotne fazy na wyjsciach 2 i 4
robertdg - 03-02-2010, 22:51
lotam napisał/a: | jak podłączę przyczepkę to się wszystko świeci jak na choince | jezeli w przyczepce swiatla sie swieca jak w choince, to albo masz gdzies brak masy, albo brakuje styków w gniezdzie/wtyczce, albo zle podpiete sa przewody gniazda/wtyczki
jaxan - 16-02-2011, 18:39
maro's napisał/a: | gdzie znajdę bezpiecznik od zapalniczki i zegarka ? |
Do zapalniczki i zegarka są w komorze silnika. To są te 3 spięte - 10A w tej obwódce żółtej. Bodajże środkowy.
rzoberto - 22-04-2011, 19:05
Ja mam problem z wyłączaniem silnika.
Zmieniałem antenkę z fabrycznej (automat) połamanej na nową też elektryczną. Zrobiło się małe zwarcie i wywaliło bezpiecznik pod maską od radia. Szybka wymiana bezpiecznika i radyjko gra, antenka chodzi (chociaż oryginalna miała 5 kabelków a nowa ma tylko 3) tylko zrobił się problem ze stacyjką.
Po uruchomieniu silnika przekręcam kluczyk w pozycji ACC aby go wyłączyć i nic silniczek dalej chodzi.
Nie wiem co mam robić. Bezpieczniki przejrzane wszystkie O.K. Niby wszystko działa, ale takie zjawisko niepokoi.
slawek st - 27-04-2011, 09:03
Miałem coś podobnego ze stacyjką w innym aucie. Problem był w tym że dołączony odbiornik podawał napięcie również na zawór odcinający paliwo. Najlepiej odłącz antenkę i sprawdź czy silnik się wyłącza. pozdr.
rzoberto - 27-04-2011, 19:08
O.K. zobaczę czy to coś pomoże. Na razie dzięki
Rozgrzebałem jeszcze raz antenkę odłączyłem kabelki i wszystko wróciło do normy. Połączyłem kable na nowo i jest ok.
Dzięki za podpowiedź.
Juro - 05-03-2013, 21:53
Panowie, co z tą żółtą skrzyneczką z bezpiecznikami przy komorze silnika? Za Chiny nie mogę jej podnieść do góry, z obu stron od dołu skrzyneczkę hamują po 2 ząbki z każdej strony. Powinienem to po prostu podważyć śrubokrętem?
[ Dodano: 06-03-2013, 15:37 ]
Ok, udało mi się - trzeba mooocno podważyć śrubokrętem i nie bać się, że pęknie
Renix - 09-10-2013, 13:52
Mam idiotyczne pytanie.
Jak dostać się do bezpieczników w kabinie????
Wychodzi na to że trzeba zdemontować konsolę
To jakiś horror
Renix
Bizi78 - 09-10-2013, 17:59
Renix napisał/a: | Wychodzi na to że trzeba zdemontować konsolę |
Wystarczy się pewnie troszkę schylić .
|
|
|