Carisma - Ogólne - Nowe Gumy do Misia
Anonymous - 11-10-2006, 08:48
Student napisał/a: | J aprzelatywałem internet wielokrotnie i w moim przypadku zakup był zupełnie nieopłacalny.
Wulkanizator dawał podobną cenę i założenie gratis a zamówienie zrobiłem na telefon i następnego dnia już zakładałem. |
W moim przypadku jest podobnie, wymiana gratis i wychodzi podobnie jak nie lepiej
phixius - 11-10-2006, 09:28
Nie wiem jak na innych gumach, ale na Gislavedach jest dokładnie 48 zł różnicy pomiędzy zamawianymi przez net a na miejscu w serwisie...
Matejko - 11-10-2006, 10:47
a za 48 zl to caly komplet zlozysz wywazysz itp.
phixius - 11-10-2006, 12:33
Nie sprecyzowałem. 48 zł na sztuce. Kosztują na miejscu 215 zł a na opony.pl 167 Więc na komplecie oszczędzasz nieco. Inaczej nawet bym nic nie pisał Dodam tylko że jeśli się zamawia tak mało popularną oponkę to tez ją muszą sprowadzić, bo na miejscu niet...
Matejko - 11-10-2006, 13:10
no tak czyli na komplecie jestes niecale 150zl do przodu, w kaliszu nie polecam szukam opon - jedynie co to w artgum na wojska polskiego - do reszty jak jezdze to wychodze z usmiechem na twarzy, w gumiserwisie - to kolegow jak szukalem opon 195/60/15 bfgoodrich mogli mi najtaniej sprzedac za 220zl - bo kupowali za 217zl a ja moglem miec za 205/szt., a w artgum czyli tam dalej za gielda po prawej dogadasz sie bez problemu
mlun - 18-10-2006, 20:53
To jakie byście teraz niezadrogie oponki na zime polecili? Czytałem gdzieś o Dębicach że wcale takie złe nie są podobno co otym sądzicie? A no i mam takie odzielne pytanko a nie chce zakladać odzielnego tematu. Opłaca się kupić felgi stalowe na zime czy nie jest to konieczne i bez żadnych obaw można na alumkach śmigać w zime? Pytam bo mam okazje kupić po bardzo atrakcyjnej cenie nowe(albo prawie nowe w każdym razie stan super) felgi stalowe do cari i się zastanawiam czy to będzie rozsądniejsze niż przekładanie opon co sezon?
stanik - 18-10-2006, 21:01
jesli chodzi o kupno stalowych to wszystko zalezy od tego ile jeszcze zamierzasz pojezdzic tym autkiem. jesli kilka lat to moim zdaniem oplaca sie kupić drugi komplet stalówek, bo jedno przełożenie opon to 50 PLN (przynajmniej u mnie) a więc w roku to już 100 PLN. A więc po 3 sezonach pewnie już spokojnie jesteś na zero z kosztem felg.
Co do opon, to ja też się zastanawiam nad dębicą, bo teraz jest promoca na sklep.opony.com.pl i sztuka jest po deczko ponad 150 PLN, a z tego co objezdzilem okolicznych wulkanizatorów to jest to cena nie ddo przebicia, nawet dolicczając te 50 PLN za przełożenie. Ja przez ostatnie lata miałem Kormorany ze Stomilu i na moje potrzeby wystarczały, ale skrachciało im się.... (9 lat)
Pozdrawiam
mlun - 18-10-2006, 21:26
No samochodem to pojeżdże napewno kilka lat jeszcze więc musze się zastanowić nad tym, no i tych opon poszukac bo coraz zimniej.
Matejko - 18-10-2006, 21:35
a ja jednak zrezygnowalem z debicy i zamowilem bf goodrich 185/65/14 nie wiem w jakiej cenie bo calosc z wysylka 700zl, stanik - jaki rozmiar cie interesuje bo moze pomoge zalatwic cos w tej cenie co na opony.pl juz z montazem
stanik - 18-10-2006, 22:24
generalnie jesli juz to taki rozmiar jak i Twoje, czyli 185/65/14 tylko jeszcze caly czas sie bije z myslami czy kupowac czy poczekac Moze w grudniu juz jakies wyprzedaze beda ostatnich sztuk z danej partii?
Pozdrawiam
Matejko - 18-10-2006, 22:38
opony raczej schodza na biezaco, a jesli zima bedzie ostra to bedzie okres oczekiwania na opony plus na montaz
phixius - 18-10-2006, 22:49
Dębicy najszczerzej nie polecam. Dla mnie najgorszy wybór. Kormorany przy nich to normalnie o niebo lepsza klasa. A swoją drogą Mateusz masz możliwość załatwienia tanio Gislavedów o których pisalem? Tylko nie jestem pewien rozmiaru, bo miałem do tej pory zimówki 170/70/R14 i chyba przy takich bym pozostał/
mlun - 21-10-2006, 22:22
Tak przeglądam w necie oponki i widze ze do 200 zł za sztuke można coś całkiem konkretnego znaleźć. Widziałem właśnie te Gislavedy ale nigdzie nie moge znaleźć o nich jakichś wypowiedzi.
Anonymous - 22-10-2006, 21:25
Bo to rzadka obecnie rzecz. A opinie z naszego forum Ci nie wystarczają? Ja słyszałem same pochwały tych Eurofrostów, w każdym razie jeśli chodzi o tę klasę cenową: od kilku kierowców i ludzi sprzedających opony - nawet jeśli nie mogli mi ich sprzedać, bo nie mieli.
A jeśli już znajdziesz jakieś testy, to sprawdź jaki rozmiar testowali, bo ten sam model może się zupełnie inaczej sprawować jako 155/75/R13, a inaczej jako 205/55/R16.
szczeslaw - 01-11-2006, 20:46
OK to teraz ja coś napiszę.
Wczoraj właśnie zakupiłem 4 szt. Dębicy Frigo 2, zachęcony opinią kumpla (który niejeden komplet opon już zjeździł) oraz tym, że ten model to tak naprawdę GoodYear UltraGrip 5! Tak tak panowie - to już nie jest stara "dobra" Dębica. To całkiem dobra opona GoodYeara ze zmienionym napisem.
Narazie nie mogę powiedzieć jak się na tym jeździ (przejechałem dopiero 50km po suchym), ale powiem jedną rzecz - opona ta ma zaskakująco sztywny bok jak na zimówkę (a stare Dębice nawet letnie miały strasznie miękkie boki). Także nie zauważyłem żadnych negatywnych skutków przesiadki na tą oponkę, jeżeli chodzi o prowadzenie - na starych Firestone było gorzej.
Oponki kupiłem w rozmiarze sugerowanym przez Mitsu - 175/70R14 (taki sugerują na zimę w instrukcji, zgodnie zresztą z ogólnie przyjętą zasadą). Teraz czekam na pierwszy śnieg, żeby przekonać się O ILE lepiej, a nie CZY lepiej, zachowuje się Dębica w porównaniu z FS FW930 w rozmiarze 185/65R14.
Zastanawiałem się jeszcze nad GoodYear UG7 lub Dunlopem M3, ale zaważyła cena - 70zł róznicy na oponie to sporo.
Opony kupowałem bezpośrednio w InterCars - cena w hurcie taka sama jak na opony.com.pl.
|
|
|