To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Archiwum - [Cari 1.8 GDI] Kupno Carismy, prośba o ocenę auta i porady

stanik - 03-06-2008, 08:46

wiecie, przy 10-cio letnim aucie trafic nieuderzone nigdy to troche trudne. Ale najwazniejsze to kupowac swiadomie i znac historie auta. Wtedy wiadomo co sie kupuje, czego sie spodziewac i co trzeba zrobic. My tu wytykamy pewne braki, ale to nie znacyz ze auto jest calkowicie skreslone, tylko na te elementy nalezy zwrocic baczniejsza uwage podczas ogledzin. Ewentualnie potem mozna probowac zbic cene ab dany element doprowadzic do stanu pierwotnego.

Pozdrawiam

Anonymous - 03-06-2008, 09:34

Bardzo mądrze prawisz :)

Zgadzam się z tym w 100 %. W przypadku pierwszej furki, mam tylko problem,
bo nie wiadomo co się z nia dzialo przez ostatnie 2 lata. Nie ma zadnych dokumentow potwierdzajacych wymiane czegokolwiek bo wlasciciel nie kolekcjonowal faktur
ani nie jezdzil do ASO.

Mam jeszcze jednego kandydata, najprawdopodobniej z pelnym udokumentowaniem,
obejrze i zdecyduje.

Najważniejsze czego sie nauczylem na tym forum to zasada: "Nie napalaj sie na auto!"
Dzieki temu nie kupilem w ciemno pierwszej cari :)

t_a_s - 03-06-2008, 16:16

radko, ja miałam ten sam problem, tydzień czekania, widzę, że jesteś z Warszawy, znalazłam mechanika, który mi obejrzał autko i się zna na tym bardzo dobrze, bo pracował długo w ASO, nie podłączy co prawda autka do komputera, ale obejrzy, czy nie ma wycieków, jak chodzi silnik itp, ja byłam bardzo zadowolona, powiedział co i kiedy wymienić w zawieszeniu(okazało się później, że mam to napisane na fakturze z ostatniego przeglądu, czyli zna się człowiek na rzeczy). Nie jestem co prawda z Warszawy, ale tam kupowałam Carismę, jak chcesz to mogę dać Ci na niego namiary, ja się umówiłam z dnia na dzień i nie było problemu.
Anonymous - 03-06-2008, 16:53

Takiej pomocy mi bylo trzeba :)
Umowilem sie juz na obejrzenie samochodu i nastepnego dnia z mechanikiem
na przeglad, jeszcze raz bardzo dziekuje t_a_s.
Nie sadzielm, ze beda tu ludzie az tak pomocni :)

Pozdrawiam

t_a_s - 03-06-2008, 20:20

radko, nie ma sprawy, mi też tu dużo osób pomogło i dzięki temu mam bardzo fajne autko, powodzenia w kupnie, warto nawet dłużej poszukać, żeby później się nie żałowało.
Anonymous - 04-06-2008, 20:12

Dzis widzialem te autko, nie mam prawie zastrzezen, tylko tapicerka w jednym miejscu lekko uszkodzona, ale za to wynegocjuje troszke mniejsza sume za samochod.

Jutro ja sprawdzam u mechanika i jesli bedzie ok to pewnie wezme. Co sadzicie o tej cari?
http://www.otomoto.pl/ind...how&id=C5397090

Juiceman - 04-06-2008, 23:36

Właściciel ingerował pod maską xD
Anonymous - 04-06-2008, 23:39

Juiceman, moglbys dokladniej? Chodzi Ci o czyszczenie silnika czy o cos jeszcze?
Juiceman - 05-06-2008, 07:21

Chodzi mi o ten klakson (kolko z 1 )
I to drugie ustrojstwo ; )(taki dziwny "tjuning") Nie wiem jak inni ale ja prawej wycieraczki nie mam wstanie końcowego wykończenia (albo tak słońce pada)

Anonymous - 05-06-2008, 10:16

Bylem wlasnie u mechanika, ogolnie stwierdzil, ze auto w dobrym stanie. Asasp trzeba tylko wymienic jakas czesc wydechu(sam poczatek, element anty drganiowy) plus dospawanie jednego elementu bo zaczyna sie robic dziura. Koszt tego to okolo 220zl, wiec bez tragedii.
Na zime mam zmienic amortyzatory tylnie poza tym wiekszych usterek brak. Uszkodzony jest centralny zamek, ktory zrobie pewnie nie dlugo (ale wiedzialem o nim przed mechanikiem). Najwazniejsze, ze auto konstrukcyjnie jest ok, nie bylo dzwona, silnik bez wyciekow, dobrze pracuje, mechanik stwierdzil nawet ze az za ladnie jak na 160 tys. km;)

Biore go pewnie jutro :)

Juiceman - 05-06-2008, 11:23

Droga jest tylnia zawiecha w tym modelu ; / ale tak czy siak dluzej wytrzymuje niz w pasatach.
Anonymous - 05-06-2008, 11:38

Niestety wiem, mechanik mnie uswaidomil jaki to bedzie koszt, powiedzial 1,5k do 2k zł.
Nie przesadzil z cena?

gulgulq - 05-06-2008, 11:52

hmm - w sumie jak policzysz amorki plus wszytkie gumy i wymiane to cos kolo tego wyjdzie...

wizualnie ladne autko ale jak dla mnei az za cacy - silnik i komora myta kompletnie
- w opisie masz ze nowy uklad wydechowy - a tu tzreba juz cos wymienic
- poduszka pasażera zaklejona - bezwypadkowy!!!
- halogenow (przeciwmgielne) niema ale dziury sa - dzwon z przodu pewnie

wiecej nic nie wypatrzylem, ale moze z dwoch go nie składali
posprawdzaj lampy, szyby, pasy bezpeczeńśtwa!! - daty produkcji czy zgodne

[ Dodano: 05-06-2008, 12:05 ]
co do tej poduszki - poszukalem na innych ofertac i u wszytkich tak wystaje - wiec byc moze tak ma byc - lepiej niech jakis posiadacz GDi sie wypowie ;)

Juiceman - 05-06-2008, 13:06

Tak jest ; ) w kazdej Cari przed liftem :)
Anonymous - 05-06-2008, 13:53

gulgulq napisał/a:
hmm - w sumie jak policzysz amorki plus wszytkie gumy i wymiane to cos kolo tego wyjdzie...

wizualnie ladne autko ale jak dla mnei az za cacy - silnik i komora myta kompletnie
- w opisie masz ze nowy uklad wydechowy - a tu tzreba juz cos wymienic
- poduszka pasażera zaklejona - bezwypadkowy!!!
- halogenow (przeciwmgielne) niema ale dziury sa - dzwon z przodu pewnie

wiecej nic nie wypatrzylem, ale moze z dwoch go nie składali
posprawdzaj lampy, szyby, pasy bezpeczeńśtwa!! - daty produkcji czy zgodne

[ Dodano: 05-06-2008, 12:05 ]
co do tej poduszki - poszukalem na innych ofertac i u wszytkich tak wystaje - wiec byc moze tak ma byc - lepiej niech jakis posiadacz GDi sie wypowie ;)

Dzieki za wskazowki.

Wydech: byl zmieniony na nierdzewny, ktoś niedospawal jednego elementu, poprawie to i bedzie ok - widzialem jak to wyglada.

Halogeny: mechanik stwierdzil ze mozliwe ze bylo cos lekko stukniete z przodu. Konstrukcyjnie wszystko w porzadku. Oczywiscie brak halogenow odbije sie na cenie.

Co do silnika: byl dokladnie obejrzany, zdjeta pokrywa, takze tu nie bylo zastrzezen.