To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander I Ogólne - Napis 4WD na tylnej szybie

tomek.rzepek - 30-06-2008, 19:10

własnie na odwrót stary powinien mieć 4wd bo ma stały napęd na 4 koła four wheel drive, a nowy ma dołączany więc awd, all wheel drive.
Anonymous - 30-06-2008, 20:14

Tia, to zadna roznica. Najlepiej aby mialy 4AWD, Four All Wheel Drive :D
tomekrvf - 01-07-2008, 13:46

olabart napisał/a:
I właśnie dlatego stary powinien mieć AWD a nowy 4WD. I o to mi chodziło. Pozdr.

Według mnie powinien mieć "full time 4WD".

olabart - 02-07-2008, 11:15

Dla tych co nie widzą różnicy pomiędzy AWD i 4WD polecam stronkę NAPĘDY
tomekrvf - 02-07-2008, 12:20

Jak dla mnie to Out ma napęd typu full time 4WD. Taki sam jak moja mazda t323 tyle że ja mam planetarną centralną różnicówkę z VCU z możliwością blokowania przy pomocy przycisku w kabinie.
A wracając do tematu, napis 4WD na tylnej szybie jest taki sam w nowym i starym Outku i kosztuje w ASO 60PLN.

Jackie - 13-07-2008, 21:20

olabart napisał/a:

I później takie coś idzie w świat....Na szybkiego znalazłem informację, że S-AWD (Symmetrical AWD, stosowany w Subaru) nie jest napędem permanentnym..... Ktoś się nie przyłożył, poza tym napisanie, że DCCD ma tylko średnie znaczenia dla poprawy trakcyjności jest żenujące.... Jak dołożymy do tego wpływ na eksploatację w terenie, gdzie autor jakoś nie zauważył, że z napędem na 4 łapy jednak jest "nieco" lepiej, to wychodzi, że lepiej by było gdyby tego nie pisał....

tomek.rzepek - 13-07-2008, 21:36

jeżeli napęd subaru nie jest permanentny(czyt. ciągły) to ja umiem latać. Ja pozostane nadal przy swoim twierdząc że 4wd znaczy stały na cztery koła, a awd dołączany na 4 koła.
Jackie - 13-07-2008, 22:32

Tomku, oba skróty znaczą dokładnie to samo - MOŻLIWOŚĆ napędu na koła i są stosowane w literaturze fachowej zamiennie. Producenci przyjmują różne nazewnictwo i tyle.
Pozdrawiam

tomek.rzepek - 13-07-2008, 23:10

tu się z Tobą zgadzam w 100%, natomiast chodzi mi o to że stwierdziłeś iż napęd Subaru s-awd nie jest napędem permanentnym. Otóż jest.
Hubeeert - 14-07-2008, 00:23

Jackie napisał/a:
Na szybkiego znalazłem informację, że S-AWD (Symmetrical AWD, stosowany w Subaru) nie jest napędem permanentnym.....
tomek.rzepek, Jacek znalazł ta info na stronie
olabart napisał/a:
polecanej przez olabart.

;-)

Czytać uważnie. Wtedy wyjdzie, że każdy pisze dokłądnie to samo.

Jackie - 14-07-2008, 09:34

tomek.rzepek napisał/a:
Otóż jest.

Serio??
Ty patrz, a ja od 2003 roku sprzedaję te auta i wszystkim mówię, że ma dołączany napęd ;)
A tak zupełnie na serio - przejrzałem tę stronkę raz jeszcze i ilość błędów przyprawia o zawrót głowy. Zdecydowanie jej nie polecam. Szkoda czasu.
Pozdrawiam

tomek.rzepek - 14-07-2008, 22:41

a no widzicie bo ja myslalem ze Ty na szybko w necie gdzies znalazles :D mój bład :oops:
Jackie - 17-07-2008, 21:54

;)
Spoko spoko ;)
Ale też wyznaję zasadę, że jeżeli czegoś nie ma w google, to nie istnieje :D
Innym tematem jest weryfikacja danych, tu, jak pokazuje przykład powyżej, należy sprawdzić 5 razy ;)
http://ceo.cxo.pl/artykul...no.ma.imie.html
Przyjemny (choć niepełny) opis różnic między napędami, mało techniczne ale ogólge pojęcie daje.
Jak znajdę coś bardziej technicznego - wrzucę ;)
Zdravim

Gene - 18-07-2008, 08:00

Ja tez uwazam, ze to bardziej marketingowe podejscie do tego samego zagadnienia. Subaru ma tak. Audi ma inaczej a jeszcze inni producenci inaczej. Choc wielkiego wyboru nie ma. Moze sie myle ale ktos kiedys mi wspominal, ze nawet takie skroty literowe sa zastrzegane i tworzone po to aby pokazac indywidualnosc marki.
Co do braku naklejki bardzo bym sie nie martwil. Zrob tak jak sugeruje Hubeeert. Sprawdz szklo. Jesli bedzie to samo na wszystkich szybach to masz najprawdopodobniej oryginal tylko bez emblematu.
Martwilbym sie brakiem napedu niz brakiem znaczka.

kordiank2 - 14-08-2008, 11:36

ha, ha, ha - wszyscy mają rację w kwestii napędów w outlanderach.
dla potwierdzenia dodam, że mój 2003 po przyprowadzeniu ze stanów miał na klapie AWD (w ameryce w ogóle nie występuje na miśkach oznaczenie 4WD). klapa amerykańska została zniszczona w transporcie, więc zakupiłem klapę angielską - 2004 i tu jest napis 4WD. wiem, że wyposażenie, silnik, skrzynia i nawet kolor anglika były identyczne jak mojego amerykana, czyli jak wszyscy wiemy - napęd stały, a oznaczenia na etykietkach - różne. wydaje mi się, więc, że nasza dyskusja nie ma większego sensu. ot robią w fabryce jak im marketingowcy dyktują. dlatego też obiema ręcyma dopisuję się do opinii gene - olać znaczki, pilnować sprawnego napędu.