To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - nakrętki do fabrycznych alufelg

Bartek - 13-05-2006, 18:29

A przypadkiem nie potrzeba tam nakretek z pływającą podkładka??? W ori alusach do Gala właśnie takie są (nie żadne stożki ani kule).....
Anonymous - 13-05-2006, 19:46

do carismy plywajace, po...kiego? no chyba ze tak jest jak pisze bartek, tylko po co plywajace?
wlasnie czemu do gala trzeba plywajace? czyzby otwory felgi byly rozne od tych z piasty?

Anonymous - 13-05-2006, 21:07

Witam! Ja mam fabryczne alufelgi i nakretki razem z podkładkami

Bartek - 13-05-2006, 22:13

Dokładnie są takie jak w poście powyżej. Pływające po to, źeby nie wycierały gniazd przy dokrecaniu

arturro, fele mają sopro większe otwory niż srednica szpilek i w ich srodki wchodzą nakrętki..... taki patent maja też Toyoty.....i zastosowanie stożków to takich felg grozi wypadkiem.....

Anonymous - 13-05-2006, 22:15

czyli zamiast takich nakretek a'la peugeot mozna zastosowac te z kula i wszystko byloby git.
Bartek - 14-05-2006, 08:48

Nie - średnica otworu jest o ok. 4 mm większa niż szpilki, poza tym alu dobrze się trzyma jak powiżchnia styku z nakrętką jest duża (po to są stożki) - a przy kuli i stożku "trzyma" tylko cieniutki okrąg bezpośredniego styku felga/nakrętka
Anonymous - 14-05-2006, 09:28

mysle ze powierzchnia styku kuli i tej podkladki nie jest duzo mniejsza, trzeba by zmierzyc i faktycznie zwykla stozkowa moglaby za gleboko wchodzic.
z drugiej strony srednica tej sruby z podkladka musi byc idealnie dopasowana do srednicy otworu w feldze (ten trzpien na srubie) bo w przeciwnym razie felga opieralaby sie tylko na otworze centrujacym.

Anonymous - 26-03-2007, 23:29

Mam pytanie załozyłem orginalne alufelgi do mitsu przykręcone śrubami stozkowimi, czy to źle, czy powinny być z plaską podkładką,jeśli tak gdzie w miare tanio można takie kupić
Anonymous - 02-04-2007, 23:23

Trochę pózno się odzywam w temacie ale dopiero go znalazłem. Przy wymianie opon krzywo zakrecili mi śruby i przy odkręcaniu kluczem zerwałem dwie, miałem stożki przy alu. Kupiłem w salonie te z podkładkami i miały średnice zadużą o 2mm, nie wchodziły w felgi. Stoczyłem je i z ciekawości zobaczyłem zapas, iii nie pasowały nawet te stożkowe za duże o 0,5mm.