Space Star Techniczne - [MSS 1.6] [SILNIK] Misiek nie odpala - nagle
Anonymous - 24-09-2008, 12:58
Aku w moim poprzedim Miśku CA0 `93 miał 13 lat (ori z fabryki) i do czasu sprzedaży działał idealnie
Teraz to już nie ta jakość co kiedyś....
Krzyzak - 24-09-2008, 22:11
Mariusz - bo to byla Yuasa - koszt nowego aku tej klasy to jakies 800 zl
Mi Yuasa tez wytrzymala 8 lat.
josie - 25-09-2008, 17:45
Krzyzak napisał/a: | to byla Yuasa - koszt nowego aku tej klasy to jakies 800 zl |
Heh, a ja na forum opla przeczytałem ostatnio:
"Stoję przed zmianą akumulatora. Miała być centra Futura w granicach 360-380 zł. W sklepie zaproponowano mi japoński akumulator Yuasa - podobno bardzo dobry - cena nie jakoś powalająco niska, ale podobno to bardzo dobre akumulatory - cena ok 300 zł.
Czy ktoś słyszał coś o tej firmie ? Warto go brać ?
W necie mało informacji..."
Anonymous - 26-09-2008, 08:34
wracając do tematu
po wczorajszej wizycie u mechanika nic się nie zmieniło ale on sam stwierdził, że nie widzi nic co by mogło wskazywać na takie zachowanie się samochodu. czyli nie odpala na mokrym/zimnym.
.
.
..
dodam tylko tyle, że radzę sobie z tym odpalaniem na zasadzie przegazowania jeszcze na rozruszniku tak żeby samochód przełączył się na gaz i wtedy mi nie zgaśnie - to kolejny punk który wskazuje że jest coś z benzyną
kolejne pomysły??
cns80 - 26-09-2008, 09:21
bazkomp, nie znam dokładnie konstrukcji tego silnika i nie wiem jaką masz instalację gazową (która generacja), ale stawiałbym na pompę paliwa lub zawór na listwie wtrysków. Może ciśnienie jest za słabe. Jeśli samochód jeździł dużo czasu z minimalną ilością paliwa w baku, a instalacja gazowa nie odcina zasilania pompy paliwa po przełączeniu się na gaz to prawdopodobnie pompa pada, bo nie ma właściwego chłodzenia.
Anonymous - 26-09-2008, 09:29
to jest pierwsza generacja - z przełącznikiem paliwo/gaz
staram się jeździć z paliwa co najmniej 1/4 baku (w/g wskaźnika)
poprzedni właściciel sam mi to podpowiedział, żeby tego pilnować więc nie sądzę, żeby robił inaczej. a jak sprawdzić to ciśnienie i dlaczego ono jest prawidłowe na rozgrzanym silniku a na zimnym nie??
i czy to ta pompka paliwa w baku??
jak top nie ma chłodzenia - co to znaczy??
Krzyzak - 26-09-2008, 09:31
josie napisał/a: | Krzyzak napisał/a: | to byla Yuasa - koszt nowego aku tej klasy to jakies 800 zl |
Heh, a ja na forum opla przeczytałem ostatnio:
"Stoję przed zmianą akumulatora. Miała być centra Futura w granicach 360-380 zł. W sklepie zaproponowano mi japoński akumulator Yuasa - podobno bardzo dobry - cena nie jakoś powalająco niska, ale podobno to bardzo dobre akumulatory - cena ok 300 zł.
Czy ktoś słyszał coś o tej firmie ? Warto go brać ?
W necie mało informacji..." |
Nic tylko kupowac - jak 2 lata temu szukalem aku do Gala, to po padaczce 4 letniego Bannera chcialem znow Yuasa - ale zaczynal sie od 800 zl za 36 Ah (chcialem min. 55Ah)
No i wzialem Future za 280 zl...
Ciekawe czy to ta sama Yuasa
Anonymous - 13-10-2008, 09:23
no i znów powtórka z rozrywki.
samochód postał 2 dni, było bardzo wilgotno, mgły i szarówka - dzisiaj rano odpalił normalnie po czym po 5 sekundach zgasł. i nie dało się go odpalić, rozrusznik kręcił ale normalnie samochód jak martwy, postałem chwilkę może minuta albo dwie i spróbowałem ponownie odpalił ale znów z takimi samymi objawami - szarpał, dusił się , nie mógł wejść na obroty i był słaby że nawet ruszyć nie szło - postałem tak trochę aż się silnik rozgrzał może ze 3 minuty i potem było już normalnie bez problemowo ruszyłem i pojechałem....
już mnie krew zalewa - co to może być?? coś z elektryką?? boję się że jak będzie trochę zimniej to nigdzie nie pojadę....
xjacobs - 13-10-2008, 14:26
mam nadzieje ze nie odpalasz go na gazie?
Anonymous - 13-10-2008, 14:43
nie nie odpalam ale przyznam że jak mnie nerwy juz mało co nie ponoszą to mi przez myśl przechodzi taka myśl
na razie to jak go odpalę i szarpie to wtedy go przełączam na gaz - może ze 3 razy tak zrobiłem ale wiem że na zimnym silniku tak nie można dlatego tak mnie to wkurza.......
Anonymous - 13-10-2008, 17:59
a sprawdzali ci w miśku sprężanie na cylindrach?? kumpel miał podobne objawy
Anonymous - 13-10-2008, 23:09
nie więc trzeba sprawdzić - to ma sens - wymiary zależą od temperatury więc....
Anonymous - 28-10-2008, 10:56
Mnie aku zaskoczył wczoraj. Wsiadam rano, próbuje włączyć a tu ..... cisza...
Szok! Naprawdę myślałem, że akumulatory ładowane przez producenta mogą wytrzymac z 4-5 lat, ale nie 2,5 roku
Jeśli faktycznie Mitsubishi instaluje seryjnie od nowości akumulatorki tylko na taka jazdę na 2 lata to psuja sobie markę !
Pojechałem do mechanika, zdiagnozowal mój aku i wyszło... aku niesprawny.
No i 5 stówek planuje wydac na zakup nowego.
Mech sugeruje mi Varta Silver dynamic D15 , 63 Ah
Cold-test Current, En [A] 610
Czy warto kupipc aku Varta ???
Jeździł ktos z Was na takim lub jeździ?
Anonymous - 30-10-2008, 14:17
i temat powraca jak bumerang
nie wiem jak się to dzieje ale teraz od tygodnia odpala mi normalnie ale za to mam nowy objaw - na benzynie jest słaby jak mucha - jak by mu paliwa brakowało
na wyższych obrotach zaczyna przerywać (ale nie zgaśnie) a jak chcę gwałtownie przyspieszyć to się nie da.
na gazie wszystko chodzi idealnie
JA SIĘ OBAWIAM JEDNEGO - PRZYJDĄ MROZY TO BĘDĘ STAŁ TYM SAMOCHODEM I JEŹDZIŁ AUTOBUSEM
jeszcze jedno - od czego są te kable, jak nimi ruszam to musi się gdzieś robić przerwa bo mi nagle samochód przestaje pracować - chodzi na 2-3 gary a czasem nawet zgaśnie
cns80 - 30-10-2008, 14:28
Mi to wygląda na przewody od cewek zapłonowych. Tak jakby napięcie nie dopływało.
[ Dodano: 30-10-2008, 14:29 ]
Czy auto było uderzone przodem ?
|
|
|