Pajero IV - [Pajero] pompa wtryskowa 3.2DI-D
naderer - 29-01-2010, 11:27
Witam wszystkich.
Byłem głównie po to żeby się przekonac co do przebiegu i stanu auta z którego kupowałem tą pompe.Miałem tylko 60 kilometrów w jedną strone,więc ?.
Sa tacy co twierdzą, że aby pompa dłuzej żyła to co tankowanie na pełny zbiornik paliwa dodają 0,5 do 1 litra oleju silnikowego ,rzekomo dla lepszego smarowania pompy.
Ale temat ten to juz wam podaje do dyskusji.
Pozdrawiam.
PABLOJ - 08-02-2010, 09:33
witaj,doczytałem się ze dysponujesz starą uszkodzoną pompą do Pajero 3,2DID.co jej dolegało?ewentualnie byłbym zainteresowany(w mojej uszkodzona jest głowica)
adam1277 - 10-02-2010, 20:39
naderer napisał/a: | Witam.
Też namawiano mnie na regeneracje,ale ktos mi opowiedział jakie miał problemy z pompą po regenaracji i że wyciągał ją i wkładał do auta pare razy,wysyłał ponownie do reklamacji ,telefony itp, to postanowiłem kupic używaną pompe.Na znanym portalu trfiłem pompe z "anglika"z przebiegiem 15 tyś mil.Byłem osobiście przy demontażu,zapłaciłem za nią 3 tys, plus 500 zł za montaż w aucie i autko chodzi jak nalezy i mniej pali o jakies 2 litry !!! Przejechałem już 80 tys kil.
Wilkie dzięki dla kolegi który mi tak poradził .pomimo tej usterki nadal uważam ze Pajero to super autko i praktycznie bezawaryjne.Poza tym przypadkiem to tylko oleje ,klocki,tarcze,filtry.
W razie potrzeby dysponuje moją starą pompą.
pozdrawiam wszystkich |
Witaj kolego ,możesz podać namiary na te miejsce,gdzie trafiłeś pompę?Własnie szukam pompy do mojego autka.
irzo - 12-02-2010, 18:41
Heh, ja też potrzebuje swoją zregenerować, bo się zaczyna przecierać, albo kupić używaną. Wie ktoś gdzie taką usługę / pompę najlepiej dostać?
Skąd się wzieło tyle numerów katalogowych, co rok była inna czy jak?
Mój nr katalogowy: me190711
zbyszekm2 - 13-02-2010, 00:28
Co to znaczy, że zaczyna się przecierać? po czym to poznajesz?
irzo - 13-02-2010, 09:57
zbyszekm2 napisał/a: | Co to znaczy, że zaczyna się przecierać? po czym to poznajesz? |
byłem na komputerze w ASO i tam mi tak stwierdzili. Na początku raz mi tak mocno podbił obroty, to pomyślałem, że może coś w ropie było czy coś, później coraz częściej. Objawia się to przy wolnych obrotach, spadają do 800rpm i komputer je podbija do 900rpm przy czym całe auto drży. Panowie z ASO po podłączeniu do komputera wydali taką diagnozę.
zbyszekm2 - 13-02-2010, 10:48
To raczej będzie pompa
irzo - 22-02-2010, 17:10
Rozglądnąłem się trochę w tym temacie i podjąłem decyzję, że będę regenerował tą pompę. Powód? Przede wszystkim wiem, co się z tą pompą działo, części będą nowe, dostaję gwarancję. Nie kupuję kota w worku.
Teraz mam pytań kilka.
Jakiego to jest rodzaju pompa wtryskowa?
W instrukcji przeczytałem, że to jest elektroniczna typu rotacyjnego, to mam odpowiadać jak rozmawiam z serwisami regenerującymi pompy?
Polecono mi zakład w Krotoszynie. Nie chce tam jechać Pajero, żebym nie docierał tej pompy bardziej, albo żeby co gorsza mi nie zatrzymał się w drodze (jestem z Wrocławia).
Gdzie zdemontować taką pompę na terenie Wrocławia(ew. niedalekie okolice)?
Jak rozmawiałem z kilkoma osobami, to mi powiedziano, że tam gdzie regeneruję pompę powinienem zawieźć auto, żeby mi coś tam wyregulowali jak należy, czy to prawda?
Pozdrawiam
farmer - 03-03-2010, 18:13
Witam, jestem juz po naprawie pompy w podobno dobrym zakładzie i nadal przed naprawa pompy, tzn. pewnie dziwne zachowania ustąpiły ale pojawiły sie nowe. Auto na postoju[włączony d i wciśniety hamulec] zaczyna sie kolysac i nierowno pracuje. Skontaktowałem sie dzis z p.Zbyszkiem i zobaczymy co bedzie dalej. tj temat pompy, a miałem rowniez bład 49 za duży boost, z tym nadal walcze
King1367 - 14-04-2010, 11:39
Witam serdecznie.Przerabiałem temat pompy wtryskowej.Kiedy zadzwoniłem do Gościa i powiedział mi że to nie musi być wymiana całej pompy tylko czujnika to do końca nie wierzyłem.Tym bardziej że cena czyjnika też nie była mała.Zaryzykowałem.Dodam że wcześniej jeżdiłem do serwisu Miśka.Tam podpieli pod kompa.Dumali dumali skasowali jak za zboże i poradzili kupić używkę.Acha zaświecała mi się jeszcze od czasu do czasu kontrola trakcji jakbym jechał po śliskim-na co w serwisie powiedzieli że to pompa ABS-koszt 10k złotego.Przysłał człowiek ten czujnik.Rozmawiałem z nim tylko telefonicznie i powiedziałem mu o wszystkich objawach.Sąsiad mechanik wymienił czujnik-nie trzeba wyciągać pompy.Misiek jak nowy.A koszt całej operacji zamknął się w 1400 pln.Pajorka 2003r.silnik 3,2did.Jak ktoś chce to podam namiary na tego gościa.Mieszka w Bytowie.Do
mnie nr 602 792 142 Pozdrawiam i życzę tanich napraw
zbyszekm2 - 14-04-2010, 12:02
Nie tylko mieszka ale i pracuje w Bytowie
gildor - 14-04-2010, 14:47
zbyszekm2 napisał/a: | Nie tylko mieszka ale i pracuje w Bytowie |
LOL
karlos77 - 21-09-2010, 15:53
miałem ten problem i nie wiedziałem jak z nim sobie poradzić . dzwoniłem do Zbyszka proponował wymianę pompy, ale mam do niego zbyt daleko i cena trochę mi się wydawała wysoka więc zacząłem szukać na miejscu w Warszawie, nikt się nie chciał podjąć aż znalazłem diesel system na Sokratesa 15. Powiedzieli że naprawią , wymienili głowicę i coś tam jeszcze, było ok. przez tydzień , zaczął kopcić , pojechałem kazali przyjechać za dwa tygodnie bo przygotowali drugą pompę wymienili i jest ok . Zapłaciłem 6 000 z vat , vat odliczyłem wyszło około 5 . Auto już pół roku śmiga i mam gwarancję , na używaną pompę bym nie miał . Polecam ten serwis super obsługa robią wszystkie rodzaje pomp i naprawdę się na tym znają .
toldi - 11-11-2010, 20:36
no i na mojego miśka przyszła kolej, pierwsza diagnoza na 90% pompa, jeszcze mechanik chce podjać jedną probę sprawdzenia, ale najprawdopodobniej będze to pompa, wiec szarpnie mnie po kieszeni. A co do obiawów to po dłuzszym postoju ma wielkie problemy z zapaleniem, na ciepłym jest oki, ale jak postoi to już cieżko, ale to nie zawsze, czasami jest tak że po postoju przez cala noc to uruchomie go bez problemu, ale po postoju 7h jak jestem w pracy to potem pojawia sie problem.
zbyszekm2 - 11-11-2010, 22:43
toldi napisał/a: | no i na mojego miśka przyszła kolej, pierwsza diagnoza na 90% pompa, jeszcze mechanik chce podjać jedną probę sprawdzenia, ale najprawdopodobniej będze to pompa, wiec szarpnie mnie po kieszeni. A co do obiawów to po dłuzszym postoju ma wielkie problemy z zapaleniem, na ciepłym jest oki, ale jak postoi to już cieżko, ale to nie zawsze, czasami jest tak że po postoju przez cala noc to uruchomie go bez problemu, ale po postoju 7h jak jestem w pracy to potem pojawia sie problem. |
Takich objawów w pompie nie spotkałem. Napisz dokładnie rocznik.
|
|
|