[97-04]Galant EAxA/W - [EA2A 2.0] Wymiana płynu w układzie wspomagania
get low - 11-07-2011, 21:47
Dzieki.
Jutro tak zrobie. Doleje tego plynu i zobaczymy czy pomoze. A ten plyn ATF220 to jakis ogolno dostepny i czy ewentualnie mozna go innym zastapic? I jak myslicie czy pompka sie nie przytarła jak zrobilem ok 10km na takim stanie plynu?
fj_mike - 12-07-2011, 00:55
get low napisał/a: | A ten plyn ATF220 to jakis ogolno dostepny |
Dostępny bez problemu
get low napisał/a: | czy ewentualnie mozna go innym zastapic? |
Można, trzymaj się tylko ATF Dexron lub Dexron II
m6riano - 12-07-2011, 15:08
get low napisał/a: | I jak myslicie czy pompka sie nie przytarła jak zrobilem ok 10km na takim stanie plynu? |
Mi w zime non stop płyn wylatywał a robiłem dziennie ze 150-200km..;-)
get low - 12-07-2011, 19:24
WITAM!
Jak powiedziałem tak zrobiłem. Dzisiaj zabrałem sie za uszczelnianie przecieku. Nie był to jednak przeciek na łaczeniu miekkiego przewodu z twardym ale przetarcie na twardym przewodzie blisko łaczenia. Pompa cała plyn dolany i wszystko gra i trabi jak zespol combi:P
Dzieki za pomoc! pzdr.
pompec - 17-08-2011, 11:37
a czy płyny można mieszać? ja nie wiem co mam zalane a chcę trochę dolać... ATF220 podejdzie?
lsp - 17-08-2011, 23:07
pompec ja w Pontiacu TranSporcie i w Mondeo mieszałem, tzn trzymałem się jedynie koloru płynu bo w sklepie okazało sie że są dwa, ciemnobordowy i taki zielonkawy. Jeździłem i nic się nie działo, pontiaca już nie mam więc nie wiem co i jak ale w mondeo wspomaganie działa jak ujulał.
Natomiast mam pytanko o galanta. Niby jest w nim wspomaganie, ale ogólnie jest strasznie słabe, tzn ułatwia kręcenie w miejscu na parkingu itp ale nie ukrywam że porównując do innych aut to jest za mało. Trzeba jednak trochę siły do kołowania na parkingu pod marketem itp.
Z tego wynika moje pytanie o ceramizer do UW. Wiem że o ceramizerach już było ale nie znalazłem nic na temat związany ze wspomaganiem. Ktoś ostatnio zalecił mi dolanie tego środka do układu wspomagania, że niby ma regenerować w jakimś stopniu pompę a tym samym kierownica powinna luźniej chodzić. Co o tym myślicie?
fergul11 - 17-08-2011, 23:21
lsp napisał/a: | Ktoś ostatnio zalecił mi dolanie tego środka do układu wspomagania |
wlalem i zadzialalo ,tzn. lzej sie krecilo kierownica i nie jest to tylko moje odczucie bo zona autkiem jezdzi .
wlalem rownierz do skrzyni i silnika i tam tez zauwazalna poprawa .
ze wspomagania jednak wylecial plyn bo przegnila rurka w typowym miejscu i jest zalany swiezy plyn i przyznam ze kreci sie z wiekszym oporem .
pompmpy to na pewno ci nie zregeneruje !!! cuda zostawmy politykom
Hugo - 17-08-2011, 23:31
lsp napisał/a: | Niby jest w nim wspomaganie, ale ogólnie jest strasznie słabe | Jest to kolejna wada tego auta, czytałem w jakimś teście, zresztą wynika to pewnie z konstrukcji zawieszenia przedniego.
lsp - 18-08-2011, 08:03
Kod: | Jest to kolejna wada tego auta, czytałem w jakimś teście, zresztą wynika to pewnie z konstrukcji zawieszenia przedniego. |
Ok jestem w stanie to zrozumieć ale porównując chociażby do gala Krugera_V6 to chodzi dużo ciężej
Hugo - 18-08-2011, 10:45
A jakie opony ma on, a jakie Ty? I w jakim stanie?
Funny_igor - 04-11-2012, 11:56
Hugo napisał/a: | Jest to kolejna wada tego auta, czytałem w jakimś teście, zresztą wynika to pewnie z konstrukcji zawieszenia przedniego. |
Już zacząłem się martwić ale skoro piszecie że tak ma być to nie będę nic robił ze wspomaganiem, chodzi trochę przyciężkawo i nawet mechanik zwrócił mi uwagę że chyba jest coś nie tak, widać nie miał galanta.
|
|
|