To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.9TD] zawór wyprzedzenia kąta wtrysku (zawór korekcji

kielurkk - 27-09-2008, 21:02

kuladencer napisał/a:
zdawalo mi sie ze cyka nawet po odpaleniu

a po wyłączeniu świec ustaje (gdy juz przestają grzać)?

kuladencer - 28-09-2008, 11:35

tak, ale juz po odpaleniu zdaje mi sie ze dalej tyrkocze.
kielurkk - 28-09-2008, 17:51

podczas pracy silnika (podczas jazdy) powinien się przestawiać bo iglica znajdująca się wewnątrz zaworu reguluje przepływ paliwa tyle że nie wiem czy przez cały czas ma terkotać. Sprawdzę u siebie może jutro i napisze jak jest u mnie
Anonymous - 06-10-2008, 10:03

ryq napisał/a:
Popukałem trochę w zaworek i "terkotanie" powróciło.

a czym popukales i mocno??, nie chce czegos uszkodzic

ryq - 06-10-2008, 19:20

grafi napisał/a:
ryq napisał/a:
Popukałem trochę w zaworek i "terkotanie" powróciło.

a czym popukales i mocno??, nie chce czegos uszkodzic

Nic nie uszkodzisz:) Delikatnie kluczem z każdej strony popukałem. Robiłem to już ze 2 tygodnie temu. Od tego czasu silnik chodzi "normalnie" (nie kopci, nie warczy) spalanie też wróciło do normy.

Anonymous - 13-10-2008, 15:13

witam witam,
mam taki sam problem jak koledzy powyzej...
tzn tak auto rano jest ciezko zapalic kopci na niebiesko, pozniej jak jest cieply to troche mniej ale nadal kopci no i nierowno chodzi silnik :/
z kolega doszlismy do tego ze jak odlaczylem ten elektrozawor z wtyczki to wtedy pompa zaczla glosniej chodzic czyli glosniej turkoczec. ale wtedy silnik powrocil na normalne obroty i nie kopcil na niebiesko gdy z powrotem podlaczylismy elektrozawor silnik momentalnie sapadal z obrotow i zaczal kopcic na niebiesko... :/
zrobilem jak koledzy powyzej opstukalem go mlotkiem delikatnie mozliwe ze tez moze byz zaciety zobaczymy co sie bedzie dziac jezeli nie spelni to roli w ostatecznym wypadku cza bedzie kupic nowy??? aha i co najlepsze swiecila wam podczas tego problemu kontrolka od silnika ?? pomozcie koledzy

ryq - 13-10-2008, 19:53

Danlight napisał/a:

co sie bedzie dziac jezeli nie spelni to roli w ostatecznym wypadku cza bedzie kupic nowy??? aha i co najlepsze swiecila wam podczas tego problemu kontrolka od silnika ?? pomozcie koledzy

Zaworek można naprawić u pompiarza (Widziałem kiedyś aukcję na allegro, gdzie ktoś to robił za 100zł. ), ale polecam kupić nowy zamiennik na allegro za jakieś 200-250 zł. Możliwe, że CE świeci dlatego (mi akurat nie świeciła, ale komputer błąd pokazywał). Spróbuj odczytać błędy z komputera, to się rozjaśni:) (Sposób jest w dziale FAQ).

Pozdr,
kr

manieksad - 14-12-2008, 16:29

[ Dodano: 14-12-2008, 16:33 ]
Witam, czy mógłby ktoś na zdjęciu powyżej zaznaczyć w którym miejscu znajduję się zawór przestawiacza kąta wtrysku (zawór korekcji wtrysku). Z góry dziękuje.

Anonymous - 15-12-2008, 18:37

Tak się też podepne pod posta
Ja właśnie jestem po wymianie tego zaworu i tak:
Zawór terkocze do momentu zgaśnięcia lampki świec ,silnik odpala dużo lepiej niż wcześniej
ale nadal nie podoba mi się praca silnika -chodzi według mnie za głośno tak jak by chodził
w systemie awaryjnym .Dodam że jak odłącze tą wtyczkę od zaworu to praca silnika
w ogóle się nie zmienia.
Z góry dzięki za pomoc.

kielurkk - 17-12-2008, 17:05

manieksad, zaworek masz dokładnie pod linką gazy gdzie kończy Ci się gumowa harmonijka od tejże linki. Taki walec czarny na zdjęciu u Ciebie z przewodem elektrycznym dwużyłowym z kostką na końcu i wężykiem podciśnienia.
krzysztofek3 - 07-01-2009, 10:02

Witam.W mojej cari prawdobodobnie też padł zawór .Ale mam pytanie odnośnie silowniczka którego widać na zdjęciy ryg-a, czy on ma wpływ na pracę silnika ?Poniewarz przy mojej cari tego siłownika niema.POZDRAWIAM.
Kylek - 07-01-2009, 17:36

krzysztofek3 napisał/a:
W mojej cari prawdobodobnie też padł zawór .Ale mam pytanie odnośnie silowniczka którego widać na zdjęciy ryg-a, czy on ma wpływ na pracę silnika ?Poniewarz przy mojej cari tego siłownika niema.

Ten siłownik stabilizuje pracę linki gazu. Też go nie miałem przez jakiś czas, bo mi go facet od diesli wyrzucił (zacinał się), ale przy okazji przeglądu w ASO założyli mi nowy. Niby nie jest on koniecznie potrzebny, ale lepiej żeby był.

Ppiotr - 10-01-2009, 20:39

Ten zaworek pracuje jak pracuje silnik a jeśli chodzi o linkę i siłownik to jak spadają obroty lub jest zimny to się załącza tz ssanie jeśli nie masz siłownika to ciekawe co zrobisz jak będzie się odpalała klima. Ciekawe co nie bo jak klima się załącza to ten zaworek też musisz go mieć

Pozdrawiam Piotr

krzysztofek3 - 19-02-2009, 22:40

Jeśli zaworek terkocze podczas grzania świec, a po odpaleniu aż do rozgrzania przerywa silnik, to znaczy że jest on zepsuty? Czy przy wymianie elektrozaworu należy odłączyć akumulator ???
Kylek - 20-02-2009, 07:58

krzysztofek3 napisał/a:
Czy przy wymianie elektrozaworu należy odłączyć akumulator ???

Ja swój elektrozawór kupiłem u pompiarza, którego polecili mi w ASO i on mi go od razu założył. Nie odłączał akumulatora. Nawet go o to pytałem, ale on mówił, że to nie ma znaczenia, bo elektrozawór i tak ustawi się odpowiednio po przekręceniu kluczyka.