L200 Techniczne od 2006r - Nagle zaświeciły się kontrolki silnika i kontroli trakcji
Matins - 30-11-2009, 23:38
błąd owych kontrolek i tryb awaryjny pojawił się u mnie jeszcze 2 razy ale restart pomaga, raz nawet w ruchu miejskim
malecki - 30-09-2010, 13:17
witam
od wczoraj mam taki sam objaw jak wy dwie kontrolki + kontrolka silnika
tylko ze ja po zgaszeniu silnika i wyciagnieciu kluczyka ze stacyjki nie odpale musze odczekac jakies 2-5min i wtedy odpale i to dzieje sie mi co chwile paliwo wlane dobre na BP ultimate , rano chodził ładnie terz zaczelo sie znowu to samo co radzicie co zrobic
ma jeszcze takie momenty ze bedzie jechał nie przekraczając 2000 obrotów tak jak by go cos trzymało
pomocy
romero - 30-09-2010, 21:04
malecki napisał/a: |
ma jeszcze takie momenty ze bedzie jechał nie przekraczając 2000 obrotów tak jak by go cos trzymało
pomocy |
Takie objawy też miałem.W jednym serwisie powiedzieli po tygodniu,że złe paliwo.Gucio prawda.
Paliwo było O.K. z dobrej,renomowanej stacji.Jak odebrałem auto było wszystko w porządku ale następnego dnia to samo.(Dzięki podpowiedzi jednego z użytkowników naszego forum zasugerowałem,że może zawór EGR.Stwierdzili stanowczo,że zawór jest O.K.Fakt,że żadna kontrolka się nie świeciła)
Pojechałem do serwisu nr.2.Na wstępie jak opowiedziałem jakie są objawy powiedzieli,że
na 95% EGR.I to było bingo.Po wymianie już długooooo jest w porządku.
Pozdrawiam.
namotore - 30-09-2010, 22:24
przy egr mi szarpalo, ale wchodzil do 4500rpm spokojnie. Co do paliwa lejcie zwykly diesel, tylko zima podczas duzych mrozow ultimate, v-power, verva etc, no i olej syntetyk 5w30 lub 5w50 a nie jakies 10w40 czy 15w40 jak mowia w serwisach, chyba ze chcecie rankami mielic akumulator miodem, pozdrowienia
jacek z płocka - 01-10-2010, 09:26
U mnie na 100 % to było coś w filtrze paliwa, prawdopodobnie woda skroplona. Samochód był wtedy nowy, pół świata z Tajlandii przejechał (statki, place, lawety, składy celne) na oparach paliwa co wlali w fabryce. Nowe przewody paliwowe, zbiornik paliwa, wszędzie tam jest wilgoć, i brud poprodukcyjny. Wszystko to się zasysa filtr. Z doświadczenia wiem (przy japończykach) że prawie nigdy w nowych dieslach przy zasyfionym/zawodnionym filtrze nie nie zapala się kontrolka od filtra tylko inne cuda się dzieją tj. silnik nie pracuje lub pracuje np. do 2 tys. obr. lub inne kontrolki się palą. Mam w firmie różne dostawczaki i ciężarówki (najczęściej Atleony i Cantery) i w każdym nowym dieslu po wypaleniu 2, 3 zbiorników jest problem z filtrem paliwa. Zawsze pomaga zlać syfy, dodać nafty do napędu jak to jest zima, a potem to jest dłuuuuuugo ok. Pozdr
namotore - 01-10-2010, 09:31
pod filtrem masz zaworek ktory co 6 miesiecy odkrecam i pompuje pompka od gory, przez trzy zimy zero problemow z odpalaniem nawet przy -27 a fura stala cala noc pod chmurka, egr polecial mimo wszystko po roku eksploatacji, kontrolka check engine zapalila sie tylko gdy jechalem na kropelce do stacji. Pozniej zalalem vpower diesel i zgasla. pozdro
jacek z płocka - 01-10-2010, 09:45
Jeszcze jedno, z tymi tzw szlachetniejszymi paliwami typu v-power i inne to wielka ściema i nabijanie szejkom kasy. Mam kumpli w Orlenie na produkcji i w dz. sprzedaży. Wszystko idzie, czy do Statoila, czy na Bliskie, czy niezrzeszonych pompiarzy z tych samych instalacji. Przecież nie wożą paliwa z Schwedt, czy innych rafinerii. Jeśli chodzi o olej silnikowy to jeżdżę od początku na mobilu 5w50 i taka lepkość chyba jest optymalna do Eli. Kontrolka ciśnienia oleju gaśnie już gdy kręci rozrusznik, a jak zaglądałem do rury od turbiny - nawet mgiełki oleju nie było. Czyli 0 % zużycia. Pozdr
Geo - 08-01-2011, 13:24
U mnie te same objawy. Od 2 tygodni jestem wlascicielem elki 2006 r z chipem, juz w drodze od sprzedawcy pojawil sie ten problem - na 5 biegu przy ok 90km/h jak przycisne gaz auto traci moc, kontrolki migaja i auto staje. Po zgaszeniu i ponownym uruchomieniu jedzie dalej bez problemu (kontrolka silnika swieci nadal). Sytuacja powtorzyla sie jeszcze 2 razy. Sprobuję wymienic filtr paliwa, moze cos to da.
namotore - 08-01-2011, 19:02
sprobuj, oprocz wymiany jest jeszcze mozliwosc usuniecia pompka wody z filtra, co czynie kazdego miesiaca w zimie i gra muzyka, wymienianie filtra w oryginale (150-200pln) czesciej niz 60-80kkm lejac paliwo na dobrych stacjach uwazam za niemadre. pzdr
Geo - 09-01-2011, 11:04
Zrobilem jak poradziłeś, spuściłem wodę z filtra (chociaż nie jestem pewien czy to była woda, wyglądało jak paliwo). Pojeździmy zobaczymy, dzięki za radę.
Wojtek1977 - 09-01-2011, 18:09 Temat postu: Re: Nagle zaświeciły się kontrolki silnika i kontroli trakcj
bartek1 napisał/a: | Witam,
Szef ma problem ze swoim L200 - 2008r. Zapaliła się kontrolka silnika i dwie kontrolki trakcji (włączanie i wyłączanie). Prędkość spada do 40km/h. Jak samochód postoi całą noc to kontrolki gasną i jedzie jakiś czas dobrze. Po jakimś czasie problem pojawia się od nowa.
Macie pomysł co się mogło stać i czy można podjechać bezpiecznie tym autem do serwisu? Jest kawałek drogi. |
Ja miałem podobnie w moim,nagle zaczęły świecić kontroli od trakcji i ESP,silniek zaczął "chodzić na 3 gary" ,po odstawce do mechanika okazało się że zasilanie do 1 wtrysko szło w obejmie plastikowej i przetarł się kabel,po zlutowaniu kabla i usunięciu błędu działa jak złoto
Geo - 17-03-2011, 19:09
Niestety problem utraty mocy i kontrolek się powtarza. Myslalem ze to kwestia minusowych temperatur, wody w pompie paliwa ale okazuje sie ze nie. Auto wariuje mimo spuszczenia wody i plusowej temp. Czy to moze miec jakis zwiazek z chipem? Jesli tak to moze go odlaczyc w cholere. Nie wiem za bardzo gdzie się z tym problemem udac w okolicach 3miasta.
zbyszekm2 - 17-03-2011, 23:45
Geo napisał/a: | NCzy to moze miec jakis zwiazek z chipem? |
Może, a może po prostu masz zapchane wtryski? Takie przypadki były.
Jest tez tam czujnik w magistrali wtryskowej, jego wymiana nie kiedy pomaga. Ale trzeba zacząć od podłączenia do kompa.
Geo - 18-03-2011, 13:12
Czy jest mozliwosc sprawdzenia tego i ewentualnej naprawy u Ciebie?
zbyszekm2 - 19-03-2011, 08:21
Geo napisał/a: | Czy jest mozliwosc sprawdzenia tego i ewentualnej naprawy u Ciebie? |
Jest.
|
|
|