To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Lancer CB0 - Nadmierne parowanie

londolut - 13-10-2008, 17:36

rosomak1983 napisał/a:
Na jakiej zasadzie działa?
Szybę pokrywa się cienką warstwą absorbującą wilgoć.
miki4x4 - 13-10-2008, 18:33

dla mnie najlepszy "antyfog" to zwykły szampon np. pokrzywowy :) Wystarczy rozprowadzić go na szybie i przez jakiś czas jest spokój z parowaniem
Anonymous - 14-10-2008, 00:15

szyberdach jest w tym wypadku Twoim przyjacielem a nie wrogiem, ustawiasz go w pozycji uchylonej do góry i włączasz nawiew, no i żwirek dla kota wymieniany co rano przez kilka dni napewno pomoże osuszyć wnętrze.
Owczar - 14-10-2008, 09:59

W moim lancerku przecieka szyberdach. Niestety nie jest oryginalny tylko zakładany w Polsce u dilera (podono). W każdym razie woda przecieka na tą plastikową obudowę... Potem jak jade to wylewa się na mnie albo na pasażera :/ Próbowałem go już zaklejać na stałe, ale problem chyba tkwi w uszczelce między blachą a uszczelką, a nie pomiędzy szyb ą i uszczelką. Mam zamiar go wyjąć i złożyć jak trzeba, no i oczywiście uszczelnić.

rosomak1983 napisał/a:
Tzn mam obieg na zamknięty zeby mi wilgoc do środka nie właziła (dobrze mysle? :P ) No bo jak miałem otwarty to mi zawsze tak zaparowało auto ze hej... Tamto pokrętło to od nawiewu?

Ostatnio moja siostra zadzwoniła, że zabrała do swojego Seicento 4 osoby i nie nadąża wycierać szyb... Odrazu zapytałem czy ma zamknięty obieg.. Jak otworzyła to jak ręką odjął. Pozycja otwarta jest wskazana nie tylko ze względu na parowanie szyb. Świeże powietrze to lepsze samopoczucie i koncentracja ;)

rosomak1983 - 14-10-2008, 13:33

Owczar napisał/a:
otem jak jade to wylewa się na mnie albo na pasażera :/

Ja nie mam zadnych takich akcji.Krolpla wody niddy nie spadła nawet ani wilgoci nie ma tylko ze myslałaem zeby moze zapobiegawczo jakos zrobic... Ale tak zrobiłem ze odszczelniłęm go chyba tym siulikonem... ale trudno teraz zakleje porzadnie klejem do szyb....

KaWu - 16-10-2008, 10:10

stary alfer, tyez tego uzywalem.
Dobrze tez sie sprawowal szampon do wlosow. Tylko nie pamietam czy bylo to bambino dla dzieci czy jakis jablkowy :)
Jak mam duza wilgoc zima to woze piasek silikonowy dla kota. Podobno zawsze jakas tam wilgoc pochlania,

rosomak1983 - 16-10-2008, 20:20

Wiecie co jechałem dzisiaj dwoma autami mazda 323 (jako kierowca) oraz BMW i parowało co najmniej jak u mnie..... czyli chyba wszystko OK. :D Tyle ze wkurza mnie ta para kupuje antifog i piasek dla kotów!!!!!! hehe dzieki za rady
Hugo - 16-10-2008, 21:56

rosomak1983 napisał/a:
mazda 323
Wierzę. W każdym japońskim aucie szyby mocno parują.
rosomak1983 - 17-10-2008, 22:32

kupiłem dziasiaj jakiegos antyfoga :twisted: Pozatym kupie piasek dla kota bo parowania nie bede tolerował w aucie. Widocznosc to sprawa kluczowa. Kupie tez pisaek dla kot. I tu pytnie gdzie dajecie ten piasek w aucie? :D
:D :D

Marcin-Krak - 17-10-2008, 23:25

rosomak1983, nie piasek, a żwirek silikonowy. Takie grubsze ziarenka ;)
Wtedy jak się nawet rozsypie przez przypadek to nawet samemu można pozbierać.
Swoją drogą muszę swój wymienić i auto umyć i odkurzyć ;)

Ja żwirek mam w plastikowej misce (takiej kuchennej) wsadzony elegancko pod fotelem kierowcy :badgrin: nie lata po całym aucie.

Ten żwirek użytkuję od początku i jestem zadowolony :P

wichura1 - 18-10-2008, 11:53

Marcin-Krak, no i jak ci się zachce siku, a nie możesz się zatrzymać, to kuweta pod siedzeniem dobra rzecz. :D
Marcin-Krak - 18-10-2008, 14:00

wichura1, nie chciałem już tego dodawać żeby OT nie było :P

Jeszcze tylko pragnę dodać, że żwirek nie doprowadzi do całkowitego zaprzestania parowania, ale znacznie szybciej można się go pozbyć, no i w trakcie jazdy przy dobrze ustawionym nawiewie nie paruje nic a nic :P

stary alfer - 31-10-2008, 07:07

Kupiłem Anty Foga z Shella. Od ponad dwóch tygodni mam spokój z parowaniem :)
tomekk - 27-01-2009, 07:38

Owczar,,W moim lancerku przecieka szyberdach" czyli nie zamontowali jak trzeba,ogólnie szyberdach nie przecieka bo jakim cudem, jak konstrukcja, rama na której się trzyma pełni rolę jakby systemu rynn, tak jak rynna w domu, a w każdym narożniku jest kanalik i gumowy wąż, którym woda odpływa, tak więc są 4 narożniki 4 przewody, i w którą stronę by się nie przechylił nic nie ma prawa na głowę spać i nigdy nie zakleję szyberdachu!:) może Wam przecieka, jak wąż się zatkał, albo spadł z mocowania, pozdrawiam