[92-96]Colt CA0 - [CA1A 1.3] Colt w kjesach
kjscolt - 09-10-2008, 08:27
no moje pomiary są oczywiście bardziej amatorskie niż dane techniczne i kalkulatory. Jednak najprostszą metodą na świecie po prostu jechałem równo obok drugiego samochodu. U mnie na liczniku było 80 a w tym drugim 70. Może w weekend wezmę gpsa to definitywnie wyjaśnię nowe procentowe przekłamanie licznika.
Jak sprawdzałem wcześniej to seryjnie licznik przekłamuje u mnie o jakieś 7% czyli mniej więcej podobnie jak w większości samochodów. Zobaczymy jaka zmiana będzie teraz
ictus - 09-10-2008, 20:03
pamietaj tylko ze pompujac mocniej opone, przestaje ona pracowac cala powierzchnia a wybrzusza sie i powierzchnia styku jest mniejsza.... trzeba wiec dobrac optymalne cisnienie...
acha... no i wiadomo ze nowa opona nie bedzie trzymala tak dobrze jak taka sama tylko z polowa bierznika mniej (mowa o suchym)
Anonymous - 09-10-2008, 22:38
ictus napisał/a: | acha... no i wiadomo ze nowa opona nie bedzie trzymala tak dobrze jak taka sama tylko z polowa bierznika mniej (mowa o suchym) |
Czemu opona nowa majaca np 500km przebiegu, ma stabiej trzymac na suchej nawierzchni, od opony w polowie zdartej ?
powierzchnia tarcia zmienia sie ?
ictus - 09-10-2008, 23:09
jest mniejsza wysokosc klockow bierznika a co za tym idzie mnie bedzie sie "osuwac"
kjscolt - 10-10-2008, 20:40
Z tego właśnie powodu dla którego piszesz, chłopaki z pucharu fiata CC który kiedyś się odbywał zakładali nowe opony i na specjalnych stojakach zdzierali cały bieżnik. Oczywiście powodem był zakaz stosowania typowych slicków
ictus - 10-10-2008, 21:54
tak wlasnie bylo
ratajeq - 10-10-2008, 23:07
co do przekłamań licznika ... na kołach 13" 175/70 co prawda już lekko pojechanych oponach (na wiosne zmiana) przekłamanie w całej gamie równa się -5km/h
kjscolt - 14-10-2008, 21:43
Hej, dziś zamiast pytań mam parę fotek mojego Miśka w środowisku naturalnym
W sobotę zrobiliśmy z kolegami trening po szutrach....
Oczywiście to tylko część ale starałem się wybrać kilka najciekawszych.
Mam nadzieje że zdjęcia się spodobają
PS: Na niektórych fotkach super widać o ile niższe są te nowe opony
Anonymous - 14-10-2008, 22:01 Temat postu: Colt w kjesach Bardzo się podobają
kartomaniak gti - 25-10-2008, 19:52
jaki masz zawias w colcie? seria czy jakies inne?
kjscolt - 27-10-2008, 08:03
Zawias seria, Colcik świetnie się prowadzi więc na pewno nie będę nic zmieniał. Z resztą tak samo jak z silnikiem.... seria = bezawaryjność więc "tuningowo" Colcik będzie dziewicą ;D Jedynie dobre oponki trzeba zakładać, teraz mam fuldy carat assuro i uważam że są świetne
A skoro odświeżyłem temacik to pochwale się moim bebiutem za kierownicą w dniu wczorajszym
klasa: http://ak-centrum.pl/rsmp...smppc/klasy.htm
generalka: http://ak-centrum.pl/rsmp.../generalkap.htm
znaleźć mnie łatwo bo to jedyne startujące mitsu.
Myślę że jak na seryjny samochód i debiut jest bardzo miło Jak będę miał fotki albo filmiki miska z tego rajdu to wstawię linki
harpagan - 27-10-2008, 08:13
Gratuluje - bardzo ladny wynik
Cieszy mnie ze znow jakis colt pokazuje sie na warszawskich trasach
Daj znac kiedy nastepny wystep wpadne poogladac
ictus - 27-10-2008, 09:20
jakis ciasny kreciol chyba byl skoro male auta w czubie a subaraki na koncu
dobry wynik
kjscolt - 27-10-2008, 10:51
ictus napisał/a: | jakis ciasny kreciol chyba byl skoro male auta w czubie a subaraki na koncu
dobry wynik |
dzięki
no właśnie też się dziwie, bo wyjątkowo ciasny nie był... właściwie tylko 3 z 15 prób były ciasne, reszta raczej dosyć otwarta. Z resztą jak będą filmiki z rajdu to będę sukcesywnie wrzucał i sam ocenisz
Co do pozycji sejaków to powiem tak... z tego co przez już ponad rok obserwuje to tak na prawdę osoby potrafiące dobrze jeździć zwykle inwestują w jakiś dobrze przygotowany samochód niższej klasy jak na przykład CC/SC. Bo są świadomi że ten samochód będzie wymagał częstych napraw itd a poza tym to świetny sprzęt do nauki. A bez urazy ale 90% STi oraz EVO to synkowie tatusiów którym znudził się streetracing. Próby może nie były ciasne ale były dosyć techniczne i łatwo było zgubić idealną linię jazdy i wypaść z rytmu. Wtedy czas sam się już psuje
Tak poza tym to SC i CC to zwykle najlepiej przygotowane samochody w rajdzie... większość ma przynajmniej bilsteina B6, od 70 do 100 koni (przy masie przecież zaledwie koło 660kg), krótkie skrzynie z czego połowa ze szperami
kartomaniak gti - 27-10-2008, 12:20
racja ictus... sc i cc są tanie w utrzymaniu dlatego mozna inwestowac w takie auta:d moj koles robił silnik w cieniasie na kjs - generalny remont i tuning kosztował 2500zł, dla porównania ja za remont 4G93 dałem prawie 3 kola a nic szczególnego w silniku nie robiłem
|
|
|