[92-96]Lancer CB0 - Ratunku miska cieknie!
tomekrvf - 07-11-2008, 23:09
BodoV6 napisał/a: | - czy miskę natychmiast przykręcam do bloku, oczywiście bez dokręcania "do metalu", aby została warstwa silikonu i następnego dnia delikatnie dokręcam
- czy czekam ponad te minuty |
Dokręcasz tyle ile trzeba od razu po nałożeniu silikonu. Później poczekaj minimum dwie godziny przed nalaniem oleju. Jako silikon polecam Loctite 598
rosomak1983 - 10-11-2008, 19:53
Kurde !!! Nie uwierzycie ale miska nadal ciekenie albo to co innego...
W kazdym razie sa dwa wyjscia albo to miska albo uczelniacze wałka korbowego lub wałka rozrzadu.... Dałem auto do wymieny rozrzadu,pompy wody,uszczelniaczy oraz uszczelnia miski. Od tej pory cieknie mi olej i ubywa go.... Miska była powtórnie łatana i teraz sam niewiem jak sprawdzic skad cieknie. Wyraznie widac olej na silikonie z przodu miski ale moze to kapie z góry??? Poztym gdyby to były uszczelnicze to trzebaby znów zmieniac rozrzad????
Anonymous - 10-11-2008, 23:08
rosomak1983 napisał/a: | Poztym gdyby to były uszczelnicze to trzebaby znów zmieniac rozrzad???? | Jeśli to uszczelniacze, czeka Cię niestety ponowna rozbiórka rozrządu. Jeśli pasek nie jest zaolejony, można go ponownie założyć, zwracając jednak bezwzględnie uwagę na kierunek.
rosomak1983 - 12-11-2008, 18:26
No i byłem na oględzinach u mechanika... pasek rozrzadu suchutki podobnie jak i okolice (mechnik mówi na to simeringi ) uczelniaczy wałka rozrządu i wału...
To chyba wyklucza ciekniecie z uszczelniaczy....
Pochodził chwile rozgrzany silnik i nie było widac zadnego wycieku.... ani z miski ani z uszczelniczy...
Jak zostawiam go na noc po dłuzszym jezdzeniu to zostaje mała plamka oleju o sr ok 4 cm zaraz pod miska z przodu a na silikonie widze olej...
[ Dodano: 12-11-2008, 18:29 ]
Co to moze byc????? Mam zamiar umyć silnik i wtedy zdiagnozowac... Licze na cenne sugestie i rady z waszej strony. POZDRO
londolut - 12-11-2008, 18:39
rosomak1983, umyj silnik i patrz skąd się sączy. Przez noc 4cm plamka to nie dużo ale nie powinno w ogóle "krwawić". Zobacz jeszcze z której strony silnika zostawia plamy - przód czy tył. Może to być wyciek z dekla zaworów, sączy się gdzieś z głowicy, filtra oleju lub znowu coś z miską. Sprawdzałeś czy jest ona prosta?
rosomak1983 - 12-11-2008, 20:16
londolut napisał/a: | umyj silnik i patrz skąd się sączy |
taki jest plan.
londolut napisał/a: | Przez noc 4cm plamka to nie dużo ale nie powinno w ogóle "krwawić". |
Przed wymianą rozrzadu oraz uszczelnianiem miski wogóle nie ciekło tylko lekko sie pociło
londolut napisał/a: | z której strony silnika zostawia plamy - przód czy tył |
jak pisałem plama jest z przodu pod miską i w jednym miejscu na silikonie widac wyraznie olej zawsze... tylko czy wypływa spod miski czy cos wyżej cieknie i leje na silikon.... londolut napisał/a: | sączy się gdzieś z głowicy |
mechanior to wykluczył londolut napisał/a: | znowu coś z miską. Sprawdzałeś czy jest ona prosta? | :idea:No włąsnie niewiem ale uszczelniacze chyba nie. Skad moze jeszcze cieknąc..???
londolut - 13-11-2008, 12:00
rosomak1983 napisał/a: | Skad moze jeszcze cieknąc..??? | Hmm może być jeszcze aprat zapłonowy i chyba nic więcej. Sprawdź jeszcze czujniki wkręcone w blok.
stary alfer - 13-11-2008, 13:06
Powiem jak było u mnie...
Pierwsza diagnoza padła na aparat zapłonowy. Rzeczywiście macając wokół niego paluchem można było wyczuć olej.
Uszczelka zmieniona, wokół aparatu sucho - cieknie dalej...
Druga diagnoza - uszczelka pod głowicą, ale bezobjawowa czyli z autem nic się nie dzieje.
Przyczyną mogą być kanały olejowe na uszczelce.
Okazało się, że jest trafna. Uszczelka zmieniona i od kilku miesięcy mam spokój. Zero wycieków.
U mnie widać było olej na silniku, w dolnej jego części. Jak jest u Ciebie?
|
|
|