Komputery, RTV, AGD, Komorki - Wybór AGD - lodówka, piekarnik ...
karolgt - 08-11-2008, 03:02
Troche wtrące się do tematu:
czy mozna gdziekolwiek kupić tego typu lodówke jak jest do wygrania na tej stronie WWW ? Chodzi oczywiście o lodówke wyglądającą jak serwer
jaca71 - 13-11-2008, 13:33
Nie wiem czy to jeszcze aktualne ale napiszę od siebie co mam działające od 9 lat:
Lodówka Electrolux 2 agregaty do zabudowy. Dwa termostaty to podstawa a dwa agregaty? Tak wybrałem. No-Frost - odradzam. Chodzi bardzo cicho - nie słychać jej, jak się wsłucham to ledwie ledwie słychać moment startu agregatu.
Płyta grzewcza - bezramkowa z własnym sterowaniem Electrolux
Piekarnik - Zanussi - odpowiednik jakiegoś Electrluxa - lepiej wyglądał i ma powłokę, na której nie zostają ślady po dotykaniu mimo że ma wykończenie inox.
Teleskopy można sobie darować, tak samo jak powłoki samoczyszczące.
To co napisałem o tym czy potrzebne czy nie to moje zdanie.
krzychu - 13-11-2008, 18:26
jaca71 napisał/a: | No-Frost - odradzam. |
Możesz rozwinąć myśl?
jaca71 - 13-11-2008, 18:43
krzychu napisał/a: | jaca71 napisał/a: | No-Frost - odradzam. |
Możesz rozwinąć myśl? |
Płacisz za coś co ma więcej więcej wad niż zalet
Nowe lodówki z oddzielnym zamrażalnikiem nie zarastają lodem nawet bez systemu no frost. Moja lodówka był przez wspomniane 9 lat rozmrażana 2 albo 3 razy (tu się przydają dwa agregaty lub dwa termostaty) tylko dla zasady by zachować czystość.
Lodówki no frost działają na zasadzie porwistych wiatrów i wymagają szczelnego zawijania produktów w celu zapobiegania wysuszaniu. Dodatkowo zachwalana zaleta że są czyste - nie do końca jest prawdą bo zwykłą zamrażalkę umyjesz całą, a no frost nie umyjesz tam gdzie jest nawiew i wymienniki ciepła. Dokładnie tak jak z klimą w samochodzie.
Oczywiście możesz mieć inne zdanie, oraz inne doświadczenia - skoro używasz. Ja zastanawiając się nad no-frost i bez tego bajeru (wtedy różnica w cenie była ogromna) wybrałem normalną z dwoma agregatami i oddzielnymi komorami...
krzychu - 13-11-2008, 18:48
No ale w zamrażalniku no-frost nie ma w ogole lodu, a taka bez no-frosta chcąc nie chcą musisz rozmrozić zamrażalnik co parę miesięcy a jeśli jest jeden agregat czy regulacja musisz rozmrozić też lodówkę.
Krzychu
jaca71 - 13-11-2008, 19:06
krzychu napisał/a: | No ale w zamrażalniku no-frost nie ma w ogole lodu, a taka bez no-frosta chcąc nie chcą musisz rozmrozić zamrażalnik co parę miesięcy a jeśli jest jeden agregat czy regulacja musisz rozmrozić też lodówkę.
Krzychu |
Napiszę jeszcze raz - nie mam No-Frost i zamrażalnik był przez 9 lat rozmrażany max 3 razy. Część chłodząca jest myta regularnie co parę miesięcy ale zamrażalnik nie. W lodówce z oddzielnymi drzwiami do zamrażalki i chłodziarki lodu w zamrażalce praktycznie nie ma.
Dwa agregaty/termostaty dobra to rzecz - można chłodziarkę wyłączyć i umyć
krzychu - 13-11-2008, 19:11
hmm no to ciekawe bo patrząc na starą lodówkę to tak 1-2 razy na rok trzeba było rozmrozić zamrażalnik. To w sumie też zależy jak często się otwiera zamrażalnik, co się tam wkłada i jak bardzo jest szczelna. Ale nawet przy zakupie nowej w sklepie każdy sprzedawca mówił że tak 1-2 razy do roku wypada rozmrozić zamrażalnik (jeśli nie ma no-frost). A co do mycia części lodówkowej to przy no-frost można umyć nawet na włączonej (przy otwartych drzwiach wyłacza się automatycznie) a nawet jak troche wilgoci zostanie to i tak to odparuje no-frost więc można powiedzieć że działa bez przerwy.
Krzychu
jaca71 - 13-11-2008, 19:26
Tak w kwestii formalnej:
1. Usuwanie wilgoci z części chłodzącej/lodówkowej ma każda zwykła lodówka - działa to tak że na tylnej ściance chłodzącej osadza się wilgoć i spływa po niej na spód komory skąd rurką ścieka na agregat i stamtąd paruje już na zewnątrz
2. Oddzielny zamrażalnik poza wygoda pomaga w utrzymani zamrażalnika bez lodu. Zgoda jest że kilkukrotne w ciągu dnia otwieranie zamrażalnika sprzyja pojawianiu się lodu - wilgoć nie jest odprowadzana i cudów nie ma. Ale właśnie dzięki temu że otwiera się tylko część lodówkową wilgoć nie dostaje się do zamrażalki. Piszę z praktyki używania "zwykłej" lodówki.
3. Sprzedawca powie wszystko byle sprzedać towar z większą marżą lub większym zarobkiem jednostkowym
seba77 - 06-03-2009, 18:58
Witam mam taki plan w kuchni nie mam dużo miejsca wiec pomyslałem ze nad zmywarka zamątuje płyte gazową ,czy takie połaczenie jest mozliwe ? moze ktoz z Was praktykował juz takie rozwiazanie ?
rvlauren - 08-03-2009, 00:31
Tak zgadza się z tym otwieraniem i zamykaniem ja mam Elecktolux-a 175cm klasy A+ juz rok i bez no frosta sprawuje się znakomicie duża zamrażarka i bardzo pojemna góra zużycie 230KW rocznie to już coś po tym jak miałem prawie 2000 watową 2 agregaty odetchnąłem bo ta zużywa o 65% mniej od starej odradzam kupno samsunga i ardo obydwie miałem po rok i trochę, najpierw padły uszczelki i agregat w samim. Mam dzieci które często zaglądają do lodóweczki i praktycznie drzwi się nie zamykają po powrocie ferajny do domu tak że wiem co mówię z tymi uszczelkami po 1.5 roku w electrolu ani drgną Pralka używam tylko Bosha jest to już 3 w mojej rodzinie a zmieniam regularnie co 5 lat bo tak jest obciążona że dłużej nie wytrzymuje raz miałem Whirpoola wytrzymał 8 miesięcy i więcej go nie kupię : cry:
arekp - 09-08-2010, 20:42
Odswieze temat poniewaz wlasnie przymierzam sie do zakupu. Moj problem polega na ograniczonej szerokosci lodowki - 60 cm jednak w gore nie ma problemu.
Problemem jest to, ze po ogledzinach w Miejskiej Macalni (MM) i RTV Euro AGD odnosze wrazenie, ze projektanci uzytecznosci w tych wszystkich koncernach chyba nie uzywaja sprzetow ktore projektuja. Ogranizacja polek w lodowce czy szuflad w zamrazarkach calkiem 'z dupy' wzieta ... chyba, ze mam zbyt wysokie wymagania (dopieszczony od prawie 20 lat wnetrzem lodowki ARDO).
Moje wymagania to zamrazarka ~100l + lodowka ~240l, wskazane 5 polek w lodowce + dwie kuwety na dole. Organizacja polek na drzwiach jakos z glowa. Wskazane 2 agregaty, aby odlaczyc lodowke do czyszczenia czy raz na ruski rok zamrazarke niezaleznie od drugiej czesci.
Gadzet w postaci kostkarki bylby mile widziany, choc z tego co juz sie zorientowalem moge o nim zapomniec w przypadku waskiej lodowki - dla przypomnienia najlepiej zeby byla to 60cm lodowka, bo remont kuchni odlozony jest na przyszlosc i nic innego sie nie zmiesci w miejsce wysluzonej ARDO.
Minelo sporo czasu od powstania tego watu jak i ostatniego postu. Pytam wiec co w miedzyczasie zakupily kolejne osoby i jakimi kryteriami sprzet ten dobieraly
jaca71 - 10-08-2010, 09:24
arekp napisał/a: | Ogranizacja polek w lodowce czy szuflad w zamrazarkach calkiem 'z dupy' wzieta ... chyba, ze mam zbyt wysokie wymagania (dopieszczony od prawie 20 lat wnetrzem lodowki ARDO). |
Możesz rozwinąć? Bo jakoś nie bardzo wiem co można wymyślić w zamrażarce bo w chłodziarce już bardziej ale tez nie za bardzo
arekp napisał/a: | Moje wymagania to zamrazarka ~100l + lodowka ~240l, wskazane 5 polek w lodowce + dwie kuwety na dole. |
Zapomnij, 3 szuflady w zamrażarce to minimum ta najniższa jest rozmiaru 1/3 do /12 normalnej - z tyłu jest agregat.
arekp napisał/a: | Wskazane 2 agregaty, aby odlaczyc lodowke do czyszczenia czy raz na ruski rok zamrazarke niezaleznie od drugiej czesci. |
Z tym może być problem bo z powodu ekoterroru producenci wycofują się z produktów dwuagregatowych. Ale duża część jednoagregatowych posiada osobne sterowanie zamrażarki i chłodziarki z możliwością wyłączenia dowolnej z nich.
arekp napisał/a: | Gadzet w postaci kostkarki bylby mile widziany |
Też się nad tym zastanawiałem, ale czy chciałbym pić nieprzegotowaną wodę prosto z wodociągów? Raczej nie, chociaż bywają dni że tak robię Ale z kwiatków nie pijam
Ostatnio wybierałem lodówkę dla teściów (lubię ich) - miała być do zabudowy i z dwoma agregatami. Stanęło na Electroluksie z jednym agregatem (-25% zużycia energii) ale z osobnym elektronicznym sterowaniem obu części, z bajerów to komora o obnizonej temperaturze ~0C. Dlaczego ta firma? 10 lat temu kupiłem sobie do mieszkania electroluksa z dwoma agregatami do zabudowy i byłem zadowolony. Cicha, dobrze mrozi, szybko schładza piwo. Nie miała żadnych bajerów. Ale jedna uwaga - lodówki do zabudowy są zdecydowanie mniejsze niż ich odpowiedniki wolno stojące jeśli porównamy wzrost
arekp - 10-08-2010, 12:42
jaca71 napisał/a: | arekp napisał/a: | Ogranizacja polek w lodowce czy szuflad w zamrazarkach calkiem 'z dupy' wzieta ... chyba, ze mam zbyt wysokie wymagania (dopieszczony od prawie 20 lat wnetrzem lodowki ARDO). |
Możesz rozwinąć? Bo jakoś nie bardzo wiem co można wymyślić w zamrażarce bo w chłodziarce już bardziej ale tez nie za bardzo |
W praktycznie wszystkich obecnie dostepnych lodowkach regulacja wysokosci polek w lodowce jest mozliwe w zakresie +/-2cm tak jak przewidzial producent. Nie ma mozliwosci zamontowania polki 'w polowie'. Stare lodowki mialy nazabkowane boki praktycznie od gory do dolu.
Tak samo sporo sprzetow ma pojedyncza, a nie dwie oddzielne szuflady na dole lodowki - nie na dole calego urzadzenia czyli w zamrazarce.
Problemy jakie widze z zamrazarkami to strasznie mala pojemnosc polek, ktore w niektorych modelach sa wysuwane na tak mala odleglosc, ze wsadzenie do nich czegos wiecej niz pudelka z lodami graniczy z cudem - ew. zmusza do wyciagniecia calej szuflady.
Wnetrze 'z dupy' to rowniez zastosowane materialy. Chodzi na przyklad o szuflady w zamrazarce zrobione z plastiku! Przeciez jak tam naladuje miesa to nieduzo bedzie potrzeba sily zeby ja polamac - obecnie moja zamrazarka ma szuflady w postaci koszy z drutu. Bardzo trwale rozwiazanie.
jaca71 napisał/a: | arekp napisał/a: | Gadzet w postaci kostkarki bylby mile widziany |
Też się nad tym zastanawiałem, ale czy chciałbym pić nieprzegotowaną wodę prosto z wodociągów? Raczej nie, chociaż bywają dni że tak robię Ale z kwiatków nie pijam |
Tez mam dylemat w postaci mrozenia kranowki. Jesli jednak popatrzysz bardziej realnie, poczytasz badania i zastanowisz sie nad lobby wodnym ktore dba o to zeby panowala opinia o lepszej jakosci wody to dojdziesz do zaskakujacych wnioskow, ze placisz mase kasy ekstra za butelkowana niegazowana o jakosci takiej samej jak kranowka - mowimy o ew. zanieczyszczeniach. Wszelkich niedowiarkow odsylam do ostatnich badan jakosci wody w Krakowie oraz zapisow z ktoregos programu TVNu na ten temat. Przekonywac nikogo na sile nie bede, tym bardziej ze sam nie jestem do konca przekonany
jaca71 napisał/a: | Stanęło na Electroluksie z jednym agregatem (-25% zużycia energii) ale z osobnym elektronicznym sterowaniem obu części, z bajerów to komora o obnizonej temperaturze ~0C. |
Wlasnie o Electroluksie czytalem w sieci kiepskie opinie, podobno niektore modele z tych nowych potrafia rdzewiec w niedlugim czasie uzytkowania.
jaca71 napisał/a: | Dlaczego ta firma? 10 lat temu kupiłem sobie do mieszkania electroluksa z dwoma agregatami do zabudowy i byłem zadowolony. |
I to jest powod dla ktorego potrzebuje opinii od osob uzywajacych lodowki w okresie kilku, powiedzmy 2-5 lat. Jest to na tyle dlugo zeby odczuc wszystkie niedogodnosci na skorze, a na tyle krotko zeby nie byla to 'poprzednia technologia'. Nie chce isc po ARDO ktore od prawie 20 lat dziala bez zarzutow, bo to nie jest ta sama jakosc co obecne ARDO :/
jaca71 - 10-08-2010, 17:10
arekp,
Chłodziarka:
Opisany Elektroluks (teściów) ma ząbkowanie co 3cm ale na całej wysokości lodówki. Możliwość montowania kieszeni na drzwiach co około 10cm - trochę więcej niż wysokość owych kieszeni.
Dolne pojemniki są dwa. Nad nimi jest komora 0C.
Zamrażarka:
Pojemniki są plastikowe, przezroczyste takie same jak w mojej 10 letniej. Zero problemów z blokowaniem czy pękaniem pojemników.
Kostkarka - widziałem rozmowę z panią z Sanepidu z Krakowa i twierdzi ona że woda w Kraku nadaje się do picia bez przegotowania i ona tak robi
Ja wole wodę gazowana i dlatego taka kupuję.
Z opiniami w internecie nie jest prosto - ciężko odsiać plewa od ziarna. Ale jeśli jest przewaga negatywów to nie ma co brnąć pod prąd.
Zawsze można sięgnąć po Vestfrost.
Ja wiem jedno - nigdy nie kupie nic co będzie miało znaczek Bosch/Siemens. Chociaż wyjątkiem stała się wkrętarka akumulatorowa - musiałem coś na szybko wybrać a była okazja
Morfi - 10-08-2010, 17:39
My mamy 2 termostaty http://www.ceneo.pl/1567570s ale dla Ciebie będzie pewnie za mała.
moze cos takiego dla Ciebie http://www.ceneo.pl/103290s
ogólnie nie polecany jest indesit a Ja nie polecam electroluxa rodzicą padł po 7 latach. Przerdzewiał.
|
|
|