To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Sporty Motorowe - FORMUŁA 1 - sezon 2009

polsaler - 27-12-2008, 14:15

akbi a co to za liga i gdzie ????
akbi - 27-12-2008, 16:36

polsaler napisał/a:
akbi a co to za liga i gdzie ????

W Gdansku na torze gokartowym ... organizowana przez wlascicieli toru. Wyscig co wtorek ... jeszcze 5 zostalo.

polsaler - 28-12-2008, 13:01

akbi :arrow: PW
Morfi - 28-12-2008, 22:00

http://sport.onet.pl/0,12...,wiadomosc.html
kartomaniak gti - 02-01-2009, 19:58

akbi napisał/a:
a ja dzisiaj idę na drugi wyścig w lidze gokartów :D :P ...to ciut bardziej realistyczne niż gra na PC :P

ale to nie to samo co zawody na otwartym torze :twisted:

mkm - 07-01-2009, 13:56

Kubica zostal "Spotrowcem roku".
siwek - 07-01-2009, 17:18

mkm napisał/a:
Kubica zostal "Spotrowcem roku".

należało mu się :)

gratulacje za świetną jazde w całym sezonie

mkm - 08-01-2009, 11:40

I jeszcze wygral jakis plebiscyt na najlepszego kierowce 2008 jakiejs gazety chyba angielskiej... Jak ktos to znajdzie to moze umiesci link do stronki...
Morfi - 08-01-2009, 18:08

http://f1.wp.pl/kat,48594...,wiadomosc.html
Zasłuzył Robert na takie wyróżnienie :)

kartomaniak gti - 12-01-2009, 18:07

http://pl.youtube.com/wat...feature=channel pewnie że zasłużył :D
zobaczcie co sie działo od 40sek...

mkm - 25-03-2009, 08:43

Skonczyly sie „wakacje od F1”. Zaczynaja sie treningi przed pierwszym GP nowego sezonu 2009.
„Sledzenie przygotowan podczas tej przerwy bylo mocno utrudnione. Rewolucyjne zmiany regulaminu, miedzyteamowe gierki, protesty, a takze wszechobecny kryzys daly znac o sobie.
Praktycznie od konca sezonu 2008 do dzis, kazda informacja, ktora ukazywala sie w mediach, byla oparta na spekulacjach i plotkach, a jak kazdy wie regulaminy sa od tego zeby je zmieniac...
Mnie zabraklo czasu na sledzenie wszystkich „doniesien” z przygotowan i ich sprostowan, zmian itp. Najlepiej pasuje tu powiedzenie: „Co slychac? Zalezy gdzie ucho przylozyc...”
Haslo „kryzys” dalo sie odczuc w co drugim doniesieniu. Tyle o oszczednosciach i cieciach ja w F1 nie pamietam.
Co warto odnotowac? Na pewno przeksztalcenie Hondy w nowy zepol Brawn GP. Ten zespol okresla sie mianem „objawienia”.
Bardzo dobre czasy na testach, okazaly sie wykorzystaniem luki w nowym regulaminie. BrawnGP, Williams i Toyota pod pozorem zmian w zakresie bezpieczenstwa zastosowaly w swoich bolidach dyfuzory. Efekt? Wyzsza predkosc, lepsza trakcja i protesty pozostalych teamow.
Jezeli FIA uzna (decyzja ma zapasc po pierwszym GP), ze zmiany sa nieregulaminowe to te trzy zespoly w tym sezonie raczej beda zamykac stawke.
Przeprojektowac bolidow w trakcie sezonu sie nie da. Jezeli zostana dopuszczone to zamieszaja i to powaznie.
KERS- system sprawiajacy, ze formula robi sie „ekologiczna”, a Kubica coraz chudszy okazal sie w dobie kryzysu sporym niewypalem.
Ponoc czesc zespolow nawet nie rozpoczely prac nad tym wynalazkiem, tak wiec najprawdopodobnie czesc pojedzie z KERS-em, a czesc nie.
Rezygnuje sie takze z pomyslu „medalowej” punktacji. Szeroki sprzeciw spowodowal, ze najprawdopodobnie liczenie punktow pozostanie „po staremu”.
O kondycji BMW nawet mi sie nie chce pisac. Znow mam nadzieje, ze slabe „testy” to zmylka i blysk geniuszu strategicznego zespolu. Wierze w to bardzo mocno.
Jeszcze wieksza „zmylke” pokazal Hamilton.
Jedne z najgorszych czasow, rozbity bolid to nie wrozy dobrze. Albo sciema, albo faktycznie kryzys dopadl McLarena.
Tak czy owak bedzie sie dzialo.
W piatek pierwszy trening przed GP, tak wiec „Przygotowania do sezonu” uwazam za zamkniete.

Morfi - 25-03-2009, 09:21

mkm napisał/a:
„Przygotowania do sezonu” uwazam za zamkniete.

Z Sezon 2009 otwarty :)
Oj bedzie sie dzialo:)

tosztotomasz - 25-03-2009, 09:26

Dziać się będzie i to na pewno. Osobiście trzymam kciuki za Brawna, który wzbudza moją niewytłumaczalną sympatię. O KERSie już nawet nie chce mi się gadać. Chore jest, że przepis wymuszający zwiększenie masy całego auta jest wprowadzany bez zmiany minimalnej masy bolidu z kierowcą. Ktoś to dobrze określi – niedługo będziemy mieć wyścigi dżokejów, a nie F1. Śmiać natomiast chce mi się na samą myśl o tym, że dyfuzory w Brawnie, Toyocie i Williamsie mogą się okazać „legalne”. Nagle się okaże, że cały technologiczny onanizm Mario i BMW oraz odpuszczenie poprzedniego sezonu na rzecz przygotowań do 2009 pójdzie się ganiać i będziemy mieć powtórkę z historii. Boli tylko, że ucierpi na tym Robert, który już chyba przez wszystkich jest uważany za najrówniejszego / najlepszego kierowcę w stawce.
Morfi - 25-03-2009, 10:38

GP Australi powinna dać pogląd na caly sezon.
Kto jest na czela a kto w ciemnej nicosci. :P
Te dyfuzory to dobra sprawa, aż dziw, że nikt nie wpadl na to wczesniej. Układają strumień powietrza pod i za samochodem. Lepiej jest na wyjściu z zakretu w połączeniu z KERSEM i napewno namiesza w czołówce :)

tosztotomasz - 25-03-2009, 15:29

Żeby dobrze zacząć okres nienawiści do niektórych kierowców :wink:
polecam:

http://www.lewishamiltonsucks.com/

:p