[97-04]Galant EAxA/W - Przeguby wewnętrzne, Galant 2,5, V6, 24V, 1997, automat.
94johnny - 28-10-2014, 23:14
Panowie, powracam do tematu wymiany przegubów - poprzednio sobie odpuściłem, trochę pojeździłem i przyszedł czas, żeby to w końcu zrobić. Sęk w tym, że nie wiem, jakich przegubów mam szukać, a chciałbym mieć je już na miejscu, jak mechanik zdejmie stare.
Mój samochód to Galant 2,5 V6 z 1997 roku, kombi, automat.
Przeczytałem, że oznaczenie skrzyni biegów pomogłoby ustalić, jakich przegubów powinienem szukać, powiedzcie mi tylko, gdzie ta skrzynia jest oznaczona?
I podobno do mojej wersji będą pasować przeguby z 2.4 GDI, prawda to? Z tego, co widzę na aukcjach na allegro, to pasować powinny również przeguby z Mitsubishi Space Runnera, jak te - http://allegro.pl/przegub...4679382656.html
Warto to brać?
Rozważam też wstawienie używanych półosiek z przegubami, wtedy też mogę brać pod uwagę 2.4 GDI i te od Space Runnera?
Dzięki za pomoc.
@Aha, z tego, co się zorientowałem, to w przypadku używek muszę patrzeć na te sprzed 1998 roku, tak?
maliq85 - 31-10-2014, 11:25
Niestety ale musisz wyjąć stary przegub i go zwymiarować, też szukałem jaki będzie pasował do mojej skrzyni i byłem na 90% pewny, a jednak po rozebraniu niestety się rozczarowałem...trzeba było odsyłać niepasujący
deejay - 01-11-2014, 00:00
http://allegro.pl/przegub...4728161218.html
Jeśli chodzi o przeguby to interesuja cie tylko te które maja 27 zębów na przegubie wewnętrznym . Space Runner nie pasuje .
Dread87 - 27-02-2015, 15:14
Szukam ostatnio półosi lewej krótkiej, na portalach aukcyjnych sa jakies anomalia... Niektóre półosie posiadają ciężarek wyważający a niektóre nie... Jaka jest różnica i czy brać z ciężarkiem czy bez? Skrzynia manual
Hugo - 27-02-2015, 21:54
Dread87, ciężarka na lewej półosi nie miały Gale z początku produkcji, czyli od 10.1996-1997 r. Możesz kupić z ciężarkiem lub bez niego.
Kryniu.naw - 11-03-2015, 14:04 Temat postu: półoś lewa/ przegub wewnętrzny Witam. Mam podobny dylemat. Własnie dowiedziałem się, że mam walnięty przegub wewnętrzny i muszę wymienić całą lewą półoś. Z tego, co napisaliście w tym temacie wynika, że można wymienić sam przegub wewnętrzny (27 zębów na krzyżaku- niestety nie znalazłem jeszcze takiego). Mój Gal to 2,5 V6, 2000 rok, automat z tiptronikiem, polift.
Teraz pytania:
1. Czy przegub wewnętrzny jest taki sam z lewej i prawej strony?
2. Czy do mojej skrzyni będzie pasować półoś od 2,4 GDI? Skrzynie były takie same? (używki do GDI są łatwiej dostępne)
3. Co z tą ilością zębów- wszystkie automaty w galantach miały 27 zębów, czy były różnice np. między przedliftem a poliftem, skrzynią "zwykłą" a z tiptronikiem? Czy w którychś wersjach były 24 zęby? (tak na marginesie, amerykańce miały 30 zębów, jeśli wierzyć opisom w aukcjach na alledrogo).
4. Jak to jest, że były montowane przeguby 27-zębowe, a w sprzedaży są jedynie 24 zęby? Czy te 24- zębowe nie są do manualnych skrzyń?
Hugo - 11-03-2015, 18:14
Kryniu.naw napisał/a: | 1. Czy przegub wewnętrzny jest taki sam z lewej i prawej strony? | Taki sam. Kryniu.naw napisał/a: | 2. Czy do mojej skrzyni będzie pasować półoś od 2,4 GDI? Skrzynie były takie same? | Skrzynie są takie same (różnią się tylko "dzwonem"), półosie pasują zamiennie. Kryniu.naw napisał/a: | Co z tą ilością zębów- wszystkie automaty w galantach miały 27 zębów, czy były różnice np. między przedliftem a poliftem, skrzynią "zwykłą" a z tiptronikiem? Czy w którychś wersjach były 24 zęby? | Nie wszystkie, bo np. Galanty 2,0 16V w automacie z lat 1996 do grudnia 1998 r. (do I liftu) miały 25 zębów. Nie było w Galantach EA przegubów wewnętrznych z 24 zębami do skrzyni. Na 99% wszystkie Galanty z silnikami 2,5 V6 w automacie miały przez cały okres produkcji przeguby wewnętrzne na 27 zębów do skrzyni biegów, ale 100% pewności nie mam. Kryniu.naw napisał/a: | Jak to jest, że były montowane przeguby 27-zębowe, a w sprzedaży są jedynie 24 zęby? Czy te 24- zębowe nie są do manualnych skrzyń? | 24 zęby masz na półosi w miejscu montowania krzyżaka przegubu wewnętrznego i tu nie było zmian przez cały okres produkcji.
Kryniu.naw - 12-03-2015, 08:47
Dzięki, a teraz pytanie zadane już przez kogoś wcześniej, ale nie znalazłem na nie odpowiedzi:
czy półosie od manuala są inne niż od automatu?
Te półosie będą pasować do mojego automatu?
aukcja 1
aukcja 2
Hugo - 12-03-2015, 10:52
Kryniu.naw napisał/a: | czy półosie od manuala są inne niż od automatu? | Są takie same. Kryniu.naw napisał/a: | Te półosie będą pasować do mojego automatu?
aukcja 1
aukcja 2 | Będą pasować, ale powiem szczerze, że te z pierwszego linku nie wyglądają za ciekawie.
P.S. Jak masz do wymiany przegub wewnętrzny na krótszej półosi to dobrze robisz, że szukasz kompletnej półośki. Na nich przeguby padają w zasadzie tylko z powodu pękniętej gumy osłonowej, jak guma jest cała to auto musi być katowane żeby przegub padł.
Kryniu.naw - 12-03-2015, 11:11
Hugo napisał/a: | przeguby padają w zasadzie tylko z powodu pękniętej gumy osłonowej, jak guma jest cała to auto musi być katowane żeby przegub padł. |
Lekkiej nogi nie mam, ale katowaniem bym swojej jazdy nie nazwał. A osłona jest faktycznie sponiewierana, smar jest wszędzie dookoła;/ łudziłem się, że wystarczy wymienić przegub, wtedy kupiłbym nowy. Teraz pozostaje używana półoś. Za regenerację warsztat krzyknął mi 600 złociszy
Dzięki za pomoc.
Hugo - 12-03-2015, 11:58
Kryniu.naw napisał/a: | osłona jest faktycznie sponiewierana, smar jest wszędzie dookoła;/ | No to masz przyczynę, tak jak pisałem wyżej. Kryniu.naw napisał/a: | Za regenerację warsztat krzyknął mi 600 złociszy | Drogo, ale jakoś nie wierzę, że będzie dobrze, a nawet jeśli, to nie na długo.
Kryniu.naw - 14-04-2015, 10:01
Wymieniłem niedawno tę półoś. Potwierdzam, są one zamienne- półoś od 2.4 GDI manual pasowała do mojego V6 automat. Stosunkowo niedużym kosztem udało się przywrócić sprawność autku. Oby wytrzymało jak najdłużej. Dziękuję wszystkim za pomoc.
Zed187 - 21-01-2016, 14:06
Hugo,
Witam.
Rozumiem, że cała półoś jest zamienna z 2.4 GDI manual do 2.5 automat tak?
To czy w takim razie z 2.5 manual do 2.5 automat też podejdzie?
Hugo - 21-01-2016, 18:51
Zed187, dokładnie tak. Trzeba tylko zwrócić uwagę, bo pierwsze roczniki Galantów EA 1996-1997 miały 25 zębów do skrzyni na przegubach wewnętrznych, a później wszystkie miały 27 zębów. GDI wszystkie miały 27 zębów.
Lipa - 31-01-2016, 09:19
Ja też walczyłem z przegubami wewnętrznymi i wibracjami przy przyspieszaniu. Przekładałem stronami, cuda wianki i na nic się to zdało, w końcu zdecydowałem się na regenerację i wibracje nareszcie ustały. Poniżej wrzucam zdjęcia:
|
|
|