To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Galant VR4 E88A 92-96 - E88A kontrolka ABS'u

Frost - 14-01-2009, 10:53

hmmm, tak myślałem ze będzie to samo, teraz ciekawe czy da sie wyciągnąć :D
Anonymous - 14-01-2009, 18:02

Wykecić śrubkę.
Delikatnie młoteczkiem za pośrednictwem mocnej rurki (wybijaka z wklęsłym czołem) by nie uszkodzić środkowego elementu czujnika. A jak do wyrzucenia to ostro i do przodu.
WD-40 czy inne ustrojstwo nie zawadzi.

czekoladka_1981 - 14-01-2009, 18:23

ptwardy szwagier też tak robił jak piszesz , i ni cholery nie puści. Czujniki miały iść na sprzedaż i d....a :)
Anonymous - 14-01-2009, 18:34

Ha,ha! Trzeba naprawdę delikatnie, bo ta zewnętrzna blaszka jest cienka jak we wkładzie do Ballografa. Nasze konserwy to blacha pancerna, a tu trochę grubsza niż folia na "czekoladce" :yawinkle:
mitsu_pl - 14-01-2009, 18:37

problem nie tkwi w tym jak to zrobić, tylko czy się uda... Jutro się wezme za to, bo mam akurat wolny podnośnik...
Frost - 14-01-2009, 20:30

ja spradze jeszcze dziś, jak wróce do domku. Jest wpięty do całości ale leży na ziemi z całą zawiechą i zwrotnica więc można spróbować, ewentualni w imadełko, posmarować i oby poszło jak po maśle eheheheh
Anonymous - 15-01-2009, 00:17

Dzięki panowie za zainteresowanie - trochę mnie ostatnio nie było ale już jestem ;-) Mój znajomy mechanik sprawdzał napięcie we wszystkich 4 czujnikach z przodu i z tyłu i tylko w lewym przednim od strony kierowcy nie podawało napięcia. Mówi że wymiana czujnika załatwi sprawę i znowu będę miał ABS ...
mitsu_pl - 15-01-2009, 17:32

no niestety, czujnik poległ... za dużo rudej... auto też za długo stało. Zanim je kupieł stało ok. roku, teraz też stoi już z połowe roku, więc ruda zrobiła swoje... drugiego nie będe tykał, bo jest jeszcze dobry, ale ruda tez tam siedzi... :( więc nici... musisz szukać nowego, albo takiego którego komuś udało się wyciągnąć...
Frost - 15-01-2009, 20:43

Mój również poległ. Nie ma mocnych żeby wyciągnąć ten czyjnik, już myślałem że wychodzi, a to tylko plastik sie odłamywał, reszta została w zwrotnicy. Zabrałem się za drugi, ale tego też nie wyciągne niestety :(
czekoladka_1981 - 15-01-2009, 20:49

A jednak jak pisałam wyżej miałam rację z tymi czujnikami abs-u że nie wyjdą.
Frost - 15-01-2009, 20:50

czekoladka_1981 napisał/a:
że nie wyjdą
wyjść wyjdą ale nie w całości hehehehe :biggrin:
Anonymous - 16-01-2009, 19:36

Noo, a ile drutu z cewki. Można lalkom włosy miedziane robić. :mrgreen:
Frost - 13-05-2009, 21:53

Dupa rama, padł mi któryś czujnik ABS-u :-X Jade sobię jadę, droga wyboista ale bez dziur i nagle kontrolka od trakcji i już nie mam abs-u hehe.
Pytałem już tu i ówdzie, czujnik czy przód czy tył między 200 a 250zł :-X Szkoda ze starego nie mogę wyciągnąć z poprzedniego miśka,bo to niewykonalne prawie grrrrrrrr

P.S Maćku Ty znalazłeś używkę czy kupowałeś nowy jak Ci wtedy padł czujnik ??

gres - 15-05-2009, 10:50

nie kupuj i jeździj bez :)
skoro przy okazji kontrolek to mnie zaświeca się ta pomarańczowa z olejem ( że mało ? ) , faktycznie na bagnecie maławobyło to troche dolałem. Bagnet pokazuje elegancko a kontrolka dalej się czasem zaświeca na jakieś 2 minutki. - olać?

Frost - 15-05-2009, 12:27

olać - dolać. U mnie jak mi sie zapalała lampka od oleju to też byłem zdziwiony, szczególnie ze olej był w dobrym poziomie - między min a max. Więc dolałem do kreski MAX i od tamtej pory kontrolka nawet nie mignie. Poprostu V-ka - czyli dwie mordy do wykarmienia :D Dolej do kreski max i zobaczysz, powinno być dobrze