To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Komputery, RTV, AGD, Komorki - bateria w notebooku

krzychu - 26-04-2009, 14:37

jaca71 napisał/a:
Dlatego komórka zostawiona w samochodzie na słońcu się wyłączy i nic się nie stanie.

To ciekawe. Ale komórka ma chipa który odpowiada za ładowanie. Jak naładuje odłącza ładowanie, tak samo nie pozwala na całkowite rozładowanie akumulatora (jedno i drugie było by szkodliwe dla akumulator). Nie ma się co martwić ja jak ładuje w domu to całą noc się ładuje.

Krzychu

Anonymous - 26-04-2009, 15:06

jaca71 napisał/a:
Czyli co teraz działa przez 1/2 dnia?

Trzymała 7 dni. Teraz 4-5 dni.

krzychu napisał/a:
Ale komórka ma chipa który odpowiada za ładowanie. Jak naładuje odłącza ładowanie

Więc jeśli nie przeładuję baterii to formatowanie jest chyba bez sensu :roll:

krzychu - 26-04-2009, 15:24

bartek2800 napisał/a:

Więc jeśli nie przeładuję baterii to formatowanie jest chyba bez sensu :roll:

Przy formatowaniu chodziło lub chodzi jak kto uważa o to żeby użyć baterię w całym zakresie a nie żeby ją przeładować. Ja kiedyś jak się wyłączyła komórka to jeszcze czekałem z godzinę potem się jeszcze na chwilę włączała a jak ładowałem to odłączałem czekałem chwile podłączałem jeszcze doładowało z 5 minut. Ale teraz to nie bardzo ma sens.

Krzychu

jaca71 - 26-04-2009, 15:50

krzychu napisał/a:
Przy formatowaniu chodziło lub chodzi jak kto uważa o to żeby użyć baterię w całym zakresie a nie żeby ją przeładować.

Nie do końca. Formowanie starych akumulatorów polegało na naładowaniu ich do "pełna" w miarę duży prądem, a następnie rozpychanie ich ponad miarę małym prądem przez długi czas. A ponieważ tego akumulatory litowe tego nie lubią to i formowanie nie ma sensu...

krzychu - 26-04-2009, 15:53

jaca71 napisał/a:

Nie do końca. Formowanie starych akumulatorów polegało na naładowaniu ich do "pełna" w miarę duży prądem, a następnie rozpychanie ich ponad miarę małym prądem przez długi czas. A ponieważ tego akumulatory litowe tego nie lubią to i formowanie nie ma sensu...

Ale my tu mówimy o akumulatorach w komórkach tam nie mamy wpływu na to jakim ładujemy (chodź ja ładowałem na wyłączonej więc większym niż na włączonej) a na rozładowywanie tez nie mamy wpływu....

jaca71 - 26-04-2009, 16:01

Generalnie można przyjąć że mówienie o formowaniu akumulatorów litowych (polimerowe to też litowe tylko różniące się budową) to jest w czystej postaci VooDoo... Układy ładowania i zarządzania energią (jak pięknie zabrzmiało) nie pozwalają wykonać procesu formowania. Jedyne jak już napisałeś logicznie myśląc najlepiej wykonywać jak najdłuższe cykle rozładowywania i ładowania zamiast małych doładowań.
Anonymous - 26-04-2009, 18:20

Więc nową baterię rozładować-naładować do pełna-rozładować-naładować do pełna-rozładować-naładować do pełna - i to cały proces?
jaca71 - 26-04-2009, 19:09

Rozładować - naładować i zapomnieć o jakichkolwiek procesach ;)
Jak najrzadziej doładowywać a jak najczęściej robić pełne rozładowania i ładowania i tyle.

Anonymous - 26-04-2009, 20:12

jaca71 napisał/a:
Rozładować - naładować i zapomnieć o jakichkolwiek procesach ;)
Jak najrzadziej doładowywać a jak najczęściej robić pełne rozładowania i ładowania i tyle.

Tak się staram zawsze robić, tylko czasem przez chwilę z braku czasu 8)