Forum dla Panów - Kulturystyka
Anonymous - 14-01-2009, 15:34
rosomak1983 napisał/a: | ile Ci zajelo zrobienie takiej masy? |
zaczalem cwiczyc w 4 klasie ogolniaka, potem mi dobrze szlo ale na rok musialem przestac (szpital 3 x w roku) i sie zatluscilem, potem przytylem do 126kg i przez rok aerobow i scislej diety schudlem do 92kg, a teraz od dwoch lat utrzymuje stala wage 108-110kg
rosomak1983 napisał/a: | przy normalnej suplementacji to niemozliwe. Musiałes przesadzac. |
zalezy co przez to rozumiesz, wg mnie normalna suplementacja to jest taka ktora wspomaga cwiczenia tj. bialka, amino, glutamina itd itd, a to bralem jak najbardziej w normalny sposob bez przedawkowywania, az rok temu trafilem na oddzial z bulem nerki i bialkiem w moczu.
pocztaj neta sporo osob cwiczacych wspomagajacych sie suplementami maja problemy z nerkami.
obecnie prawie rok cwicze na sucho tylko wspomagam sie natura tj. jak bialko to z kury lub serow, jak weglowodany to z platkow itd. itd.
ponizej fotka ale nie z "napinki" poprostu tak wygladam po tygodniu bez silowni i okolo dwoch lat normalnych cwiczen:
Cezar - 14-01-2009, 15:56
Co do picia to przeczytalem gdzies, ze jedna mocno zakrapiana impreza i 2 tygodnie treningu ida w zapomnienie
Jak mam cykl to zero alko, no moze jedno piwo, ale tylko jedno
Co do tych wszystkich suplementow i innych wspomagaczy to jest jedna prosta zasada - musisz robic przerwe, czyli bierzesz np. 2 miesiace potem 1 miesiac przerwy
Ja rok temu zaczynalem z waga ok 100kg (wzrost 181cm) zjechalem do ok 90kg, ale ostatnio przez 2 tyg choroby schudlem 4kg i obecnie waze 86kg
Zaraz zaczynam cykl wiec waga wzrosnie
rosomak1983 - 14-01-2009, 16:03
arturro, masz predyspozycje...
Co do nerek to własnie musiałes presadzic albo stosowac jeszcze inne srodki, leki.
UMIARKOWANY SPOBÓB polega na stosowaniu paru suplemenetów co za dyzo to nie zdrowo. Biało aminokwasy i glutamina to max zeby jest na raz cos ,,białkowego'' i to w nie zaduzych dawkach... Najwazniejsz jest dieta! Białka z odzywek nie róznia sie niczym od tych z diety... wiec jak nie przesadzasz to nie ma szans na jakies powazne dolegliwosci.
Anonymous - 14-01-2009, 16:48
arturro napisał/a: | Białka z odzywek nie róznia sie niczym od tych z diety... wiec jak nie przesadzasz to nie ma szans na jakies powazne dolegliwosci. |
tez tak myslalem ale sie mylilem, wlasnie o to chodzi ze bialko obciaza nerki powodujac uszkodzenie klebuszkow nerkowych.
proteiny bralem bardzo rozwaznie i w dawkach o polowe mniejszych niz zalecane.
karolgt - 14-01-2009, 18:33
arturro napisał/a: | arturro napisał/a: | Białka z odzywek nie róznia sie niczym od tych z diety... wiec jak nie przesadzasz to nie ma szans na jakies powazne dolegliwosci. |
tez tak myslalem ale sie mylilem, wlasnie o to chodzi ze bialko obciaza nerki powodujac uszkodzenie klebuszkow nerkowych.
proteiny bralem bardzo rozwaznie i w dawkach o polowe mniejszych niz zalecane. |
moze po prostu to białko Twojemu żołądkowi nie pasowało i tyle, przecież niektórym nie pasuje rosól, innym kura, a jeszcze inny nie trawi ziemniaków - to normalne, wystarczy po prostu spróbowac innej.
Sam nie mam doświadczenia z odżywkami, to co jem (z worków) sprowadza się do Olimp System Protein 80 i tyle, w dawkach mniejszych niż zalecane. Ale jedno wiem napewno: jeśli chcesz (przy wadze 100kg) dostarczyć organizmowi 250 g białka w dany dzień, to do tych 250 g białka zjesz jeszcze dużo tłuszczu, dużo cholesterolu i innych "szkodliwych" dziadostw. Pozatym, probowałem przez długi okres czasu jesć ser biały, twarogi, i co tam jeszcze się dało - efekt był, ale poza białkiem nie da się nie zjeść ogromnej ilości tłuszczu, którego ciężko spalić.
a nerki obciąża nawet herbata podobno 3 herbaty dziennie powodują już problemy z kamicą nerkową
a jeśli miałeś białko w moczu, tzn ze ostro przesadziłeś. I nie znaczy o to ile jadłeś tego białka, ale kiedy? organizm może przyswoić coś koło 30g działka na godzine jeśli się nie myle. Więc jeśli o 16 zjadłeś sobie obiad ze schabowym,a po godzinie wypijesz odżywkę (35 g białka) to jasne że organizm tego nie przyswoi.
rosomak1983 - 14-01-2009, 20:42
arturro napisał/a: | wlasnie o to chodzi ze bialko obciaza nerki powodujac uszkodzenie klebuszkow nerkowych. |
raczej produkty przemian białkowych... mozga tak robic. Mogło bys tez tak ze miałes słabe te nerki czy cos. Nie jadłes zadnych niedozwolonych srodków oprócz tego?
karolgt napisał/a: | moze po prostu to białko Twojemu żołądkowi nie pasowało i tyle, |
co ma żoładek do nerek?
karolgt napisał/a: | Olimp System Protein 80 |
jest OK
karolgt napisał/a: | poza białkiem nie da się nie zjeść ogromnej ilości tłuszczu, którego ciężko spalić. |
niekoniecznie piers kurczaka i tuńczyk chudy twaróg zawiera bardzo duzo białka i minimalnie tłuszczu... Pozatym aeroby trzeba robic tak czy siak...
karolgt napisał/a: | a nerki obciąża nawet herbata podobno 3 herbaty dziennie powodują już problemy z kamicą nerkową |
kto Ci tak powiedział. wg mojej wiedzy jest to bzdura...
karolgt napisał/a: | a jeśli miałeś białko w moczu, |
przyczyn obecnosci białka w moczu moze byc wiele. Nie koniecznie wziało sie to z suplementacji... karolgt napisał/a: | przyswoić coś koło 30g działka na godzine jeśli się nie myle. Więc jeśli o 16 zjadłeś sobie obiad ze schabowym,a po godzinie wypijesz odżywkę (35 g białka) to jasne że organizm tego nie przyswoi. |
zgadza sie...
karolgt - 14-01-2009, 20:51
rosomak1983 napisał/a: |
co ma żoładek do nerek?
|
nie przetrwaił tego białka wieć organizm musiał go wydalić, a że wydala go przez sikanie to musi iść wcześniej przez nerki
* mam nadzieje ze sie nie myle
rosomak1983 - 14-01-2009, 21:12
karolgt napisał/a: | nie przetrwaił tego białka wieć organizm musiał go wydalić, a że wydala go przez sikanie to musi iść wcześniej przez nerki
* mam nadzieje ze sie nie myle |
tego co zoładek/jelita nie strawia trafia do kupki
To co sie wchłonie i orgazniam przerobi wywala z moczem/potem
karolgt - 14-01-2009, 21:16
no niby racja.
no to nie wiem
bardziej każą badać wątrobe niz nerki. to bardziej na jakieś skutki kreatyny pasuje niż białka.
Anonymous - 14-01-2009, 21:16
rosomak1983 napisał/a: | Nie jadłes zadnych niedozwolonych srodków oprócz tego? |
no co ty, jestem normalny zadnych sterydow,
i powiem wam jak uslyszalem od nefrologa wyklad nt szkodliwosci bialka dla nerek to mi wlosy na glowie sie zjezyly, naprawde polecam lekture.
u mnie zaczelo sie niesamowitym bulem nerki (nie wiedzialem ze tak cokolwiek moze bolec) szybkie USG i okazalo sie ze moja nerka przy wymiarach 8cm ma ok 20cm (obrzek), na nastepny dzien badania i okazauje sie ze mam bialkomocz przekroczony iles tam razy, powinienem od razu trafic na biopsie ale ze nefrolog byl moim znajomym dogadalem sie ze natychmiast odstawiam bialko i po tygodniu znowu badania, a potem ewentualnie badania i leczenie sterydowe (uszkodzonej nerki nie da sie leczyc, organizm zaczyna ja traktowac jako "intruza" i zaczyna produkcje antycial, czyli piszac prosto organizm sam sie zwalcza).
ja nie pisze ze bialko jest bee bo wiadomo bez tego nie zbudujesz miesnia, poprostu pisze aby uwazac bo ja naprawde nie przesadzalem z iloscia i bralem wszystko zgodnie z wykladnia, a nawet mniej.
karolgt - 14-01-2009, 21:27
no to dziwny przypadek.
Nie wiem, a mówisz o jakims jednym "cyklu" w sensie z jednego opakowania itd? może po prostu cos z tym bylo nie tak, złapało wilgoć, albo jakies bakterie....
ok,nie pisz więcej i nie strasz ludzi
rosomak1983 - 15-01-2009, 00:57
arturro, szkoda ze miałes taka przygode... ale te odzywki i generalnie białko to samo zdrowie w odpowiedniej dawce... bo ,,wszystko jest trucizna i nic nia nie jest wszystko zalezy od dawki''
Wiem ze moze nie przesadzałes ale widocznie miałes jakies predyspozyjce do choriby nerek albo po prostu stalo sie to z innegi powodu. Nie chce juz tego roztrzasac i ty na pewno nie powinienies suplementowac białka ale uspokajam inne osoby ze z rozsadkiem mozna suplementowac i to jest zdrowe.
sruba - 15-01-2009, 16:47
że się wtrącę...
kilkanaście lat temu też chciałem trochę przybrać na masie (co mi się udało), teraz muszę iśc w drugą stronę. mam zamiar zrzucić ok 15-20 kg. od czego mam zacząć ?
ps. wolałbym to uczynić poprzez ruch, więc odpuszczamy sobie diety-cud
Anonymous - 15-01-2009, 16:53
Sruba napisał/a: | mam zamiar zrzucić ok 15-20 kg. od czego mam zacząć ? |
bieganie, bieganie i jeszcze raz bieganie czyli trening aerobowy tylko jest wazny warunek aby sie nie zrazic tym ze sie nie chudnie, efekty typu 20kg minus przychodzi po okolo roku (jesli masz zamiar normalnie zyc).
inna sprawa, organizm zaczyna spalac tluszcz po okolo 30min biegu.
sruba - 15-01-2009, 17:02
arturro napisał/a: | aby sie nie zrazic tym ze sie nie chudnie, efekty typu 20kg minus przychodzi po okolo roku (jesli masz zamiar normalnie zyc). |
spokojnie. na początku wystarczy mi, że zacznę łapać kondycję.
zresztą te 20 kg to wartość orientacyjna. jak stracę brzuch, a zrzucę przy tym 5 kg też będzie dobrze. bo nie tyle zależy mi na faktycznym schudnięciu, co pozbyciu się "piwnego nabytku".
|
|
|