To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Instalacja xenonów - Lancer CYxA

apikus - 15-01-2009, 19:27

kila napisał/a:
niektore xeny bardziej oslepiaja niz same zarniki

A jaka jest różnica między xenami a żarnikami?

jaca71 - 15-01-2009, 19:30

apikus napisał/a:
kila napisał/a:
niektore xeny bardziej oslepiaja niz same zarniki

A jaka jest różnica między xenami a żarnikami?

Mnie się wydaje że w ksenonach świeci łuk elektryczny a żarniki to pewnie żarówki halogenowe "Xenon Look" ;)

Anonymous - 15-01-2009, 20:21

Ciekawe skąd taka moda. Zawsze przeciwmgielne, bo bojowo, plus jakieś dziwne żarówki oślepiające wszystkich z naprzeciwka.
U nas na szczęście nie jest jeszcze tak strasznie – w Rumuni prawie każda Dacia tak ma. Mam nadzieje, że policja zacznie zwracać uwagę na takich bezmyślnych właścicieli!

Anonymous - 15-01-2009, 21:14

m4t3us2 napisał/a:
w Rumuni prawie każda Dacia tak ma

na bialorusi tez kazdy tak ma,
widac im bardziej zacofany motoryzacyjnie narod tym wiecej HIDow

piomic - 15-01-2009, 21:24

Policja nie daje rady z prędkością, podwójnymi ciągłymi i kiepskimi hamulcami - ktoś myśli, że będą sobie zawracać kapelusz światłami? To dlatego u nas jest tyle tuningowanych optycznie. Folie na szybach, goovno w reflektorach, brzeszczot na sprężynach... Długo by wymieniać, co gówniarze robią jak ich nie stać na samochód.
Anonymous - 15-01-2009, 22:21

ja nie mowie ze mnie nie stac,ale zamowione mam evo z usa a tam nie ma soczew nawet w ref;lektorach,a policja cóż mandatu nie da ,bo usterka naprawiona na miejscu nie jest karana ;) zgodnie tam z jakims artkulem ze jak da sie zniwelowac usterke to nei dostajesz mandatu, mnie hidy w zaleznosci od reflektoru jedne oslepiaja drugie nie !! jak fajnie ustawisz reflektor wiecej w doł to nei oslepiea a daje zajebisty efekt. wszystko zalezy od reflektoru i od ustawienia.
sla - 15-01-2009, 22:46

To nie jest usterka tylko łamanie przepisów drogowych poprzez używanie świateł nie mających homologacji. Mandat i zabranie dowodu rejestracyjnego masz na szczęście jak w banku. Może dzięki temu zmądrzejesz. Jeżeli masz pieniądze to i tak musisz przecież wymienić reflektory dlaczego nie kupisz oryginalnych Z xenonami w ASO. Generalnie bardzo się motasz i kręcisz.
krzychu - 15-01-2009, 22:49

kila - Zacznij jeszcze tłumaczyć paną niebieskim jak mają interpretować przepisy na pewno będą skorzy do współpracy o ile sprawa nie skończy się w sądzie grockim. A mam nadzieję że sie nigdy nie spotkamy na drodze.

Krzychu

apikus - 15-01-2009, 22:55

kila napisał/a:
jak fajnie ustawisz reflektor wiecej w doł to nei oslepiea

Tylko w przypadku kiedy samochód stoi lub porusza się po płaskiej drodze jest to prawdą. A jak będziesz miał pasażerów na tylnej kanapie to jak ustawisz? Oczywiście nikt nie twierdzi, że w każdych warunkach będziesz oślapiał, ale może tak się zdarzyć. Jeśli chodzi Ci o efekt to może lepiej po prostu zastosować żarówki halogenowe z "efektem"?

Rafal_Szczecin - 15-01-2009, 22:57

no i co z tego ,ze zabira mu dowod, jak bedzie musial zrobic tylko i wylacznie przeglad czesciowy ,ktory kosztuje 20pln, jedzie taki na przeglad wklada normalen h4, diagnosta patrzy, wszystko ok , do tego ustawi mu te swiatla, gosc zaplaci 20pln i ma odebrany dowod, a ze po wyjezdzie ze stacji czy tez po przyjezdzie do domu znow montuje hidy to calkiem inna bajka
ja to bym tylko powybijal tych debilow co maja pozakladane niebieskie czy tez fioletowe hidy i wala prosto w ryj, zamiast jak czlowiek to ustawic i kupic 4200k to nie ,montuja po 6000 i wiecej

Anonymous - 15-01-2009, 23:37

tu nie chodzi o 20zl, a o strate czasu,
jak taki czlowiek polata po stacjach i urzedach to moze odechce sie montowania hidow.

a tak z innej beczki moze jak zdarzy sie jakies nieszczescie na drodze i kierowca zostanie oskarzony o montaz nielegalnego oswietlenia lub w razie kolizji ubezpieczalnia odmowi wyplaty odszkodowania i takie sprawy odpowiednio sie naglosni, byc moze kilka osob pomysli dwa razy przed montazem Howa I Dna do reflektora.

Anonymous - 16-01-2009, 00:04

ni jstem idiota nie bede montowac 6000czy 8000, mowie o mocnych jasnych białych. Bez przesady ze zabieraja dowod, usterke jak mozesz wymienic na miejscu to wymieniasz, 10 min i po klopocie;) zreszta nie mow ze tak juz zatryzmuja,ja jezdziel mw eklipsie 4 lata na hidach fajnie ustawionych i nigdy kłopotu nie mialem. hidy dobrze ustawione nie powoduja az takich oslepien ktore prowadza do wypadku ,a nei czepiajmy sie przepisow az tak bo gorsze rzeczy widac na drogach a wy s ie czepiacie pirdol, patrzcie lepiej na jakich łysolcach ludzie jezdza i o zima ,a tgo nikt nie widzi....według mnie hidy dobrze ustawione ,na powierzchni plaskiej bez zbytniego obciazenia z tylu swieca nie oslepiajac ludzi, a pewnei powiecie c z tgo jak my mamy gorki i pagorki , wyobrazcie sobie sytuacje ze koles wyjezdza zza pagorka ma wlonczone dlugie wjezdzajac na gorke widzi nas juz i wtedy gasi, tez teoretcyznei moze oslepic ,ale bez przesady ze majac hidy ostro wszystkich oslepiamy i powodujemy niebezpieczentwo taki ze ho ho...bo to czysta przesada.4300k fajny reflektor dobrze ustawione , to nie przesadzajcie.
apikus - 16-01-2009, 08:02

kila napisał/a:
wlonczone dlugie wjezdzajac na gorke widzi nas juz i wtedy gasi, tez teoretcyznei moze oslepic

Oczywiście, że oślepi. Problem jest w intensywności świecenia. Przy Xenonach jest ona znacznie większa i następuje "utrata" wzroku na dłużej. Barwa nie ma tu nic do rzeczy czy to jest 4000K czy 8000K.
Nikt nie będzie Ci zabraniał montowania, tylko po prostu nie zadawaj tego typu pytań na forum bo jesteśmy przeciwni poruszania na forum kwesti związanych z łamaniem przepisów.

wichura1 - 16-01-2009, 08:07

Bo ty sobie jeździsz i masz w d.. innych uzytkowników, tych pseudo xenonów w Poznaniu jest sporo i oślepiają. Jak jedzie taki artysta z przeciwka, to ja włączam długie, bo niby dlaczego tylko ja się mam męczyć? Opowiadanie pierdół, że dobrze świecą . Jak nie mają homologacji znaczy że źle świecą , a każdy niehomologowany układ samochodu powoduje, że nie jest on dopuszczony do ruchu. Tak jak napisał Arturro w razie wypadku, w którym jest ewidentna wina gościa, jeżeli zauważą twoje światła będziesz współwinny, dostaniesz mandat, a ubezpieczalnia może odmówić wypłaty OC ze względu braku dopuszczenia do ruchu, a wtedy to masz dopiero problem.
Anonymous - 16-01-2009, 08:16

wichura1 napisał/a:
Tak jak napisał Arturro w razie wypadku, w którym jest ewidentna wina gościa, jeżeli zauważą twoje światła będziesz współwinny, dostaniesz mandat, a ubezpieczalnia może odmówić wypłaty OC ze względu braku dopuszczenia do ruchu, a wtedy to masz dopiero problem.
Nie ma takiej mozliwosci. Czynnik ten nie mial wplywu na kolizje i conajwyzej moze dostac mandat od policji, nikt go nie posadzi o wspolwine. Moze niech Ci ktorzy nie maja pojecia o likwidacji szkod komunikacyjnych lepiej sie nie wypowiadaja na ten temat i uzywaja innych argumentow.