To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero III - [3.2 DID] Lancuch Rozrzadu

Anonymous - 04-02-2009, 14:01

Witam. No to piękny klops z tymi napinaczami .W moim Pajero w ASO przy przeglądzie 180 tyś sprawdzali tylko"na słuch" i twierdzili ,że tak robią zawsze . Teraz mam 190 i po numerze kolegi jadę sprawdzić ale już oględnie ( przynajmniej ten napinacz - czy ma plastik ) . Czy można ewent. wymienić tylko napinacz ten do którego jest łatwiejszy dostęp ?
Anonymous - 04-02-2009, 20:37

Zbyszek - czy ty wymieniasz profilaktycznie te napinacze ?
zbyszekm2 - 04-02-2009, 21:38

mark13pl napisał/a:
Zbyszek - czy ty wymieniasz profilaktycznie te napinacze ?

To zależny, jeśli łańcuszek ma luz to wymieniam koniecznie. W P. 2000-03 jeśli nie ma śladów wymiany to wymieniam niezależnie czy jest luz czy go niema, bo były wadliwe fabrycznie.

Anonymous - 04-02-2009, 22:39

Zbyszku skontaktuje się z Tobą przez GG bo zainteresowany jestem sprawdzeniem tych napinaczy a może przy okazji i innych rzeczy.
Anonymous - 05-02-2009, 16:43

Sprawdzałem u mechanika i moje napinacze wyglądają Ok .Mają około 5 mm plastiku ( czy czegoś takiego pomarańczowego ) Dla przykładu mechanik pokazał mi napinacz wyciągnięty z innego Pajero i tego plastiku nie było - a nawet metalowa część napinacza była wyżłobiona przez łańcuch !!! I ktoś z tym jeździł !! Podobno ,że przebieg był 400 tyś !! . Łańcuch u mnie jest napięty (nie ma luzów ) przebieg 190tyś. Mam nadzieje , że jeszcze trochę wytrzyma . Ciekaw jestem co to za materiał ( ten niby plastik ) że wytrzymuje ścieranie przez napięty łańcuch ?
Anonymous - 19-02-2009, 19:02

Ja wymieniłem dolny napinacz u Zbyszkam2 profilaktycznie na nowy pozbawiony wady fabrycznej. Górny napinacz mam w stanie idealnym. Wole chuchać na zimnie. Podziękowania dla Zbyszkam2. :)
zbyszekm2 - 19-02-2009, 19:45
Temat postu: Re: Pajero stanęło
kubi1906 napisał/a:
Ratunku powiedzcie mi proszę jeśli ktoś wie : Jadąc wczoraj na narty w Niemczech moje Pajerko po prostu stanęło nie wiadomo czemu.. zostanie ściągnięte na lawecie do Wiednia za około tydzień, boje się czy to czasami nie rozrząd, ale czy to jest możliwe w aucie ze 160 tys. przebiegu?? pomocy :(

Napisz co z twoim pajero?

wajsw - 06-07-2009, 21:45

Witam ja jestem świeżo po oględzinach swojego rozrządu i wymianach co się okazało - napinacz tradycyjnie wymieniłem ,łyżwa dolna i górna była o.k. ale za to górna prowadnica łańcucha była zupełnie starta , auto ma przejechane 190 000 tyś.
zbyszekm2 - 06-07-2009, 21:58

Górna prowadnica była starta bo łańcuch miał luz z powodu napinacza, który niedostatecznie napinał łańcuch. Standard.
Ostan - 21-07-2009, 23:34

Nie będę zakładał nowego tematu, bo w sumie pytanie dotyczy rozrządu, a nie znalazłem tego za bardzo ...
Czy w 3,2 zawory są hydrauliczne, czy się ustawia ?? Jak się ustawia, to regulacja jest śrubkami, czy jakieś płytki ??

No i jak się ustawia, to jakie luzy zaworowe powinny byc ??

Dzięki z góry za odpowiedź 8)

zbyszekm2 - 22-07-2009, 06:41

regulowane śrubkami 0,15 każdy
Ostan - 22-07-2009, 20:20

Dzięki bardzo - rozumiem, że każdy - czyli i ssący i wydechowy :D :D