LPG - Na odmianę pozytywy - najlepsze instalacje LPG
Bartek3g - 24-02-2009, 21:31
VirMan napisał/a: | LPG nie psuje auta - to mity.. kwestia jedynie dobrej instalacji | Wiesz to jest tak, generalnie obieg otta nie rozroznia dlugosci lancucha weglowodorow, bez roznicy czy to jest C4Hx czy C14Hx, problem sie pojawia przy calej reszcie oprzyrzadowania. W moim np sa 4 sondy lambda, a na gazie po prostu czesto bledy wyrzuca. Stresuje mnie jezdzenie z ciaglym checkiem. Zreszta troche bym sie bal montowania jakiegos BRC czy Staga a Landi Renzo to wydatek rzedu 5500pln...poza tym dzis tankowalem i spalil mi 11,5 litra po miescie (stojac w korkach) wiec chyba tragedii nie ma.
pfx - 24-02-2009, 21:34
Przy dobrej mapie - nie zapali checka - niezależnie od ilości sond. Potrzebny jest jeszcze do tego dobry emulator wtrysków.
Jakie błędy wywala?
Bartek3g - 24-02-2009, 22:03
Nie wiem, bo nie mam gazu pisze tylko opinie uzyszkodnikow ktorzy zagazowali. Wg Ciebie jaka min. instalacja? Ja nie zaloze i tak, ale z ciekawosci co polecasz?
VirMan - 24-02-2009, 23:29
może tak.. po pierwsze , jak siemontuje instalajcę sekwencyjną ( a innych nie uznaję ) to żadnych emulatorów i przy odpowiednim zestrojeniu nie ma prblemów z sondą lambda , po drugie BRC jest na tej samej półce co landi , i nie widzę tutaj różnic ( landi ma nieco wiecej opcji softu a BRC ma lepsze sterowanie wtryskami )
Jakbym miał polecać to te dwie ( choć jeżdżę na BRC ) i nigdy innego niż sekwencję albo lpi.
Bartek3g, można mówić że nie ma tragedii - jakbyś robił po 50k kilometrów rocznie , to połowa kosztów paliwa to spora różnica
Bartek3g - 24-02-2009, 23:42
VirMan napisał/a: | jakbyś robił po 50k kilometrów rocznie , to połowa kosztów paliwa to spora różnica | No, tylko wychodzi na to ,ze miesiecznie wydaje na paliwo ok 500zl to przy 40% oszczednosci to mi daje 200zl miesiecznie. 5500zl dzielac przez 200zl to daje...27 i pol miesiaca ponad dwa lata...
VirMan - 25-02-2009, 10:53
u mnie to daje około 15000 złotych rocznie róznicy :]
[ Dodano: 25-02-2009, 11:02 ]
zdarza sie ze miesiecznie puszczam za 2000 gazu - to bym na benzynce zbankrutował - założmy zeby paliło troche mniej ,nawet sporo , to bym wydał 4000 - a to robi różnice :]
Bartek3g - 25-02-2009, 13:54
To ile Ty robisz miesiecznie kilometrow?
KaWu - 25-02-2009, 14:12
Bartek3g napisał/a: | To ile Ty robisz miesiecznie kilometrow? |
Pewnie ~4200 km.
VirMan - 25-02-2009, 16:03
no ostatni tydzien to 1200 mil
ale ostatnio mam zastój , od grudnia jak kupiłem diamante to nim zrobiłem 7 tys mil - stanza zrobiła 39 tys mil przez 13 miesięcy.. well wystarczy trasa tarnów - wawa - tarnów , tarnów lublin lodz tarnow , i na spocik tarnow krk , tar. i juz jest ile... 1800 km
[ Dodano: 25-02-2009, 16:07 ]
no i po miescie
pfx - 25-02-2009, 17:21
Bartek - wystarczy BRC s 24 z wersją na 6 cylindrów.
Jaka jest moc?
Jeśli powyżej 300 KM to dwa reduktory. BRC ma w standardzie reduktor Genius Max - obsługuje moc do 300 KM - i niestety to jest słaby punkt tej instalacji.
Jeśli walnie pcha gaz w obieg wody - kończy się to wypchaniem cieczy i przegrzewaniem, lub bummm i wydmuchaniem pod głowicą uszczelki. Stąd musi zakład dać gwarancję na szczelność reduktora i ewentualne szkody jakie może to zrobić po strzale. Faktem jest, że awaria reduktora odcina gaz i wtedy nie wolno z uporem maniaka próbować przełączać sie na gaz, tylko od razu do zakładu. Jedno przedmuchnięcie, czy dwa nie zrobi szkód bio LPG wyparuje przez zbiornik wyrównawczy. Gorzej jak mała dziurka i cały czas przepycha się niewielka ilość.
Nie trzeba emulatorów, ale emulator wtrysków jest konieczny - obecny w zestawie. Sondy najlepiej wogóle nie podpinać.
Bartek3g - 25-02-2009, 17:34
No wlasnie mialem naprawiana glowice i wiem ile to kosztuje, wiec raczej dziekuje za takie ryzyko. Nie jezdze na tyle duzo zeby mi sie to oplacalo. Zreszta miedzy BRC a Landi jest tysiac zloty tylko roznicy.
VirMan - 25-02-2009, 17:36
ja mam ładnie podpięte sondy lambda , piękny czarny kwadratowy wielki reduktor ( za mało miejsca żeby zobaczyć jaki konkretnie ) i na sygnał wtrysków podłączony komputer ( zapewnie emuluje rezystancję ) pozatym miód - ale mam dziwne wrażenie ,że jedną rzecz zepsuji - podłączyli siez wyjściem obiegu wody chyba w złe miejsce i cały czas leci przez duży obieg to co leci do lpg dlatego mi niedogrzewa - no nic - przejadę siena nowym termostacie to będę wiedział
misjonarz. - 25-02-2009, 21:37
ja mam u siebie zenita i jak na razie przez 8 miesięcy zero problemów. jedyny minus to słabszy silnik, ale założyłem ją żeby taniej jeździć więc żaden problem. poza tym nie jest to jakaś kosmiczna różnica.
VirMan - 25-02-2009, 21:49
i jest ok :] - wymieniłem termostat - i dzial jak marzenie - temperaturka ok , wszystko ok - Czyli panowie od BRC zrobili sprawę wzorowo :]
Anonymous - 26-02-2009, 08:43
Nie jezdze dlugo na gazie bo zaledwie pare miesiecy. Kupilem auto z zalozona BRC Sequent 56 - nie to bylo powodem kupna auta - ale te 6 garkow w rzedzie
Faktem jest ze jak kupilem to cos bylo nie tak z instalacja - walniety reduktor - dziwne bo instlacja miala niecaly rok - moze ktos podmienil albo diabli wiedza co.
Po wymianie reduktora powiem szczerze ze nie czuc w ogole roznicy w jezdzie na gazie i jak na razie bezproblemowo - oby jak najdluzej.
|
|
|