To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

LPG - Na odmianę pozytywy - najlepsze instalacje LPG

Bartek3g - 24-02-2009, 21:31

VirMan napisał/a:
LPG nie psuje auta - to mity.. kwestia jedynie dobrej instalacji
Wiesz to jest tak, generalnie obieg otta nie rozroznia dlugosci lancucha weglowodorow, bez roznicy czy to jest C4Hx czy C14Hx, problem sie pojawia przy calej reszcie oprzyrzadowania. W moim np sa 4 sondy lambda, a na gazie po prostu czesto bledy wyrzuca. Stresuje mnie jezdzenie z ciaglym checkiem. Zreszta troche bym sie bal montowania jakiegos BRC czy Staga a Landi Renzo to wydatek rzedu 5500pln...poza tym dzis tankowalem i spalil mi 11,5 litra po miescie (stojac w korkach) wiec chyba tragedii nie ma.
pfx - 24-02-2009, 21:34

Przy dobrej mapie - nie zapali checka - niezależnie od ilości sond. Potrzebny jest jeszcze do tego dobry emulator wtrysków.
Jakie błędy wywala?

Bartek3g - 24-02-2009, 22:03

Nie wiem, bo nie mam gazu :) pisze tylko opinie uzyszkodnikow ktorzy zagazowali. Wg Ciebie jaka min. instalacja? Ja nie zaloze i tak, ale z ciekawosci co polecasz?
VirMan - 24-02-2009, 23:29

może tak.. po pierwsze , jak siemontuje instalajcę sekwencyjną ( a innych nie uznaję ) to żadnych emulatorów i przy odpowiednim zestrojeniu nie ma prblemów z sondą lambda , po drugie BRC jest na tej samej półce co landi , i nie widzę tutaj różnic ( landi ma nieco wiecej opcji softu a BRC ma lepsze sterowanie wtryskami )

Jakbym miał polecać to te dwie ( choć jeżdżę na BRC ) i nigdy innego niż sekwencję albo lpi.

Bartek3g, można mówić że nie ma tragedii - jakbyś robił po 50k kilometrów rocznie , to połowa kosztów paliwa to spora różnica :)

Bartek3g - 24-02-2009, 23:42

VirMan napisał/a:
jakbyś robił po 50k kilometrów rocznie , to połowa kosztów paliwa to spora różnica
No, tylko wychodzi na to ,ze miesiecznie wydaje na paliwo ok 500zl to przy 40% oszczednosci to mi daje 200zl miesiecznie. 5500zl dzielac przez 200zl to daje...27 i pol miesiaca ;-) ponad dwa lata...
VirMan - 25-02-2009, 10:53

u mnie to daje około 15000 złotych rocznie róznicy :]

[ Dodano: 25-02-2009, 11:02 ]
zdarza sie ze miesiecznie puszczam za 2000 gazu :P - to bym na benzynce zbankrutował :D - założmy zeby paliło troche mniej ,nawet sporo , to bym wydał 4000 - a to robi różnice :]

Bartek3g - 25-02-2009, 13:54

To ile Ty robisz miesiecznie kilometrow?
KaWu - 25-02-2009, 14:12

Bartek3g napisał/a:
To ile Ty robisz miesiecznie kilometrow?

Pewnie ~4200 km.

VirMan - 25-02-2009, 16:03

no ostatni tydzien to 1200 mil :)
ale ostatnio mam zastój , od grudnia jak kupiłem diamante to nim zrobiłem 7 tys mil :) - stanza zrobiła 39 tys mil przez 13 miesięcy.. well wystarczy trasa tarnów - wawa - tarnów , tarnów lublin lodz tarnow , i na spocik tarnow krk , tar. i juz jest ile... 1800 km :)

[ Dodano: 25-02-2009, 16:07 ]
no i po miescie :)

pfx - 25-02-2009, 17:21

Bartek - wystarczy BRC s 24 z wersją na 6 cylindrów.
Jaka jest moc?
Jeśli powyżej 300 KM to dwa reduktory. BRC ma w standardzie reduktor Genius Max - obsługuje moc do 300 KM - i niestety to jest słaby punkt tej instalacji.
Jeśli walnie pcha gaz w obieg wody - kończy się to wypchaniem cieczy i przegrzewaniem, lub bummm i wydmuchaniem pod głowicą uszczelki. Stąd musi zakład dać gwarancję na szczelność reduktora i ewentualne szkody jakie może to zrobić po strzale. Faktem jest, że awaria reduktora odcina gaz i wtedy nie wolno z uporem maniaka próbować przełączać sie na gaz, tylko od razu do zakładu. Jedno przedmuchnięcie, czy dwa nie zrobi szkód bio LPG wyparuje przez zbiornik wyrównawczy. Gorzej jak mała dziurka i cały czas przepycha się niewielka ilość.
Nie trzeba emulatorów, ale emulator wtrysków jest konieczny - obecny w zestawie. Sondy najlepiej wogóle nie podpinać.

Bartek3g - 25-02-2009, 17:34

No wlasnie mialem naprawiana glowice i wiem ile to kosztuje, wiec raczej dziekuje za takie ryzyko. Nie jezdze na tyle duzo zeby mi sie to oplacalo. Zreszta miedzy BRC a Landi jest tysiac zloty tylko roznicy.
VirMan - 25-02-2009, 17:36

ja mam ładnie podpięte sondy lambda , piękny czarny kwadratowy wielki reduktor ( za mało miejsca żeby zobaczyć jaki konkretnie ) i na sygnał wtrysków podłączony komputer ( zapewnie emuluje rezystancję :) ) pozatym miód - ale mam dziwne wrażenie ,że jedną rzecz zepsuji - podłączyli siez wyjściem obiegu wody chyba w złe miejsce i cały czas leci przez duży obieg to co leci do lpg :D dlatego mi niedogrzewa - no nic - przejadę siena nowym termostacie to będę wiedział :)
misjonarz. - 25-02-2009, 21:37

ja mam u siebie zenita i jak na razie przez 8 miesięcy zero problemów. jedyny minus to słabszy silnik, ale założyłem ją żeby taniej jeździć więc żaden problem. poza tym nie jest to jakaś kosmiczna różnica.
VirMan - 25-02-2009, 21:49

i jest ok :] - wymieniłem termostat - i dzial jak marzenie - temperaturka ok , wszystko ok - Czyli panowie od BRC zrobili sprawę wzorowo :]
Anonymous - 26-02-2009, 08:43

Nie jezdze dlugo na gazie bo zaledwie pare miesiecy. Kupilem auto z zalozona BRC Sequent 56 - nie to bylo powodem kupna auta - ale te 6 garkow w rzedzie ;)
Faktem jest ze jak kupilem to cos bylo nie tak z instalacja - walniety reduktor - dziwne bo instlacja miala niecaly rok - moze ktos podmienil albo diabli wiedza co.
Po wymianie reduktora powiem szczerze ze nie czuc w ogole roznicy w jezdzie na gazie i jak na razie bezproblemowo - oby jak najdluzej.