To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Off Topic - konto bankowe gdzie ?

Juiceman - 05-03-2008, 11:42

Kurde, naprawdę nie wiem, czemu tak odradzacie PKO BP?
Problemu na szczęście (odpukać) z nimi nie miałem, obsługa na wysokim poziomie (przynajmniej tam gdzie chodzę od paru lat), konto internetowe też jest?

Ja bym polecił: SUPERKONTO
Tak samo masz SMS-y i e-mail który informujące o każdej zmianie salda na rachunku.
Konto internetowe ....

gulgulq - 05-03-2008, 12:07

No to masz szczęście,
moj tato poszedł wybrać pieniążki w kasie i usłyszał ze mu nie wypłaca bo kasjerka jest na chorobowym, a ta pani co obsługuje to moze tylko wpłaty przyjmować

josie - 05-03-2008, 12:12

Mi się przestało podobać Inteligo od kiedy zostało przejęte przez PKO BP. Wprowadzili opłatę za prowadzenie rachunku i po jakimś czasie kazali płacić za bankomaty Euronetu.
No i przeniosłem się do LukasBanku, tyle, że na konto student.
Co do karty - jak miałem od Inteligo Vise Electron to zawsze przy transakcjach bezgotówkowych podpisywałem się na świstku. Teraz za każdym razem PIN (w Lukasie).
No i fajny jest token zamiast karty zdrapki czy SMS.

Bartek - 05-03-2008, 12:22

Swoich przebijów z mbANKIEM nie będę opisywał - serwer forum ma ograniczoną pojemność........

Inteligo (PKO BP) niestety nie jest pozbawione opłat (serwis SMS, dodatkowa karta, wyciąg papierowy i prowadzenie konta to bodaj 7 zł/m-c) i nie spełnia warunku autoryzacji transakcji kartą PINem, mimo to używam od samego początku i nie mam żadnych uwag. Wpłaty i wypłaty gotówki bez najmniejszego problemu, elastyczne limity na kartach, możliwość nadania PINu kartom). Bankomaty jednorazowo wypłacają 3900 zł, ale 10 razy w ciągu 20 min. można podejmować gotówkę (sprawdzone), więc jak oddział PKO jest zamknięty, dostęp do kasy jest ;) .

Podoba mi się jeszcze opcja weryfikacji "dużych" przelewów z konta (>10.000 zł standardowo, ale można zmienić tę kwotę) , historia operacji z konkretnym kontrahentem, trzymają bazę operacji od założenia konta (u mnie od 2001 roku) on-line...

Anonymous - 05-03-2008, 12:38

Detlef - ja mam od lat mbank i jestem zadowolony. (teraz nawet mam bankomaty za granicą za darmo)
Co do kart Maestro to w najbliższym czasie wprowadzają opłaty od transakcji więc nie będą już tak tani jak Visa.

Ale wszystko zależy czego oczekujesz od konta -tzn, czy działasz bardziej online, czy często wypłacasz w bankomatach, jak często dokonujesz przelewów stałych, zleceń itd...

Niech moc będzie z Tobą :wink:

Juiceman - 05-03-2008, 12:39

Token bleh - Pko BP miał tokeny na początku ; ) Jednak wole jak mi sami karte/zdrapke przysyłają :) Irytujące jest tylko iż przelew wysłany np o 16 nie dojdzie tego samego dnia; / ale to chyba we wszystkich tak jest?
Anonymous - 05-03-2008, 12:41

Aaaaaaaaaa jedyną wadą konta online to jest to że mam jeszcze konto w "normalnym" banku bo przy wypłacie większych sum pojawia się problem.

Aaaaaaaaaaaa mama dostała 3 dni temu wydruki z PKO z listopada :D :D :D

stanik - 05-03-2008, 12:43

ja mam taki duet Inteligo + mBank i jak dla mnie to w sam raz rozwiazanie. Inteligo uzywam do codziennego poslugiwania sie (powiadamianie SMS o ruchach na rachunku (platne chyba 5 PLN/miesiac)). Samo konto jest za darmo, jesli srednie miesieczne saldo na koncie jest wieksze niz 100PLN.
mBank za to ostatnio darmowe przelewy wiec juz wszyztsko place z mBanku, konto za darmo, do tego eMax i eMax Plus do oszczedzania i Supermarket FI (tu praktycznie wszystko jest za darmo) i eMakler. Na moje potrzeby te uslugi sa idealne, choc jak podobno niektorzy zyja np z gieldy, to podobno eMakler ma zbyt malo opcji, ale ja tego jakos nie zauwazam.

Pozdrawiam i polecam

Marcin-Krak - 05-03-2008, 12:45

Juiceman, dlaczego nie PKO BP :?:
A czy w obecnych czasach czekanie w kolejce na ulicy do banku to rzecz normalna :?: :roll:
Przed świętami tak było w głównej siedzibie w Krakowie :!: Standardem jest tam czekanie na załatwienie czegokolwiek ponad 30 minut :twisted: Nie można załatwić polecenia zapłaty od ręki - tylko muszą państwo zrobić najpierw to i to :roll: - jak dla mnie bank z minionej epoki.

Pekao SA po przejęciu BPH - jeden wielki bajzel organizacyjny. Posiadacze konta Sezam w pewnym momencie dowiadywali się, że np mają 0 zł na koncie, albo nie mogli zapłacić za zakupy :roll:
Głupie odblokowanie zablokowanej karty w jedenej z siedzib okazało się być sporym problemem :roll:

Piszę to z doświadczeń własnych, lub najbliższej rodziny.

turek61 napisał/a:
PKO BP jest naszym narodowym bankiem

Narodowy Bankiem jest NBP :wink:

Co do ING - obecnie ta "firma" się bardziej nastawiła na działanie w sektorze "ubezpieczeń" ;)

Anonymous - 05-03-2008, 12:59

Marcin-Krak napisał/a:
Co do ING - obecnie ta "firma" się bardziej nastawiła na działanie w sektorze "ubezpieczeń" ;)
Całkowity brak racji - co innego jest ING Bank Śląski a czym innym ING NN - dwie różne działalności :!: :!: :!: :!: łączy ich tylko wspólna nazwa ING
Marcin-Krak - 05-03-2008, 13:15

dm17 napisał/a:
Całkowity brak racji - co innego jest ING Bank Śląski a czym innym ING NN - dwie różne działalności :!: :!: :!: :!: łączy ich tylko wspólna nazwa ING

A zauważyłeś takie coś "" w moim poście :?:
Z tego co ostatnio można zauważyć i wyczytać - jednak jest coś na rzeczy.
EDIT:
W każdym razie nie zagłębiałem się w te sprawy za bardzo - ale wniosek z analizy działalności ING, po bardzo dużym uogólnieniu wysnuwam właśnie taki jak powyżej :wink:

e-gen - 05-03-2008, 13:24

wybór banku jedynie pod kątem "pormonetki" może okazać się błędem - w przypadku gdy złożysz wniosek o kredyt w takim multibanku czy innym młodym, silnie scentralizowanym banku, który ma tylko jeden oddział a reszta to "punkty" bez żadnej decyzyjności/kompetencji przekonasz się, iż lepiej było wybrać poważniejszy bank.

Zresztą tak zachwala funkcja rozliczeniowa oddziałów detalicznych BRE Banku pozostawia wiele do życzenia np. "krótki dzień rozliczeniowy" sprawia że złożony o 14-tej przelew już nie wyjdzie na III rundzie Elixiru, czy też przetrzymywanie o dzień dużych przelewów (jest to dosyć powszechna praktyka spotykana m.in w "pekao Żubrzyk", BZ WBK), kiepska karta debetowa.

Jeżeli szukasz sprawdzonej pormonetki bankowej to polecam - z własnego doświadczenia - Inteligo; ponieważ oferuje w standardzie kartę debetową z funkcją płacenia przez internet(!), możliwość dowolnego ustalania limitów wypłat got. i bezgot. kartą, szeroką sieć bankomatów PKO BP SA, bezpłatne wpłaty gotówki w PKO BP SA, debet do 2.000 PLN (chociaż lepszym rozwiązaniem na dzień dzisiejszy jest wzięcie bezpłatnej (brak ukrytych kosztów w postaci np. ubezpieczenia spłaty) wypukłej karty kredytowej Mastercard z www.bankbps.pl

Jeżeli chodzi o autoryzację PIN/podpis to zależy to od centrum obsługującego terminale POS - jeżeli centrum wyśle na terminal żądanie PINu to będziesz musiał wbić PIN, jeżeli zażądają podpis to podpis :)

BTW
katy chipowe wydaje lub w najbliższym czasie będzie wydawać każdy bank w PL (ale co z tego gdy "zchipowanych" bankomatów jak na lekarstwo)

BTW2
jeżeli posługujesz się kartą w strefie EUR to lepiej mieć VISA (dot. BZ WBK i banków obsługiwanych przez "wubek")

Transakcje bezgotówkowe i gotówkowe dokonane przy użyciu kart za granicą przeliczane są przez VISA z waluty transakcji na EURO w oparciu o kurs własny VISA, z dnia rozliczania transakcji, a następnie na złote po kursie sprzedaży dewiz EURO, obowiązującym w Banku Zachodnim WBK SA w dniu rozliczenia transakcji.

Anonymous - 05-03-2008, 13:24

Wnioski błędne :wink:
Anonymous - 05-03-2008, 13:26

dodam jeszcze ze byc moze mbank nie nadaje sie na konto firmowe ale jako indywidualne jest jak najbardziej OK.
chociazby ostatnia moja transakcja zwiazana z zaplata zaliczki dla slowaka za noclegi, wchodzisz na konto, wybierasz walute i "jazda".

sruba - 05-03-2008, 13:32

Marcin-Krak napisał/a:
W każdym razie nie zagłębiałem się w te sprawy za bardzo - ale wniosek z analizy działalności ING, po bardzo dużym uogólnieniu wysnuwam właśnie taki jak powyżej

ja tam pracuje (w ING) i wierz mi, ze nie jest tak jak myslisz.