To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Potrzebna Pomoc - Nasz kolega cięzko zachorował.....

Efa! - 29-06-2006, 22:56

JCH napisał/a:
Jakiś czas temu, gdy pracowałem we Wrocku trafiłem na akcję pobierania krwi do badań w kierunku zgodności do przeszczepu. Zgłosiłem się, oddałem krew ale niestety od tamtego czasu zero odzewu a to już ze 4-5 lat będzie :( :( . Podobno badania zgodności są strasznie drogie, nie ma na to wystarczającej kasy (chyba z budżetu lub z NFZ, no bo skąd). Ilość tych badań jest limitowana.
Kasę zbierają też fundacje np. Fundacja Urszuli Jaworskiej - w googlach na pewno znajdziecie.
Uważam, że każdy obywatel powinien obowiązkowo oddać krew do takiego banku danych o dawcach i w razie przynajmniej cienia szansy na zgodność były robione dalsze badania. Tylko skąd kasa na to ..... :( :( :( Ale to poniekąd jak profilaktyka - powinno się opłacać.

Taką samą profilaktyką jest poniekąd przechowywanie komórek macierzystych pobranych przy porodzie z łożyska - podobno znaczna liczba przypadków leczenia i odbudowy chorych narządów kończy dzięki tym komórkom sukcesem. Niestety koszt już na samym wstępie mrozi krew w żyłach przeciętnego Polaka: zdaje się jest to kwota około 3.000zł.

Nie wiem, czy pamiętam dobrze, ale w zeszłym roku w Bydgoszczy było niewiele funduszy na badania - starczyło chyba tylko na kilkadziesiąt pobrań szpiku. Koszt zbadania szpiku kostnego jednego dawcy to - o ile mnie pamięć nie myli - 400zł.

Anonymous - 29-06-2006, 23:10

Parę złotych wpłaciłem, życzę powrotu do zdrowia -henry-
Karwoś - 29-06-2006, 23:11

Z tego co wiem określenie zgodności tkankowej szpiku jest bardzo drogie (ok. 600zł na pierwszym etapie badania - niby 600 w takim przypadku to nie dużo ale jeżeli zgodność na 1 etapie wynosi 1: 25000 to daję sporą sumę) - nawet jak chce się być w bazie danych to pierszym etapem jest pobranie krwi i zbadanie (ok. 600zł)- nie wiadomo kiedy znajdą się pieniądze na jego zbadanie. Jak już jest zbadany i znajdzie się w bazie to tylko kwestia czasu aż będzie pasował do biorcy - potem są następne badania - pierwsze badanie tylko kwalifikuje - następne mogą wykluczuć - . Oczywiście im więcej dawców tym lepiej ale strach przed pobraniem szpiku (co nie należy do przyjemnych rzeczy) czasami odstrasza. Mam nadzieje że dawca szybko się znajdzie, a zebrane środki całkowicie wystarczą.

Co prawda nie ładnie mówić o pieniądzach ale w tym przypadku grają ważną o ile nie najważniejszą rolę. A na pewno bardzo ważną rolę jak już dawca się znajdzie. Mam nadzieję że się znajdą. A My w tym pomożemy.

Życzę powodzenia!!!! I dużo zdrowia.

Anonymous - 29-06-2006, 23:18

Dzięki Mitsuuaniacy... ale mi się miło zrobiło. Na pewno Michał napisze na forum jak będzie miał juz kontakt ze światem odebrałem dziś modem UMTS dla niego - laptop powinien być do poniedizałku u niego.
Matejko - 29-06-2006, 23:36

[...]

mialem cos napisac ale sie powstrzymalem i nic nie napisze, tyle z mojej strony

Hubeeert - 29-06-2006, 23:39

Po wypłacie tez sie dorzucę na razie deficyt.....
Anonymous - 29-06-2006, 23:53

Jak tylko będę gdzieś na mieście to zrobie przelewik. Oby szybko wrócił do zdrowia. Co do dawców szpiku, to byłem kiedyś na takim seminarium gdześ w szpitalu (chyba w WAMie) zapraszano potem wszystkich do oddania próbki krwi.... ale "wolnych" miejsc było tylko 6 a chętnych dawców duuuuużo, duuuuużo więcej :evil:
Hubeeert - 29-06-2006, 23:55

Sam sie kiedys zgłosiłem do takich badań. dostałem pocztą plik ankiet do wypełnienia i oświadczenie że jestem chętny i zdecydowany. A potem cisza........ Już 3 lata tej ciszy...
McDoune - 30-06-2006, 01:40

co do tych komórek macierzystych to dochodzi jeszcze dość spory roczny koszt przechowywania (rozglądałem się za tym jak nasz mały się rodził) oraz to że jest to metoda, wbrew temu co mówią te banki, nigdy nie sprawdzona empirycznie, a co za tym idzie jest z tym trochę jak z loterią :(

Przelew oczywiście wykonany... i dużo zdrowia dla Wszystkich

Anonymous - 30-06-2006, 08:35

Też na taki cel się z chęcią dołączę, nie jest to duża suma ale zawsze coś.
Życzę szybkiego powrotu do zdrowia.

akbi - 30-06-2006, 08:42

Jesteśmy z Tobą.
Wracaj szybko do zdrowia.

Wrzuciłem info na Forum Tuning Opole, mam nadzieję, że tam chłopaki też się dołożą trochę.

Anonymous - 30-06-2006, 09:52
Temat postu: Re: Nasz kolega cięzko zachorował.....
Ja tez chcialbym pomoc ale nie wiem na jakie konto wplacic kaske? :roll:

ok, przelew juz poszedl - mam nadzieje, ze jeszcze zdazylem :lol: :oops:
zycze zdrowia!

akbi - 30-06-2006, 10:04
Temat postu: Re: Nasz kolega cięzko zachorował.....
jezyk napisał/a:
Ja tez chcialbym pomoc ale nie wiem na jakie konto wplacic kaske? :roll:

Dokładne dane masz w linku Jackie'go lub 4 posty dalej w tekście gregorbu

Anonymous - 30-06-2006, 13:55

Mimo iż AZRAEL to już zrobił to i ja podziękuje za tak szybką reakcje.

JESTEŚCIE WIELCY :D :D :D

Anonymous - 30-06-2006, 15:29

JAk tylko dostanę wypłatę to wysyłąm. POzdrawiam, Szybkiego powrotu do zdrowia życzę. Nie poddawać się ! :)