To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[96-02]Colt CJ0 - Problem ze spalaniem / szarpanie

byhlk - 02-03-2009, 11:46

Tyle że spalił mi 8 litrów na 50 kilometrów więc wychodzi 16 na 100!! Od niedawna mam ten samochód i jestem w nim zakochany po pierwszej przejażdżce ale muszę zrobić coś z tym spalaniem:/ komputer pokaże co jest walnięte??
ratajeq - 02-03-2009, 11:48

Pexu napisał/a:
Kolego co do tej rurki, to ja też nie mam...i parę innych osób posiadających CJ0 również. Więc tak powinno być ;)

Co do spalania... 8 litrów w mieście to dużo? Mi pali 8,19l więc dla mnie to norma.

kolega napisał ze 8 l na 50 km ... czyli 16/100 ... to troche jest

Pexu - 02-03-2009, 11:51

A to fakt, niedoczytałem... :oops:
Najpewniej jest coś nie tak, myślę że diagnostyka jest wskazana.

http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=10953

http://forum.mitsumaniaki...der=asc&start=0

Zajrzyj proszę pod te linki, może Ci pomogą... Ale diagnostykę zalecam.

byhlk - 02-03-2009, 11:54

W warsztacie powiedzieli że komputer powinien pokazać co jest ale "powinien" to trochę za mało jak na koszt 70 zł:/ Silniczek pracuje ślicznie po wymianie wszystkich płynów, filtrów:) wczoraj zatankowałem i zobaczymy jak będzie ze spalaniem...

Dzięki za odpowiedzihttp://forum.mi...con_biggrin.gif
Pojade na diagnostyke i napisze co było tego przyczyną:) tyko najpierw trzeba pieniążki zarobić:)

dep85 - 08-03-2009, 21:33
Temat postu: spalanie :/
Witam
podepnę się do tematu. Jestem w posiadaniu Colta 1.3 12V od 2 miesięcy. Auto sprowadzone ze Szwajcarii. Ogólnie nie zauważyłem żadnych niepokojących obaw. Silnik pracuje jak na moje oko równo, temperaturę też łapie w miarę szybko, jedyny problem jest ze spalaniem... na 17,5l benzyny zrobiłem 170 km, z czego 90 km było na trasie. Czyli jazda mieszana z przewagą trasy - spalanie ponad 10l :/. Chciałem się dowiedzieć co sprawdzić w aucie szukając tego przyczyny. Słyszałem że np. lambda wyszła by przy przeglądzie który musiałem zrobić, zawartość spalin była by za wysoka, czy jest to prawda? Czytałem tematy dot. wysokiego spalania, wiem mniej/więcej które rzeczy powinienem sprawdzić, chciałem tylko wyeliminować takie które na pewno nie są tego przyczyną - w moim przypadku. Z góry dzięki

znalazłem takie możliwości:
- uszczelka na kolektorze wylotowym, oraz czy nie jest pęknięty,
- termostat, czy się nie zacina przez co silnik może jeździć cały czas na ssaniu,
- uszkodzony aparat zapłonowy,
- czy układ dolotowy jest szczelny,
- pompa paliwa
- sonda lambda
- układ paliwowy (filtr, przewody, wtryski),
- sprawdzić spadki ciśnienia na cylindrach.

Dodam jeszcze że paliwo na którym jechałem to ShellVpower, jestem po wymianie świec i filtru powietrza. W tym tygodniu wymienie rozrząd, olej w silniku i filtr paliwa (czy coś z tego może pomóc? i wstrzymać się jeszcze z szukaniem przyczyn wysokiego spalania?)

Marcin-Krak - 08-03-2009, 22:07

Aparat zapłonowy i sonda lambda do sprawdzenia na dobry początek.
Skoro znalazłeś możliwości, to rozumiem że już wiesz co gdzie i jak jest na Forum.
Powodzenia.

dep85 - 08-03-2009, 23:02

Ale lambda nie wyszła by przy sprawdzaniu emisji spalin? Może źle pracować, mieszanka była by za 'mocna' ale wyszła by chyba przy tym większa emisja spalin na przeglądzie? czy się mylę?

[ Dodano: 14-03-2009, 05:12 ]
Witam, poczytałem stronę krzyżaka gdzie jest napisane że jednym z pierwszych objawów przy problemach z lambdą jest zły pomiar emisji spalin. Zadam pytanie jeszcze raz :wink:
Czy możliwe jest uszkodzenie sondy lambda które nie wyszło by przy pomiarze emisji spalin, a powodowało podwyższone spalanie? czy te dwie sytuacje wykluczają się wzajemnie - czyt. Poprawny pomiar spalin - lambda sprawna. :?:

Anonymous - 22-03-2009, 16:45

Witam Mam taki sam problem jak koledzy. Na zimnym silniku w moim colcie 1.3 CJO również szarpie na każdym biegu.Jak osiągnie odpowiednia temp. to jest wszystko ok. Obliczałem dopiero i wychodzi mi spalanie w trasie jakies 9/100 i to nie jest normalne spalanie bo naprawde zaczalem oszczednie jezdzic zeby to sprawdzic i nadal duzo pali.Swiece nie dawno byly wymieniane jakis miesiac temu. Zrobie to co wyzej jest napisane i zobaczymy co wykarze komputer i bacznie bede obserwowal temat :)
Pexu - 22-03-2009, 17:03

Kopułka lub cały aparat zapłonowy. Poszukaj w tym kierunku :)
vtec - 22-03-2009, 17:13

u mnie szarpanie ustalo, po wymianie rozrzadu - jak sie okazlo bylo kompletnie zle ustawiony.
Niestety spalanie dalej pozostalo masakrycznie wysokie ;(

Anonymous - 22-03-2009, 20:15

Dziekówka koledzy za rady :) pozdrawiam
Qbatcz - 23-03-2009, 21:30

co myślicie o środkach do czyszczenia wtryskiwaczy?? czy przeczyszczenie nie wpłynie na spalanie??
bo ja mam odwrotnie do kolegów powyżej... jak bym nie jeździł to mam spalanie na poziomie 6,5 l/100... dane z 4 miesięcy obliczeń czyli w lato na trasie będzie palił 5l :?: :?:

vtec - 24-03-2009, 12:04

na pewno bedzie wiekszy power - testowane, poza tym nic innego nie zauwazylem :)