To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II GEN Techniczne - Pech,czy wada?

Hiszpan - 02-03-2009, 23:16

Generalnie suv-y mają chyba szybę przednią pod trochę większym katem niż w plaskaczach. Terenówki już na pewno.
W tym wypadku kąt, pod jakim pada przedmiot (kamień, lód, itp.) ma ma ogromny wpływ na siłę uderzenia, a co za tym idzie - możliwość uszkodzenia tejże ;)

Anonymous - 03-03-2009, 03:51

topcan napisał/a:
Naklejki nie sa drukowane w wydziałach komunikacji to po pierwsze
Można ja zdiąć podgrzewajac ja suszarka i zdejmująć nożykiem to po drugie

jest tak jak pisze krzychu

krzychu napisał/a:
drukuje nową w wydziale komunikacje w 5 minut załatwisz

Wkładają w drukarkę i masz.

również 2 razy wyrabiałem nową naklejkę, koszta około 17 zł. robią to od ręki. trzeba tylko wypełnić wniosek dlaczego chcemy nową, wniosek dostaniemy przy okienku, (wpisujemy że powodem była wymiana szyby czołowej).

z ciekawości zapytałem ile razy mogę chcieć taką naklejke na nowo, odpowiedź była że nie ma limitu.

radze się zorientować, dokładnie a potem pisać. :roll:

a odklejają i przyklejają z powrotem starą naklejkę druciarskie warsztaty wymieniajace szyby i kasujące za to gościa dodatkowe minimum 20 zł. :lol: już nie mówiąc o tym jak to beznadziejnie wygląda....

krzychu - 03-03-2009, 07:49

topcan napisał/a:
Naklejki nie sa drukowane w wydziałach komunikacji to po pierwsze

Nie wiem jak mam to napisać. SAM TO SPRAWDZAŁEM! Nie są całe drukowane tylko mają gotowe nadrukowują tylko numer. Ostatnio rejestrowałem Lancera i też wyciągnęli blachy z pudła a naklejkę włożyli w drukarkę. Nie piszę tego co przeczytałem w necie tylko sam przeżyłem. A mechanik co mi kiedyś wymieniał szybę od razu powiedział tego się nie odkleja.

A co do naklejek słyszałem że jest limit na 4 na jedną tablice rej. Ale to tylko słyszałem.

topcan napisał/a:

a jeśli chodzi o AC to szkody spowodowane nie wskutek kolizji (kradzież, wandalizm) nie powoduja utraty zniżek

Z tego co wiem NIE. Zniżek nie traci się jeśli w chwili wypłaty był znany sprawca (np. ubezpieczyciel drogi w przypadku urwania koła to nie tracisz, tak samo jak ktoś przywali w Ciebie a jego ubezpieczyciel się ociąga idziesz do swojego AC i też nie tracisz zniżek) w każdej innej dewastacji, czy kradzieży o ile nie ma sprawcy w dniu wypłaty tracisz zniżki chyba że inne firmy mają innaczej ja mówię o PZU.

Krzychu

topcan - 03-03-2009, 08:13

Całkiem niedawno na parkingu wydłubano mi wszystkie lampy z mazdy xedos oczywiście zgłoszenie z AC i tam sie dowiedziałem ze nie trace zniżek było to w Hesti

a jeśli chodzi o naklejki to mozliwe ze coś sie wkońcu zmieniło kiedyś niestety sie czekało

Student - 03-03-2009, 08:33

Co do waszego sporu o naklejki odpowiem jako najbardziej zorientowany (bo wiem nawet kto dostarcza półprodukt).
A więc panowie Polska jest podzielona na wydziały komunikacji które same drukują i na wydziały dla których robi to tylko jedna firma w Polsce. Decyzja należy do Naczelnika więc tak naprawdę każdy z was ma rację, bo np. w Pcimiu może sami drukują a w Kołbaskowie zlecają JA tego nie wiem :wink: ( i niech tak zostanie).
Co do szyby to uważam że jest to indywidualny przypadek i ciężko ocenić jak dalej będzie postępowało uszkodzenie.
3 lata temu sam załatwiłem szybę w swojej Cari, wymieniłem u prywaciarza za 400zł. nową szybę firmy NordGlas (koszt w Jaan 550zł, z gwarancja na rok i jedną wymianą w cenie jak będzie uszkodzenia od kamienia).
Pomyślałem trzeba być pechowcem aby załatwić nową szybę więc nie skorzystałem z oferty Jaan (ani Mitsu 1500zł.)
I co po dwóch tygodniach miałem prawie centralny odprysk na szybie od kamienia. (3-5mm)
Jeżdżę z nim do dzisiaj i nic się nie dzieje ale biedny traci dwa razy.

KowaliK - 03-03-2009, 16:37

krzychu napisał/a:
A dodatkowo powiem że 2 kontrole i 2 mandaty czyli 4 zatrzymania przez policję i nikt nie zauważył braku naklejki.

No proszę... w innym aucie jeździliśmy ponad 1,5 roku z pękniętą szybą i bez naklejki aż tutaj na parkingu stało sobie dwóch panów w nowiutkim Passacie i... pierwsze co, to właśnie polecieli do szyby. Zabrali dowód i skończyło się na kupnie nowego auta. :D

krzychu napisał/a:
topcan napisał/a:

a jeśli chodzi o AC to szkody spowodowane nie wskutek kolizji (kradzież, wandalizm) nie powoduja utraty zniżek

Z tego co wiem NIE. Zniżek nie traci się jeśli w chwili wypłaty był znany sprawca (np. ubezpieczyciel drogi w przypadku urwania koła to nie tracisz, tak samo jak ktoś przywali w Ciebie a jego ubezpieczyciel się ociąga idziesz do swojego AC i też nie tracisz zniżek) w każdej innej dewastacji, czy kradzieży o ile nie ma sprawcy w dniu wypłaty tracisz zniżki chyba że inne firmy mają innaczej ja mówię o PZU.

Dokładnie, jak nie ma sprawcy zdarzenia to zabierają zniżki. Kilka lat temu przy pękniętej szybie w Zafirze PZU zabrało 10% zniżki.

topcan, dzięki za rozjaśnienie sprawy z klejami. :thumbleft:

Mateusz - 03-03-2009, 20:54

witam,
u mnie niestety takze juz sa slady polskich drog wybite na mojej przedniej szybie. Jedna centralna wyrwa na kilka 1-2 mm profesjonalnie zabezpieczona-zalana pod cisnieniem koszt rzedu 150pln w tym roczna gwarancja na wykonana prace. Poza tym, kilka drobnych uszkodzen pierwszej warstwy a wiec takich, z ktorymi nic sie nie robi. W poprzednim aucie- Passat takze nie obylo sie bez "pajeczynki" u zony w 206 niestety takze- teoria ze plaskate itd chyba nie do konca trafiona. Niestety stan naszych drog jest jaki kazdy widzi a zblizajaca sie wiosna odkryje ponownie smutne oblicze pelne dziur z ktorych beda fruwaly mniejsze i wieksze kamolchy.
pozdrawiam,
mateusz

Hiszpan - 03-03-2009, 22:35

Mateusz, moim zdaniem najwięcej zależy tu od szczęścia ;)
Można jeździć autem 20 lat i nie mieć takiej wymiany. Sam miałem już kilka. Nie bez znaczenia jest tu ilość przebytych km, bo prawdopodobieństwo wzrasta. W moim Outku nie miało to miejsca, ale w Outku wspólnika niedawno była wymieniana przednia i tylna jednocześnie. Przednia miała już pęknięcie od dłuższego czasu, ale czekaliśmy na okazję ;)
Jak tylna dostała strzała to już nie czekaliśmy, bo się rozpadła. Tylna oczywiście. :D
Podejrzewam, że gdyby przeprowadzono dokładne badania i próby to przy takiej samej sile i kącie uderzenia, najlepiej metalowej kulki, bo najmniejsze prawdopodobieństwo odkształcenia, to właśnie suv-y i terenówki brylowałyby w ilości pęknięć i rozbicia szyby przedniej właśnie z powodu jej kąta nachylenia.

Anonymous - 23-03-2009, 20:38

witam , na mojej od roku już jest 55kkm i mam 3 szybę (poskie drogi kamienie) w innych samochdac może mniej często ale to chyba zaleta ;P SUVa płaci AC ale jeszcze podrabianej szyby nie znalazlem w ASO rachunki rzedu 3500 za calość notabene ta 3 już ma znowu punkcik ale narazie za 100 go "zakleiłem" pozdro
Anonymous - 23-03-2009, 20:49

cienkie blachy, mała sztywnosc nadwozia i szyba leci, a serwis ma co robic i zdziera ile sie da...made in mitasubishi
jarekN - 23-03-2009, 22:23

martin344 ty chyba rowerem tylko jeździsz i innych chcesz do tego namówic i jest to bardzo dobry pomysł ale lepjej po męsku wprost napisac o tym
mi osobiście marka odpowiada i ją lubię i jeżeli mam problem to szukam rady a nie jęcze jak stara baba,
przepraszam mitsumaniaczki

krzychu - 24-03-2009, 09:15

Hiszpan albo Hubert żebyście byli słowni to teraz martinowi martin344 za recydywę +4 punktu...

Krzychu

MariuszSz - 24-03-2009, 10:52

Odróżnijmy dwie sprawy. Pękniecia powodowane kamieniami - na to nie ma mocnych (może tylko kąt nachylenia szyby może zwiększyć lub zmniejeszyć ryzyko). Pęknięcia wywołane naprężeniami - tu niestety stan polskich dróg ma wpływ. Mojemu koledze pękła w dziwny sposób szyba w nowym Foresterze a marka bardzo szlachetna.
Hiszpan - 24-03-2009, 18:09

martin344, - PW
jarekN, :thumbright:
krzychu, może wypowiedź martina344 jest nie bardzo :doubt: , ale moim zdaniem nie zasługuje na ostrzeżenie.
Możesz zgłosić post do admina. Jeżeli on uzna inaczej - jego wola. Poza tym wypowiedź martina344, bardziej świadczy o nim samym, niż kogoś bezpośrednio obraża.

Hiszpan - 24-03-2009, 18:19

Dla tych co muszą zmienić szybę to proponuję wybrać się np. do Jaan Glass'a. Cena szyby przedniej jest o 2/3 tańsza od oryginału. Śmiało możecie też popytać w lokalnych warsztatach tego typu. Wspólnik znalazł zakład koło Krosno, który był jeszcze tańszy od Jaan Glass'a.