Carisma - Ogólne - carisma 230 koni
demeone - 17-03-2009, 13:53
Zla strona kierownicy to bedzie dla mnie bo nie jestem przyzwyaczajony do kiery po lewej dla innych zla bedzie kiera po prawej stronie wiec to bylo moje zdanie a do swojego zdania mam prawo. Nie twierdze ze ta strona jest zla i wszyscy powinni byc ze mna zgodni. Po prostu wyrazilem swoja opinie i zdanie, podobnie rzecz sie miewa do gustu jak i do religii, nie mozemy przekonywac kogos ze moja "racja jest najwieksza" i nie bylo to moim zamiarem skoro tak to odebraliscie ze ja was przekonuje do tego to juz nie moj problem. Bylo to moje zdanie.
A co do zdania "They are NOT converted road cars but top quality purpose built racers"
to nie zostaly te auta zbudowane na podstawie normalnych aut (czyli przekonwertowane auta produkowane seryjnie) tylko od poczatku zbudowane z mysla jako auta wyscigowe czyli tym samym nie jest mozliwe aby jezdzily po drogach, widocznie zostalo zapożyczone w tym przypadku z carismy tylko buda bo reszty jakos nie widze podobnego do carismy. Nie wiem jak silnik bo nie widzialem wszystkich odmian silnika zastosowanego w seryjnych carismach wiec moze ktos kto wie na ten temat moze cos powiedziac.
i polecam lekture http://pl.wikipedia.org/wiki/Ruch_lewostronny jako ciekawostke
Po za tym aby dopuscic auto do ruchu nalezy przejsc 4 etapy:
1. Rejestracja (nie znam dokladnych warunków jakie musi spelnic auto ale na szczescie w UK nie ma problemu z zarejestrowaniem aut z kierą po lewej stronie)
2. Przegląd (w tym szereg norm które musi spelniac auto, co najwazniejsze jest badanie spalin bez tego auto nie przejdzie)
3. Ubezpieczenie (zapewne baaaardzo wysokie na takie auto)
4. Podatek drogowy (ktory pewnie tez dosyc wysoki ze wzgledu na typ auta)
Jezeli spelnisz te wszystkie warunki to smialo w droge i powodzenia
swiecal - 17-03-2009, 14:02
czarnuch23 napisał/a: | They are NOT converted road cars |
One NIE sa przystosowane do ruchu drogowego
Poza tym kontaktowalem sie ze sprzedawca przez ebay i potwierdzil ze to jest offroad car
kamil2525 napisał/a: | brawo czarnuch23 nie wiem skad oni to wszystko wyczytali < zla strona kierownicy, pojazd nie dopuszczony do ruchu ulicznego > cuda na kiju |
nabijamy sie z kolegow nieladnie
rasiak1980 - 18-03-2009, 03:16
w Anglii można rejestrować pojazdy z kierownica po lewej stronie nie ma z tym problemu. jeżeli auto nie jest dopuszczone do ruchu można go homologować ale będzie to sporo kosztowało i możliwe ze każą coś jeszcze zamontować, kolejna sprawa ze w Anglii jeżeli ubezpieczysz samochód i zmienisz cokolwiek ze stanu fabrycznego np. felgi, filtr stożkowy, obniżenie zawieszenia, amortyzatory tarcze hamulcowe, zaciski, turbo, intercooler, musisz zgłosić modyfikacje do firmy która ubezpiecza auto (co wiąże się ze wzrostem opłat) w innym przypadku w razie jakiejkolwiek stłuczki twoja polisa jest po prostu nieważna i musisz bulić z własnej kieszeni tak samo polisa jest nieważna jeżeli nakłamało się w polisie, (lata bezwypadkowej jazdy, wiek, od kiedy ma się prawo jazdy) za to sprawa trafia od razu do sądu nałożona jest grzywna kolega dostał 1000 funtów utratę bonusów za bezwypadkową jazdę, i sad skasował mu prawo jazdy (musiał ponownie podchodzić do egzaminu zdał za 4 razem) także nie opłaca sie kłamać
crimi - 18-03-2009, 05:16
demeone napisał/a: | Zla strona kierownicy to bedzie dla mnie bo nie jestem przyzwyaczajony do kiery po lewej dla innych zla bedzie kiera po prawej stronie wiec to bylo moje zdanie a do swojego zdania mam prawo. Nie twierdze ze ta strona jest zla i wszyscy powinni byc ze mna zgodni. Po prostu wyrazilem swoja opinie i zdanie, podobnie rzecz sie miewa do gustu jak i do religii, nie mozemy przekonywac kogos ze moja "racja jest najwieksza" i nie bylo to moim zamiarem skoro tak to odebraliscie ze ja was przekonuje do tego to juz nie moj problem. Bylo to moje zdanie.
A co do zdania "They are NOT converted road cars but top quality purpose built racers"
to nie zostaly te auta zbudowane na podstawie normalnych aut (czyli przekonwertowane auta produkowane seryjnie) tylko od poczatku zbudowane z mysla jako auta wyscigowe czyli tym samym nie jest mozliwe aby jezdzily po drogach, widocznie zostalo zapożyczone w tym przypadku z carismy tylko buda bo reszty jakos nie widze podobnego do carismy. Nie wiem jak silnik bo nie widzialem wszystkich odmian silnika zastosowanego w seryjnych carismach wiec moze ktos kto wie na ten temat moze cos powiedziac.
i polecam lekture http://pl.wikipedia.org/wiki/Ruch_lewostronny jako ciekawostke
Po za tym aby dopuscic auto do ruchu nalezy przejsc 4 etapy:
1. Rejestracja (nie znam dokladnych warunków jakie musi spelnic auto ale na szczescie w UK nie ma problemu z zarejestrowaniem aut z kierą po lewej stronie)
2. Przegląd (w tym szereg norm które musi spelniac auto, co najwazniejsze jest badanie spalin bez tego auto nie przejdzie)
3. Ubezpieczenie (zapewne baaaardzo wysokie na takie auto)
4. Podatek drogowy (ktory pewnie tez dosyc wysoki ze wzgledu na typ auta)
Jezeli spelnisz te wszystkie warunki to smialo w droge i powodzenia |
Podobnie jak demeone, nikt nie napisla ze kiera po lewej stronie to zlo, tylko napisali to ludzie z angli ze dla nich to juz z kwestii przyzwyczajenia troche to nie wygodne.
Pozatym:
Ad. 1. Rzaden problem, wkoncu kiera po lewej stronie.
Ad. 2. Tez bez problemu, wkoncu wysztkie swiatla sa, nawet kierunkowskazy, jedynie mogli by sie przyczepic o analize spalin (malo kto to sprawdza )
Ad. 3. Toc to tylko 1.8. Wiec jak za zwykla Cari GDI.
Ad. 4. Podatek drogowy? Niekumam. Myslalem ze to w benzynie i w ubezpieczeniu jest.
Jesli nawet te wszystkie kryteria sa ciezkie do zrealizowania, to zawsze mozna przelozyc do zwyklego GDI i problem z glowy. Pojemnosc sie nie zmienia wiec i ubezpieczenie te samo Mam racje czy sie myle?
demeone - 18-03-2009, 05:41
Crimi napisał
Cytat: | Pozatym:
Ad. 1. Zaden problem, wkoncu kiera po lewej stronie.
Ad. 2. Tez bez problemu, wkoncu wysztkie swiatla sa, nawet kierunkowskazy, jedynie mogli by sie przyczepic o analize spalin (malo kto to sprawdza )
Ad. 3. Toc to tylko 1.8. Wiec jak za zwykla Cari GDI.
Ad. 4. Podatek drogowy? Niekumam. Myslalem ze to w benzynie i w ubezpieczeniu jest.
|
Tak ale ja pisalem pod wzgledem zarejestrowania tego auta w UK dlatego wyszczegolnilem jakie warunki nalezy spelnic podobnie jak napisal pozniej swiecal.
Ad 1. Mialem na mysli ze w UK nie ma problemu by zarejestrowac auta z kierownica po lewej stronie (z tego co wiem chyba w Polsce jest problem jesli masz kierwonice po drugiej stronie)
Ad 2. W Anglii sprawdzaja spaliny i to najbardziej i najdokladniej bez tego nie dopuszcza Ci auto do ruchu (Dlatego nie moge sobie pozwolic na strumienice zamiast kata w mojej Cari)
Ad 3. Tak ale jak nadmienił swiecal ubezpieczycielowi musisz przedstawic wszystko co posiada auto a co nie. Jesli Cie stac na wysoką składke to mozesz wykupic ale wydaje mi sie ze trzeba miec sporo kasy i naprawde niezly kaprys aby cos takiego zrobic
Ad 4. W UK placisz podatek drogowy bez niego (mala karteczka na szybie) nie moze auto stac na publicznej drodze, jesli jest bez tej karteczki na auto jest naklejane ostrzezenie a po paru dniach zabierane z drogi i zlomowane
Co do ubezpieczenia to w UK ubezpieczonie jest uzaleznione od pojemnosci auta, wieku, posiadanych zabezpieczen, a takze wiek kierowcy jak dlugo ma prawko i gdzie bedzie zaparkowane auto. Ubezpieczenie jest na osobe nie na auto nie moge dac kluczykow do auta byle komu i pozwolic mu jezdzic.
Jezeli ktos ma wykupione ubezpieczenie pelne moze prowadzic inny pojazd ale w trakcie prowadzenia pojazdu innego niz w polisie obowiazuje Cie tylko ubezpieczenie podstawowe czyli drobna stluczka i nie jest to pokrywane z polisy lecz wszystko idzie z Twojej kieszeni zaznaczam ze tak jest tylko gdy prowadzisz inne auto.[/b]
crimi - 18-03-2009, 06:06
Fakt, w Angli nie bylem i nie zamierzam byc, no chyba ze mnie praca do tego zmusi i tam wysle, do pracy na przymus.
Ale:
Ad. 1. Nie zarejestrujesz auta w Posce z kierownica po prawej stronie.
Ad. 2. To rzeczywiscie, ciezko jesli chodzi o drobne kombinacje
Ad. 3. Tak jak piszesz majac auto w AC, czyli jesli niechce palcic AC, to ten problem znika (nie dotyczy mnie, mam auto w kredycie i tak okrojone, bo wg mnie posiada tylko ABS i wps. kierownicy )
Ad. 4. Wg mnie to beznadziejny przepis. Ale co kraj to obyczaj. Pozatym w UK sa tez inne zarobki, wiec mozna sobie na takie cos pozwolic, wiec wsio OK.
swiecal - 18-03-2009, 15:14
crimi napisał/a: | Pozatym w UK sa tez inne zarobki, wiec mozna sobie na takie cos pozwolic, wiec wsio OK. |
Tu masz racje. Dam Ci dwa fajne przyklady:
1. Najnizsza stawka w UK 5.73 funta na godz, paliwo 95 bp 0.89 funta/ litr
2. 10 tys zl w Polsce zarobisz tak samo szybko jak w UK 10 tys funtow.
Co za to kupisz w Polsce? W angli np. mitsubishi evo 2004 i wszystko jasne
tombro84 - 21-03-2009, 13:27
of course z tym ze w UK musisz do tekiego evo oplacac kosmiczne ubezpieczenie pozdro
machet - 21-03-2009, 16:23
wichura1, Dobry kolor!
swiecal - 21-03-2009, 23:41
tombro84 napisał/a: | of course z tym ze w UK musisz do tekiego evo oplacac kosmiczne ubezpieczenie pozdro |
to akurat nie jest problem, schodki zaczynaja sie gdy masz np. 24 latka
a tak na powaznie to kupic nie sztuka a utrzymac to i nie mowie tu o paliwie czy ubezpieczeniu...
|
|
|