Łódzkie - [Łódź] Fotoradary w mieście by Chooper - mapa
Anonymous - 01-08-2006, 22:44
niedługo to wszędzie będziemy jeździć 50 km/h. Może założymy klub rowerfan a nasze miśki odłożymy na bok, no bo po co codziennie dostawać od listonosza zdjęcie z fotoradaru. Piłsudskiego jest jedną z lepszych (jeżeli nie najlepszych ulic) w naszym dziurawym mieście i póki co nie zamierzam jeździć na niej jak stary emeryt z hospicjum dla wapniaków. Kolejny argument za tym aby z tego pokręconego kraju uciekać jak najdalej. Chyba tym na górze to już kompletnie się we łbach poprzewracało
piwkotom - 01-08-2006, 23:34
apsik85, pozwole sobie sie z Toba akurat w tym miejscu nie zgodzic. Akurat to miejsce na Pilsudskiego poprzedza bardzo niebezpieczne skrzyzowanie, na ktorym czesto pojawiaja sie stojace w poprzek albo zjezdzajace bardzo wolno z lewego pasa w lewo auta (tramwaj) a dzieje sie to dodatkowo na gorce i na zakrecie, wiesz o czym mowie. Zdarzylo mi sie juz tam kilka razy gwaltownie hamowac chociaz wiem czego tam sie spodziewac, nie kazdy jednak wie
Krzyzak - 02-08-2006, 11:43
Apsik - a czy ty byłeś w jakimś ościennym kraju? Wiesz, jak rygorystyczne są przepisy w cywilizowanej europie i jak rygorystycznie się ich przestrzega? Szczególnie w skandynawii czy wielkiej brytanii.
akbi - 02-08-2006, 12:03
I tutaj muszę się niestety z Tobą Krzyzak, zgodzić
NIerozumiem tylko, po co są w sprzedaży samochody, które wyciągają po 200km/h 250 kh/h a nawet więcej. Odrazu mogą montować ograniczniki do np 130 km/h, a tylko dla policji czy do użytku sportowego na torach je ściągać.
Jedyna chyba publiczna droga bez ograniczenia prędkości to niemiecka autobana.
Krzyzak - 02-08-2006, 12:20
Dlatego celowo o Niemczech nie wspomniałem - tam póki co nie ma jeszcze ograniczeń. To znaczy teoretycznie są, ale dopóki nic się nie nadiabli, to przymykają na to oko.
akbi - 11-08-2006, 09:38
Czy tam w Łodzi nie ma morderstw, kradzieży, gwałtów, rozbojów???
Cała policja tylko na kierowcach się skupia
Trzy maszty z fotoradarami ustawili wczoraj policjanci na łódzkich drogach. Od kilku tygodni puszki na radary stały przy al. Piłsudskiego w okolicy wiaduktu, na ul. Pabianickiej przy Dubois i na al. Włókniarzy przy Obywatelskiej. Nie robiły jednak zdjęć. Od dziś kierowcy muszą uważać...
- Zdjęcia będą robione wszystkim, którzy przekroczą dozwolone w tym miejscu 50 km/h. Tolerancja będzie niewielka - przestrzega jeden z funkcjonariuszy drogówki, nadzorujący prace przy maszcie na al. Piłsudskiego.
- Obiektyw widzi samochody na wszystkich pasach, więc nie ma przed nim ucieczki.
Przejeżdżający wczoraj koło południa kierowcy widzieli już błysk lampy, oznaczający, że zdjęcie zostało zrobione. Próby wzbudzały niemało emocji.
- Kawałek prostej drogi, na której można bezpiecznie przyspieszyć i od razu polowania urządzają. Dlaczego nie pilnują na wąskich dróżkach, gdzie rzeczywiście jest niebezpiecznie - denerwował się Adam Ziółkowski, który zatrzymał się na stacji paliw przy al. Piłsudskiego.
Zdaniem policjantów i pracowników łódzkiego zarządu dróg, miejsce, w którym stanął fotoradar, jest jednym z najbardziej niebezpiecznych w mieście. - Na skrzyżowaniu z Widzewską były już cztery wypadki śmiertelne - przypominają funkcjonariusze.
Tablice ostrzegające przed fotoradarami stoją tylko przy drogach prowadzących do miasta. - Nikt nie może być pewien, gdzie kontrolujemy prędkość. Fotoradary mamy też w trzech Skodach, które patrolują miasto - mówią policjanci z drogówki. - W najbliższym czasie przybędzie też masztów dla stacjonarnych urządzeń.
Chooper - 02-09-2006, 11:31
przedwczoraj widziałem w TV reportaż w TV, a wczoraj wyczytałem w prasie:
Łódzka policja ma do dyspozycji 4 fotoradary stacjonarne (mogą być montowane w 14 miejscach w Łodzi), 3 raday mobilne zamontowane w Skodach (o tym w innym temacie w tym kąciku), 6 wideoradarów w Oplach vectra i fordach mondeo , oraz 118 suszarek.
Do końca roku mają jeszcze dostać 3 stacjonarne fotoradary i 15 słupów w których będę na zmianę instalowane. Radiowozy natomiast będą patrolować ulice przez całą dobę.
mam tylko cichą nadzieję, że ten cały stacjonarny sprzęt to nie tylko na łódź ale i na region, bo jak w mieście będzie takie studio nagraniowe, to na serio przesiadam się na rower....
W łodzi patrole drogówki regularnie pojawiać się będą na ul:
Paderewskiego 29,
Rzgowskiej 169
Rzgowskiej przy CZMP (szpital)
Broniewskiego (za Kilińskiego)
Rydza-Śmigłego 52
Pabianickiej 77
Strykowskiej za Wycieczkową
Strykowskiej za Łupkową i przy parkingu
Brzezińskiej 190
Brzezińskiej 336
Inflanckiej 77/79
Aleksandrowskiej przy Lechickiej
Aleksandrowskiej przy parku ABB
Bandurskiego przy Kusocińskiego
Chocianowickiej 198 nawet u mnie na wsi
Kolumny 51
Kolumny 311
Konstantynowskiej przy Bursie
postaram się zrobić taką mapke z "gorącymi" miejscami
Anonymous - 04-09-2006, 17:26
Dobrze że mój kolega z pracy ma deleg do SRD i to on obrabia zdjęcia z fotorapidów. Jak coś to zamiast wypisać wnioseczek do sądu napijemy się herbatki i pogadamy o starych (2 lata) czasach ...
AHA!!
Fotoradar zazwyczaj ma tolerancję w granicy +25 km/h. starajcie się tej magicznej granicy nie przekraczać.
bo powyżej 30 km/h to już 300 PLN i 6 pkt...
albo wnioch...
rzadko kiedy sąd uniewinni, nie warto nie przyjąć mandatu jeśli się zawiniło ciężką stopą...
POZDRO DLA ŁDZ
[ Dodano: 04-09-2006, 17:30 ]
jezcze coś.
!!!!!
!!!!!!!!
!!!!!!!!!!!!!
nie jestem pewien ale w wypadku fotoradaru pod wiaduktem Al. Piłsudskiego, tam jest zjazd z wiaduktu, i możliwe że jest traktowany jako skrzyżowanie...
w sumie niby nic, ale....
to oznacza że jest tam ograniczenie do 50km/h!
może się mylę, ale ostrożności nigdy za wiele.
to znaczyłoby że pod wiaduktem możnaby śmignąć max 75 km/h żeby nie wpaść w błysk flesza...
Trudno wyczuć.
muszę się dopytać jak tam jest z organizacją ruchu...
[ Dodano: 04-09-2006, 17:36 ]
DOPYTAŁEM!!!
TAM JEST 50 km/h
a zatem uważać. fajnie się jedzie z górki, a potem...
Oczywiście tolerancja zawsze minimum 25 km/h, choć zdarza się że jest wyższa, 30, 35.
to nie jest stała wartość, ale nie spada poniżej 25 km/h
A WIĘC OSTROŻNIE.
Krzyzak - 04-09-2006, 19:17
No więc w Malborku (wjazd od strony Tczewa) jest fotoradar - jechałem 90 km/h (kiedyś jeszcze można było - teraz ograniczenie do 70) i wyprzedzał mnie Meś 123 - jechał góra 100 km/h, bo wyprzedzanie mu zajmowało wieki, ale ja - zgodnie z przepisami - nie zmieniałem prędkości.
Nagle czewony błysk i widzę, że facet - po fakcie - hamuje. Wniosek - tam był nastawiony na prędkość nominalną. Więc uważać trzeba wszędzie.
Anonymous - 06-09-2006, 17:36
generalnie dla fotoradarów zawsze powinna być rezerwa o te 25 km/h.
gdyby łapały przy przekroczeniu nawet o 10 km/h, to byłoby nieznośne, i ciągle mieliby pelne ręce roboty. nigdy by się nie wyrobili z tym tematem.
Bo tak włąściwie to proponuję te rezerwę traktować jako margines błędu wskazań włąsnego prędkościomierza, bo nie po to są te przepisy żeby je łamać.
A który będzie taki odważny żeby go ściąć kątówką, albo zalepić go pianką technologiczną albo choć smarem umazać?
a zatem jednak proponuję zdjąć nogę z gazu.
Chooper - 09-01-2007, 23:47
Prewencyjne maszty fotoradarów
Na łódzkich ulicach pojawi się wkrótce 6 kolejnych masztów ze skrzynkami przystosowanymi do montażu fotoradarów.
Staną w pobliżu skrzyżowań:
Strykowska/Smutna,
Włokniarzy/Liściasta,
Limanowskiego/Woronicza,
Łagiewnicka/Sowińskiego,
a także na ul. Rzgowskiej przy ICZMP
oraz na Brzezińskiej przy M1.
W ub. roku zamontowane zostały trzy maszty - przy skrzyżowaniach Włókniarzy/Obywatelska, Pabianicka/Dubois, Piłsudskiego/Wałowa.
Łódzka drogówka dysponuje tylko jednym stacjonarnym fotoradarem, który jest przenoszony w różne miejsca. Kierowcy nigdy nie wiedzą, gdzie w danej chwili urządzenie się znajduje. Podobne rozwiązanie jest stosowane przez jednostki policji w całej Polsce.
źródełko
akbi - 10-01-2007, 09:04
Ostatnio jak jechałem pociągiem, to siedziałem w przedziale z 3 policjantami.
Dowiedziałem się między innymi dwóch ciekawych rzeczy.
1 - Taki fotoradar kosztuje ok 115-140 tys zł
2 - Duża część fotoradarów jest do bani i przy większej prędkości i ciut mniejszym świetle fotki są bardzo niewyraźne
Anonymous - 24-01-2007, 01:37
Wczoraj wracałem sobie kulturalnie z egzaminu (godz. 15), na Zgierskiej przy Helenówku korki jak zawsze, ale moja uwagę przykuł świeżo ustawiony maszt fotoradaru.
Automat będzie łapał wjeżdżających do Łodzi na wysokości Jesionowej (pierwsze przejście podziemne od strony Zgierza).
A tak fajnie sie tam jeździło wieczorkiem....
Anonymous - 24-01-2007, 09:29
Chooper napisał/a: | a na Rokicińskiej...hmm chyba 70, ale pewny na 100% nie jestem |
Na Rokicińskiej na odcinku gdzie jest fotoradar jest 50! Za zjazdem z Tesco nie ma znaku podwyższenia do 70. Widziałem wywiad z policjantem i on się chwalił, że tak "mądrze" zrobili.
Anonymous - 24-01-2007, 09:45
Uwaga, uwaga
Na Łagiewnickiej już skrzynka stoi,
ustawiona jest na jadących od Inflanckiej w stronę Zgierskiej ale jest chyba możliwość jej przekręcenia na drugą stronę.
Skończyła się spokojna jazda Łagiewnicką, taraz będą grzać przed radarem, hamować tuż przed a potem nadrabiać na pozostałym odcinku.
|
|
|