[92-96]Colt CA0 - [CA4A 1.6] problem ze sprzęgłem
lukasz85 - 05-03-2010, 23:45 Temat postu: DZIWNY PROBLEM ZE SPRZĘGŁEM W CAO Witam. Sprawa dotyczy sprzęgła w moim CAO. Wymieniłem komplet na sprzęgło firmy Valeo. Niestety nie jest tak jak być powinno tzn. nie rozłącza. Czy ktoś się orientuje co może być przyczyną ? Wydaje mi się, że mogłem źle założyć tarczę sprzęgłową. Czy ktoś się orientuje jak powinna być poprawnie zamontowana - krótszą stroną w stronę koła zamachowego (tak zamontowałem) czy w stronę skrzyni ? Będę wdzięczny za poradę bo auto stoi rozgrzebane w garażu
Efekt jest taki, że w pierwszej fazie wciskania sprzęgła wszystko jest ok ale później żeby zeszło do dechy to trzeba naprawdę użyć sporo siły żeby się udało. Cały układ został dobrze odpowietrzony więc nie jest to przyczyna moich kłopotów. Jakieś pomysły co dalej ?
Kontynuuj poprzednio zakładane wątki na ten sam temat.
robertdg - 05-03-2010, 23:56
lukasz85, pisałeś juz o tym tutaj http://forum.mitsumaniaki...ghlight=#655841
Może określ dokładniej co wg Ciebie znaczy ze nie rozłacza oraz co znaczy, że: lukasz85 napisał/a: | żeby zeszło do dechy to trzeba naprawdę użyć sporo siły żeby się udało |
Bo jak dla mnie nie jest to jednoznaczne i nie wiem czy układ jest całkiem zasprzęglony, czy też pedału sprzęgła nie da sie wcisnąć. Ponadto tarcza w większości przypadków pasuje tylko w jeden sposób, a mianowicie powinno byc płytka stroną w kierunku koła zamachowego, a występem w stronę skrzyni.
Anonymous - 06-03-2010, 00:06
i ja się podepnę pod temat. W moim CA4A mam problemy ze sprzęgłem od samego początku. Mianowicie jak kupiłem samochód to sprzęgło brało bardzo nisko ledwo co nad podłogą. W drodze do domu zatrzymałem się na stacji i okazało się że nie ma prawie płyny od wysprzęglika. Jako że miałem instrukcje i wyczytałem że leje się tam płyn DOT4 więc zakupiłem i dolałem. Oczywiście występowały zgrzyty na 2 i 3 biegu. Dolanie płynu niewiele dało. Po dojechaniu do domu wymieniłem olej w skrzyni na Mobila 75w90 jak i płyn w całym układzie wysprzęglika po czym odpowietrzając go. Po ukończonych pracach wsiadam do samochodu odpalam i .... dalej to samo. Po kilku km stwierdzam że nawet gorzej ale po jakimś czasie wszystko wróciło do poprzedniego stanu. Doszedłem w końcu jak podnieść pedał sprzęgła (da się) i zauważyłem zaciek idący od pompy sprzęgła wewnątrz samochodu. Podniesienie pedału niewiele dało ale dało. Dziś sprawdzałem linki od wajchy (za radą Trawora76) i jedna wygląda na wymienioną (ta od ruchu w boki) a druga nie za ciekawie... Dodam że gdy stoje w miejscu to jest praktycznie ok każdy bieg wchodzi, no może tylko wsteczny stawia opór. Gdy jade bardzo powoli 2 też wchodzi bez problemu. Dodam też że najgorzej jest rano kiedy samochód jest zimny, wtedy 2 bieg wrzucić to tragedia ale jak juz wskoczy to bez zgrzytu (w ogólę wajcha staje na przy próbie wrzucenia 2 a po rozgrzaniu zaczynają się zgrzyty) I teraz mam 4 warianty:
1. Synchronizatory zdechły do końca - wymiana skrzyni
2. Linka do wymiany
3, Sprzęgło do wymiany
4. Pompa wysprzęglika daje zbyt małe ciśnienie (chociaż wyciek nie jest duży)
Proszę o pomoc i sugestie co to może być bo już siły do tego nie mam.
robertdg - 06-03-2010, 00:11
pojar, zacznij od naprawienia tego wycieku, czyli albo wymiany pompki albo jej reperaturek i wtedy bedziemy gadac dalej, bo jezeli pompka ma przeciek to napewno nie utrzymuje stałego cisnienia i sprzeglo siedzi przy samej podlodze.
Anonymous - 06-03-2010, 00:32
robertdg napisał/a: | pojar, zacznij od naprawienia tego wycieku, czyli albo wymiany pompki albo jej reperaturek i wtedy bedziemy gadac dalej, bo jezeli pompka ma przeciek to napewno nie utrzymuje stałego cisnienia i sprzeglo siedzi przy samej podlodze. |
właśnie teraz jest wysokość sprzęgła ok po tym jak je podciągnąłem. Tyle że zgrzyta... Mam zamiar całą pompkę kupić bo Mateusz z All-parts zaproponował cene 75 pln za nową. Sprzęgło inaczej pracuje na postoju czy na niskich obrotach niż w trakcie jazdy np na 3500 obr.?
robertdg - 06-03-2010, 00:54
pojar napisał/a: | Sprzęgło inaczej pracuje na postoju czy na niskich obrotach niż w trakcie jazdy np na 3500 obr.? | Napewno inaczej pracuje podczas jazdy, ale to pytanie jest niepotrzebne w tym przypadku, zacznij wpierw naprawe od rzeczy widocznych/koniecznych
Hugo - 06-03-2010, 11:00
pojar napisał/a: | zauważyłem zaciek idący od pompy sprzęgła wewnątrz samochodu | Miałem to samo w CA0 1.6 Wymieniłem zestaw naprawczy pompki (9 zł) i sprzęgło śmigało jak ta lala.
Anonymous - 06-03-2010, 13:07
Hugo napisał/a: | pojar napisał/a: | zauważyłem zaciek idący od pompy sprzęgła wewnątrz samochodu | Miałem to samo w CA0 1.6 Wymieniłem zestaw naprawczy pompki (9 zł) i sprzęgło śmigało jak ta lala. |
i też zgrzytała skrzynia? dużo roboty jest przy wymianie tego zestawu naprawczego?
zakupiłem zestaw naprawczy. Dzisiejszy wieczór spędzę w garażu
Hugo - 06-03-2010, 17:27
pojar napisał/a: | i też zgrzytała skrzynia? | Akurat nie. pojar napisał/a: | dużo roboty jest przy wymianie tego zestawu naprawczego? | 0,5-1 godz. roboty.
Anonymous - 06-03-2010, 21:11
Pompa uszczelniona - poprawy brak. Więc zostały tylko 3 opcje wg mnie :
1. Synchronizatory zdechły do końca - wymiana skrzyni
2. Linka do wymiany
3, Sprzęgło do wymiany
Mam zamiar teraz cięgna wymienić bo lewarek chodzi ciężko...
tak prezentuje się moja pompa po regeneracji :
P.S. Ma ktoś jeszcze jakieś sugestie? Linki dziś kupiłem i jutro wymiana. Podobno jest jeszcze jakiś patent na dokręcenie czegoś w skrzyni. Ale nic więcej nie wiem.. Dodam też że jak pojeżdżę nieco szybciej ewentualnie długo na jednym biegu to biegi przez jakiś czas wchodza idealnie...
[ Dodano: 07-03-2010, 21:39 ]
Owczar napisał/a: | A spróbuj wyrzucić na luz wcisnąć sprzęgło, puścić i znowu wcisnąć i wtedy wbić bieg. Jeśli to pomoże to potwierdzi synchro. Nie wiem czy w CAO jest łącznik elastyczny, może jest luźny i przez to nie możesz wbić. Ale to tylko przypuszczenia, biorąc pod uwagę, ten gumowy opór. |
Znalazłem coś takiego na forum. U mnie to nic nie zmienia. Bieg wchodzi zgrzytając
[ Dodano: 08-03-2010, 19:44 ]
Linki wymienione... Biegi wchodzą o wiele lepiej ale zgrzytanie w jakimś stopniu pozostało... Zastanawiam się nad wymianą skrzyni...
lukasz85 - 13-03-2010, 18:03
robertdg napisał/a: | lukasz85, pisałeś juz o tym tutaj http://forum.mitsumaniaki...ghlight=#655841
Może określ dokładniej co wg Ciebie znaczy ze nie rozłacza oraz co znaczy, że: lukasz85 napisał/a: | żeby zeszło do dechy to trzeba naprawdę użyć sporo siły żeby się udało |
Bo jak dla mnie nie jest to jednoznaczne i nie wiem czy układ jest całkiem zasprzęglony, czy też pedału sprzęgła nie da sie wcisnąć. Ponadto tarcza w większości przypadków pasuje tylko w jeden sposób, a mianowicie powinno byc płytka stroną w kierunku koła zamachowego, a występem w stronę skrzyni. |
Można wcisnąć pedał sprzęgła ale wygląda to następująco:
1) do połowy wchodzi normalnie
2) mniej więcej jak pedał jest wciśnęty do połowy to napotyka opór i żeby wcisnąć go do dechy trzeba użyć sporo siły ale w końcu zejdzie.
Jutro ponownie będzie auto rozbierane i zobaczymy co jest nie tak.
robertdg - 13-03-2010, 18:09
lukasz85, problemów z tym związanych może być kilka, począwszy od pompki i wysprzeglika, a skonczywszy na niewymiarowym docisku, tarczy, lub łożysku oporowym
|
|
|