Space Star Techniczne - [MSS DID] [ELEKTRYKA] - Podświetlenie zegarów i panela
daniel_b11 - 19-06-2010, 19:22
arrmi napisał/a: | dajcie mi trochę czasu to wrzucę zdjęcia. |
Czekam z niecierpliwością zwłaszcza zegary i komputer mnie interesuje.
arrmi - 13-07-2010, 13:00
No i są.
Zegary Centralne.
Lewa część kokpitu.
Prawa część kokpitu.
Jeżeli chodzi o komputer to widać na zdjęciu jakby dwa świecące koła czyli diody lecz w rzeczywistości są nie widoczne. Jedynie podczas jazdy w pochmurne dni widać po lewej i prawej stronie wyświetlacza lekkie niedoświetlenie.
Jako że diody mają małe rozproszenie światła ciężko jest oświetlić cały panel sterowniczy tylko diodami w oryginalnych gniazdach, dlatego w prawym pokrętle na godzinie 12 umieściłem dodatkową diodę na przewodzie.
Dolna część kokpitu z dodatkowym radiem CD.
A tak wygląda w dzień to samo radio.
Jakieś pytania?
torqual - 14-07-2010, 14:48
jakie diody zastosowałeś i czy były z nimi jakieś problemy?
efekt jest przyjemny
pozdrawiam
GP
arrmi - 19-07-2010, 11:05
Diody z płaskim czołem zakupiłem w sklepie elektronicznym. Są one sprzedawane razem z obsadkami do liczników. Cena z tego co pamiętam to coś około 2 zł za sztukę. Obsadki są zarówno trzpieniowe do podświetlenia panelu nawiewu, jak i przekręcane do liczników. W panelu sterowania lusterkami i halogenów są problemy. W sterowaniu lusterkami musiałem jedną diodę wlutować bez oprawki z całą resztą czyli diodą N4148 i rezystorem. Natomiast do halogenów kupiłem niebieskie diody 3mm 12V i po wygięciu diody pod kątem 90 stopni przylutowałem do płytki. Chodziło oto że diody mają mały kąt rozpraszania światła i musi ona świecić prosto na przełącznik. Trzeba też zwracać uwagę na polaryzację, kilka razy licznik wyciągałem zanim wszystkie diody były odpowiednio ustawione.Dziękuje.
Następne proszę.
A jeżeli chodzi o radio, to tutaj jest trochę więcej problemów, ponieważ należy rozebrać cały panel doszczętnie i przelutować diody, są to diody 3mm ale nie pamiętam na ile woltów(przypomnę sobie). Jeżeli ktoś chodź trochę coś lutował, nie powinien mieć problemów, ale powtarzam jeszcze raz, ważna jest polaryzacja.
kontogumtree - 23-10-2014, 20:52
Wybaczcie jakość zdjęć, ale na wyświetlaczu widać temperaturę, godzina się przestawiła co prawda, ale i tak chciałem szybko to skończyć
Żeby uniknąć tej poświaty, kółek na zegarku/komputerze zrobiłem taki myk, że do główek diody dokleiłem na superglucie wycięte z plastiku po jogurcie (takim z grubszymi ściankami) kółeczka, dwie warstwy i na to naciągnąłem dodatkowo oryginalne "kondoniki", może śmiesznie brzmi i wygląda, ale sami oceńcie:
Kółka muszą być takich rozmiarów, żeby ledwo ledwo przeszły przez otwór na żarówkę.
edit:
Zdjęcie nr 3 jest zrobione po przekręceniu kluczyka do ACC, a zdjęcie ostatnie po włączeniu świateł i "zjechaniu" na minimum pokrętłem regulacji jasności.
Bizi78 - 23-10-2014, 21:10
A gdzie gdzie zgubiłeś dane komputerka (śr. spalanie, zasięg, śr. prędkość) .
kontogumtree - 23-10-2014, 21:23
Są robiłem na wyłączonym silniku , niestety nie mam oryginalnego radia, ale w sumie interesuje mnie tylko średnie spalanie
Bizi78 - 23-10-2014, 21:30
kontogumtree napisał/a: | ale w sumie interesuje mnie tylko średnie spalanie |
Jak chcesz mieć możliwość prostego przełączania wskazań to polecam mój temat:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=69195
Arton - 23-12-2014, 14:22
Zdjecia sie nie wczytuja jak wyciagnac zegary ze space stara :/
Bizi78 - 23-12-2014, 20:41
-odkręcasz dwa wkręty (patrz rys.) w daszku krótkim śrubokrętem
-opuszczasz kierownicę w skrajne dolne położenie
-ciągniesz daszek w swoim kierunku, trzyma się na 4 klipsach (2 u góry i 2 na dole)
-odkręcasz trzy wkręty przytrzymujące zegary (patrz rys.)
-ciągniesz zegary w swoim kierunku, trzymają się tylko na dwóch kostkach
Proste jak świński ogon .
Arton - 23-12-2014, 21:16
Ok mam thx nareszcie wszystko swieci
Kajfi - 22-03-2016, 20:26
Bizi78 napisał/a: | -odkręcasz dwa wkręty (patrz rys.) w daszku krótkim śrubokrętem
-opuszczasz kierownicę w skrajne dolne położenie
-ciągniesz daszek w swoim kierunku, trzyma się na 4 klipsach (2 u góry i 2 na dole)
-odkręcasz trzy wkręty przytrzymujące zegary (patrz rys.)
-ciągniesz zegary w swoim kierunku, trzymają się tylko na dwóch kostkach
Proste jak świński ogon .
Obrazek |
Witam,
Dzięki za fajną instrukcję, ale przyznam szczerze, że utknąłem już przy pierwszym punkcie Wiecie może jakiego typu krótkiego wkrętaka mam użyć i mniej więcej pod jakim kątem próbować "złapać" śrubkę? Nie mogę jej dosięgnąć, wykręcić, nie udało mi się też jej zlokalizować przy pomocy latarki. Przyszło mi nawet teraz do głowy że mogę nawet nie mieć tam żadnych śrub, a daszek trzyma się na spinkach:D
Proszę o wyrozumiałość i z góry dziękuję za odpowiedź;)
Bizi78 - 22-03-2016, 20:36
Śrubka na pewno jest na krzyżak i jak dobrze pamiętam to prawie w pionie .
Pożycz od dziewczyny, żony lub teściowej lusterko i zobacz, ewentualnie cyknij fotkę z lampą .
Kajfi - 23-03-2016, 10:32
Bizi78 napisał/a: | Śrubka na pewno jest na krzyżak i jak dobrze pamiętam to prawie w pionie .
Pożycz od dziewczyny, żony lub teściowej lusterko i zobacz, ewentualnie cyknij fotkę z lampą . |
Dzięki Wielkie, udało się odkręcić wszystko pięknie:) Teraz muszę poszukać takich żarówek i dam znać czy mi się udało doprowadzić te zegary do porządku. Pozdrawiam!
[ Dodano: 24-03-2016, 17:32 ]
Żarówki wymienione Kupiłem w sklepie motoryzacyjnym żarówki po 4 zł za sztukę razem z tymi kapturkami. Co prawda miały nieco inaczej od oryginalnych ułożone złącza, ale działają.
Udało mi się też naprawić znikające cyfry na wyświetlaczu komputera dzięki innym postom, także warto było dołączyć do tego forum:D
Dziękuję za pomoc i pozdrawiam!
tomwasz - 26-03-2016, 09:08
Cytat: | także warto było dołączyć do tego forum:D |
Pewnie, przekonałem się o tym już wiele razy.
|
|
|